Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tableta

Marketing

OPREZ RODITELJI- otrov u dječjoj ruci

Otrovanjem se smatra svaki poremećaj zdravlja uzrokovan unošenjem neke kemijske tvari u organizam.Uzročnik trovanja unosi se najčešće kroz usta, udisanjem ili preko kože i sluznice.
Predškolska se djeca najčešće truju lijekovima, sredstvima za čišćenje u kućenstvu te sredstvima za obrtničke radove, a djeca školske dobi, sve češće alkoholnim pićima.
Djeca se najčešće truju kod kuće i u prisutnosti odraslih. Zato je nužno da stariji znaju neka pravila pružanja prve pomoći.
Ako se dijete otrovalo udisanjem:
- treba ga iznijeti na svježi zrak
-preko kože:
-otrovano mjesto valja oprati hladnom vodom i sapunom, bez naknadnog sušenja brisanjem
-gutanjem kiseline ili lužine, benzina, razređivača ili deterđenta:
- najkorisnije je u tim slučajevima prvu pomoć potražiti -ŠTO PRIJE!- kod liječnika.

No ipak se može najosnovnija prva pomoć pružiti i kod kuće:-ako je dijete popilo otrov, dajte mu da pije čistu vodu ili hladno mlijeko,izazovite povraćanje kod djeteta , pa makar morali gurnuti prst u usta djetetu i podraživati mu korijen jezika.Dijete obavezno pri tom položiti na trbuh.
Ništa od toga ne treba raditi ako je dijete u nesvjesti.

Otrovano dijete treba što hitnije dovesti u najbližu zdravsvenu ustanovu, vrijeme od trovanja do dolaska u ambulantu treba biti što kraće.Treba ponijeti uzorak ili ambalažu uzetog otrova.
Zato budno pazite da nadohvat dječjih ručica ne bude deterđent za pranje suđa, da uz školjku ne stoji boca za otapanje kamenaca, da naftalin ne bude na dnu ormara
Treba , isto tako pripaziti da u podrumu ili garaži ne naiđe na otov za miševe, herbicide, insekticide, ostatke antifriza.
OPREZ RODITELJI! Djeca nažalost ne znaju za opasnost- zato smo mi tu!

Post je objavljen 29.05.2006. u 22:50 sati.