Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Uskopaljska prezimena

Sretnete li u Dalmaciji nekog Škopljanca, u Zagorju Škopljaneca, u Slavoniji Škopijanca ili negdje u Bosni Skopljaka ili Skopljakovića, onda znajte da taj čovjek vrlo vjerojatno vuče podrijetlo iz - Uskoplja...


Prezime, kao i svaka druga riječ, piše Petar Šimunović, društveni je čin. Svakom jezičnom izrazu, pa i prezimenu, prethodi motiviranost, kao kreativni čin. Istraživanje motiva nastanka prezimena danas je u znanosti vrlo aktualno i time se bavi socioonomastika. Istraživanjem motiva nastanka prezimena otkrivamo kompleksna društvena zbivanja koja su dala upravo takve likove i takve sadržaje našim prezimenima.
Letimičan pregled naših prezimena omogućuje uočiti četiri temeljne skupine: čiji si, kakav si, otkud si i što si.
Cijelu jednu veliku skupinu naših prezimena čine tzv. etnonimi i etnici, što znači da su se po prezimenima identificirale osobe po nacionalnoj pripadnosti i, češće, po kraju odakle su došle ili po mjestima iz kojih su se doseljavale.
I Uskoplje ima "svoja" prezimena čija današnja rasprostanjenost zapravo govori o novim zavičajima nekadašnjih skopaljskih stanovnika.
Već spomenuti Šimunović kaže da prezimena Škopljanac, Škopijanc, Škopljanec, Skopljanin, Skopljaković, Skopljak.... nije dobro vezati uz makedonsko Skopje, a niti uz glagol škopiti. Njihov areal, povijesne potvrde i toponim vežu ova prezimena za naše Uskoplje, "dugodolinu, polje i naselje".
Pučka etimologija, bilježi dalje Šimunović, tumači Uskoplje po zemljopisnoj konfiguraciji kao Usko polje > Uskoplje, te dodaje da bi se lingvistički takva preinaka mogla protumačiti, no vjerojatnija je pretpostavka da je toponim Skoplje sa sraštenim prijedlogom u kao u imenu Ugljan (:insula Gyllano), a da je ipak riječ o Skoplju (ne Uskoplju) potvrđuju i, recimo, nadimak Skopljanin dan Sulejmanu, paši bosanskom itd.
Stoga, gore navedena prezimena su etničkog postanja od Skoplje, i to Škopljanac na terenu štokavske Hrvatske, Škopijanc i Škopljanec na kajkavskom području s nastavkom -ec i bosansko prezime Skopljaković. Uskoplje je oduvijek bilo selilački kraj (cijeli svijet naseli, sebe ne raseli), a "njegova" prezimena pokazuju samo na dio novih zavičaja nekadašnjih skopaljskih prezimena.


Post je objavljen 26.05.2006. u 23:30 sati.