Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nemame

Marketing

još hrvatska ni propala dok mi živimo

Ne znam. Najiskrenije sam sretna što se stvari pomiču s mjesta ovim prijedlogom Zakona o dobrobiti životinja, no stvarno ne znam. Teško je to u ovoj barbarskoj kulturi. Podsjetio me na to koliko je teško neki dan Danko Družijanić s viješću koja se istovremeno prikazivala i ovdje i u Njemačkoj, gdje ju je gledala moja svekrva. Žena je u Hamburgu iz stana u plamenu na balkon uspjela izvući sina i mačku no nije bila sigurna gdje joj je kćer – na balkonu je vikala da joj je kćer još u stanu. I sad, Danko Hrvat mora komentirati da kakva je to neodgovorna majka koja uspije izvući mačku, a ne zna gdje joj je kćer. U Njemačkoj, on the other hand, nije bilo takvih komentara. Jer je njima logično. Mama je na balkon uspjela izvući ono što je uspjela i točka. Kćer je prije izašla na hodnik i mama je nije uspjela pronaći. Njemački voditelji prenose da je sreća što su se uspjeli svi spasiti, uključujući i mačku. Hrvatski upiru prstom na to zlo od mačke. Nikome ne pada na pamet da bi i mama i sin (i mačka vjerojatno) poginuli da su nastavili besmislenu potragu za kćeri, koja je već bila na hodniku.

I sad takvi mi idemo pokušavati raskrčiti nepregledan put ka dobrobiti životinja u nas. S predsjednikom Sabora koji se smije na to kako u Slavoniji postoje oglasi koji glase 'Koljem po kućama'. S ostalim visokim dužnosicima koji u ovom Zakonu vide samo prijetnju onome stvarnome – ljudima, Hrvatima, seljacima.
Zbunjenost i samo zbunjenost u Saboru ovih dana.

Zašto bismo pazili na dobrobit životinja kad njihovi vlasnici ne kupe njihova govna po cesti – prvo moramo srediti to.
Kako da ukinemo kolinje kad će to podići seljake na noge – sad odjednom vlada velika briga za pobune seljaka...

Takve i slične brige more naše saborske zastupnike.
No Europa nalaže da se Zakon prilagodi, pa hajd'mo složna braćo.
Cirkus – tko od vas ide u cirkus? Nitko? OK, nećemo više životinje u cirkusu.
Pokusi – tko će nadgledati pokuse? Ma oni luđaci iz 'prijatelja životinja'. OK. Nek' nadgledaju.
ZOO shopovi – gdje kupujete/nabavljate mačke i pse? A ne znam, to moraš Vesnu pitati. OK, nema veze, zabranit ćemo prodaju u ZOO shopovima, pa šta bude.
Igre na sreću – tko još hoće životinju kao nagradu? Ja sam jednom dobio walkman... OK, zabranjuje se davanje životinja kao nagrade u igrama na sreću.
Kolinje – tradicionalno klanje svinja po dvorištima? E to ne znam. Ja volim svinjetinu, kad se mast fino cijedi niz bradu... A ja svake godine s Matom kod njega, fino objesimo svinju, Mate to obradi, ona skviči doduše, ali kad prestane, to ti je gušt. A Mato ima prave svinje, svake godine sve su veće... Ja volim raditi čvarke s Matom... OK, ništa. O kolinju ćemo drugi put. Ipak je to tradicija.

Banaliziram stvari, ali čini mi se da se ovaj Zakon donosi baš ovako. Malo poslušaju Luku i Snježanu, protrljaju nos, počešu se, prolistaju austrijski zakon i shvate da bi neke stvari baš mogli odobriti ili zabraniti. Ali one prave, one koje nas čine barbarskima, one koje bi svatko imalo civiliziran osudio – tu se nađu u nedoumici. I baš me zanima kako će je razriješiti.

Jedna prigodna:


Kaže cura iz Zdenaca
Da bi Slavonci umrli
Kad bi im ukinuli kolinje.
Baš me zanima
Kako bi na to reagirale
Svinje.


Post je objavljen 26.05.2006. u 11:32 sati.