Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockin

Marketing

PsihodelijA...

Psihodelija
... najveći utjecaj glazbe na stil, ponašanje, oblačenje, kao i na ideologiju mladih nastaje 60-ih, najbitnijih godina kontrakulture.
Kao reakcija na tada preovladujuću kulturu industrijskog društva u dvije narazvijenije zemlje SAD i Velikoj Britaniji javlja se kontrakultura oličena u tada dva, ipak bliska pokreta. Prvog, koji će nešto kasnije nastati - anarhističkog; predstavlja izraz buntovnog, radikalno antisistemski orijentiranog pokreta; i drugog nešto kasnije nastalog - hipi, za razliku od prvog orijentiranog više na formu i lični izgled, čija se borba protiv sistema,u protivljenju prevladavajućem načinu života srednje klase. Ovaj stil pored izuzetno duge kose, seksualne i psihodelične revolucije, naročito odslikavaju šarene cvjetne boje - "flower-power generation".
Psihodelija je postojala, traje i postoji u skoro svim poznatim muzičkim pravcima od 60-ih pa sve do danas, kada najizrazitijeg obnavljača psihodelije 60-ih predstavljaju novi bendovi, koji su od 2003. g. definitivno vratili gitare u popularnu muziku. Najizrazitiji restauratori psihodelije 60-ih su “Black Rebel Motorcycle Club”; koje, ako želite da čujete kako bi danas zvučali “Jefferson Airplane”, “Grateful Dead” i ostali manje poznati predstavnici ovoga zvuka, morate obavezno nabaviti.
Psihodelična muzika, popularno psihodelija, nastaje u San Franciscu, gradu u kome su se sva R&R dešavanja odvijala. Godina je 1965. želja za eksperimentiranjem i stvaranjem glazbe koja će audio-vizualno pratiti trip LSD-a, prouzrokovala je stvaranje psihodelik-roka. Njegovi prvoborci bili su “Byrds” i već spomenuti “Greatful Dead” i “Jefferson Airplane”.
Psihodelični rock bio je najžešći muzički pravac do tada. Karakterizirala ga je glazba koja je predstavljala svojevrsnu metafizičku transcendenciju iznad slušnog, koja izoštrava čula i pojačava svijest. Marti Balin iz Jefferson Airplane je jednom reporteru, želeći da definira njihovu glazbu govorio: "Bina je naš krevet, a publika je naša djevojka"; "Mi se ne zabavljamo mi vodimo ljubav". Struktura glazbe je bila lebdeća i nije imala čvrst niti melodljiv ritam.
Hedonizam, eskapizam i beskrajno uživanje u slobodnoj ljubavi i raznoraznim opijatima prijelazi obale Atlantika i zaustavlja se u Britaniji gdje dolazi do stvaranja psihodelične scene predvođene svima dobro poznatim Pink Floyd,a i Doorsi. Međutim, poslije objavljivanja prvog albuma "Piper and gates of a down" Sid Baret napušta grupu i njihova iskrena psihodelija se gubi, Flojdi odlaze u progresivu, a kasnije i u komercijalnost, koja če se naročito pokazati na njihovom najpoznatijem albumu “Dark side of the moon” .
Ovaj pravac ne mimoilazi ni najpoznatiju liverpulsku četvorku "The Beatles". Prvog juna 1967. g. oni izdaju, po mnogima, najbolji album popularne glazbe svih vremena "Sgt. Peper Lonely Hearts Club Band", na kojem prevladava psihodelična atmosfera. Najkontroverznija pjesma na ovom albumu bila je "Lucy in the sky with diamond", čiji se naziv tumači kao skračenica za LSD. Početak njihove psihodelične faze vezuje se za dva prethodna albuma "Rubber soul" i "Revolver", a kraj sa “White album" iz 1968. g.
Krajem 60-ih psihodelija kao pravac polagano odumire i počinje njeno inkorporiranje u kasnije glazbene pravce.
80-ih za obnovu psihodelije naročito je značajan bend “Jesus And Mary Chain” i manchesterska scena 90-ih, zatim tehno, točnije “trance”, koji također, izmedu ostalog, potiče i iz Manchestera. A kraj 90-ih i ove milenijumske godine obilježavaju novi gitaristički bendovi - “Strokes”, “BRMC”, “White Stripes”, “Kings of Leon” i drugi manje poznati, nadolazeći bendovi


Post je objavljen 26.05.2006. u 14:02 sati.