Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novizivot

Marketing

Četiri tajne za odgovorenu molitvu


Možete mnogo toga naučiti o osobi obzirom kakve molitve moli. Primjerice, sebična molitva označava sebični duh. Jeste li ikada čuli molitvu koja izgleda kao božićna lista - želim ovo, želim ono? Neki vas ljudi pokušavaju zadiviti molitvama, dolazeći ispunjenim arogancijom i ponosom.

Uzor molitve nalazimo u knjizi Nehemije. Sjećate se Nehemije? Kad je prvi put čuo o padu Jeruzalema, molio se mjesecima.

To nije bila samo povremena molitva. Naprotiv, primjer nam je za uspješno prakticiranje molitve. Ako želite znati kako moliti, proučavajte Nehemijinu knjigu - osobito ovu molitvu.

Postoje četiri tajne za odgovorenu molitvu ako promotrimo Nehemijin život:

1. Temeljite svoje traženje na Božjem karakteru

Molite kao da znate kako će Bog odgovoriti: ''Očekujem od Tebe da odgovoriš na ovu molitvu zbog onoga tko Ti jesi. Ti si vjeran Bog. Ti si velik Bog. Ti si Bog koji ljubi. Ti si predivan Bog. Ti možeš riješiti ovaj problem, Bože!''

Nehemija pristupajući Bogu kaže: ''Bože, želim da učiniš opet nešto u Jeruzalemu.''

''O, Jahve, Bože nebeski, veliki i strašni Bože, koji čuvaš Savez i naklonost onima koji te ljube i drže zapovijedi tvoje!'' (Nehemija 1,5)

Nehemija je rekao tri stvari o Bogu:
- Ti si velik - to je Božji položaj.
- Ti si svemoguć - ono pokazuje Božju snagu.
- Ti održavaš svoja obećanja - označava Božji Savez.

Prvu stvar koju je Nehemija učinio bilo je priznanje Boga u smislu onoga tko On jeste: u tome je smisao slavljenja. Priznati tko Bog jeste i Njegovu veličinu. Nehemija započinje zauzimanjem ispravnog stava. Dok vi molite, recite: Bože, želim da odgovoriš na ovu molitvu zbog onoga tko Ti jesi. Ti si nam dao sve ove stvari, ova obećanja. Ti si vjeran Bog, ljubljeni Bog, milosrdan Bog. Temelji svoje traženje na Božjem karakteru.

2. Priznajte grijeh u svom životu

Nakon što je Nehemija temeljio svoju molitvu na Božjem karakteru, priznao je svoj grijehe. Kaže: ''Mi smo sagriješili.'' Promotrite koliko puta koristi riječ ''ja'' i ''mi''. Također, ''ja priznajem...moj...kuće mog oca... ponašali smo se bezumno... nismo bili poslušni.'' Nisu Nehemijinom krivnjom Izraelci otišli u ropstvo; to je bilo 70 godina ranije, prije nego što je Nehemija uopće rođen. Zapravo, vjerojatno je kako je rođen u ropstvu. Sada, on uključuje sebe u nacionalne grijehe. Kaže: ''Dio sam tog problema.''

Kada si posljednji put priznao grijehe nacije? Ili grijehe svoje obitelji? Ili svoje crkve? Ili svojih prijatelja? Mi ne razmišljamo na takav način. Vrlo smo individualistični. Naše društvo nas je učilo kako smo odgovorni samo za sebe. Ali to nije istina! Ti si bratov čuvar. Svi zajedno smo u tome.

3. Potvrdite Božja obećanja

Nehemija u molitvi Bogu reče: ''Želim da se sjetiš što si rekao svom sluzi Mojsiju.'' Možete li zamisliti da kažete Bogu SJETI SE. Podsjeća Boga na ono što je učinio u prošlosti. Kroz cijelu Bibliju možete primijetiti ljude koji su podsjećali Boga na stvari koje je rekao da želi učiniti. David je to učinio. Abraham je to učinio. Svi su proroci to učinili: ''Bože, želim te podsjetiti na jedno od Tvojih obećanja...''

Pitanje: Treba li Boga podjećati?

Ne.

Je li zaboravio ono što je obećao?

Ne.

Pa zašto to onda činimo?

Zato što ono pomaže nama sjetiti se Božjeg obećanja. Ništa toliko ne raduje Boga koliko podsjećanje na Njegova obećanja.

Zaboravljaju li djeca ponekad obećanje?

Nikada.

Iz tog razloga morate biti oprezni kad im dajete obećanje. Biblija kaže kako smo mi nesavršeni očevi, pa ako mi nesavršeni znamo kako trebamo ispuniti svoja obećanja našoj djeci, Božanski Otac, namjerava održati svoja obećanja koja stoje u Bibliji?

4. Budite detaljni u onome što tražite

Ako želite specifičan odgovor na svoju molivu, potrebno vam je specifično tražiti. Ako su vaše molitve općenite, kako ćete znati jesu li odgovorene?

Molite odvažno. Molite da vas Bog učini uspješnim u životu na Njegovu slavu. To je Nehemija učinio. Ovo je ispravna molitva: Daj mi uspjeh!

Ako nisam u stanju moliti Boga da blagoslovi ono što radim, tada ću bolje početi raditi nešto drugo. Ako ne možete tražiti od Boga da vas učini uspješnim u onome što radite, trebate raditi nešto drugo. Bog ne želi da potratiš svoj život!

Rick Warren



Post je objavljen 26.05.2006. u 12:28 sati.