Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Nevidljivi rat valuta

IOB + euro
Najava Irana da će uskoro otvoriti internacionalnu burzu nafte (Iranian Oil Bourse) plijeni pozornost alternativnih medija već nekoliko mjeseci. Mass mediji za to se vrijeme bave iranskim N problemom, dok je stvarni razlog histerije zvane iransko nuklearno pitanje ustvari - burza nafte. Prvotni datum starta IOB-a bio je najavljivan za 20. ožujak (njihova Nova godina), no početak rada je odgođen, a Iranci su u međuvremenu poduzeli aktivnosti kako bi burza koja će dilati iransku naftu za eure, počela raditi prije ljeta. Gotovo da nema izvještaja o IOB-u koji ne spominje realnu opasnost za američku valutu ukoliko Iranci kao četvrti proizvođači sirove nafte na svijetu zaista pokrenu burzu u eurima. Ukoliko se to dogodi, biti će to prva burza nafte na svijetu koja neće cijene barela isticati u dolarima, već u eurima.

+ Dolar
Problem za FED (američku nacionalnu banku), ako se pokrene IOB, predstavlja slabljenje monopolističkoga utjecaja dolara u svijetu, jer u vremenu kada barel ide gore (čak i zbog najava meteorologa o jakoj uragan sezoni u Americi!) FED-si su računali da će države za potrebe kupnje sve skuplje nafte na tržištima u svojim trezorima trebati povećavati zalihe dolara. To bi išlo u prilog dolaru i očuvanja kakve-takve stabilnosti američke posrnule valute, koja, ako ćemo za pravo, po svim pokazateljima i odnosima prema euru, dobrano puši zadnjih tjedana. No, iranska najava ide kontra tih očekivanja i kontra dolara. Naime, svima bi trebalo biti jasno da je dolar prva i jedina svjetska valuta u trgovini naftom, te da upravo ta činjenica, rekao bih monopol, uspijevaju umjetno očuvati dolar od većih poniranja. No hoće li tako biti i sutra? Ukoliko Iran uspije pronaći kupce za svoju naftu, oni će se umjesto dosadašnjeg nabavljanja dolara prebaciti na kupovinu eura, a kako stvari stoje Iranci nisu usamljeni u nastojanjima da svoje crno zlato trže za nešto drugo osim dolara.

+ Rublja
Slično je nedavno najavio i ruski predsjednik Putin. Doduše, njegova je želja rusku naftu tržiti za rusku valutu rublju, što je potez kojega Washington sigurno neće dočekati s osmijehom. Razloga za smijeh, kada pričamo o ratu novca, u Washingtonu će biti sve manje i manje. Ukoliko Iran i Rusija zaista pokrenu svoje burze nafte, biti će to golemi udarac za dolar kao «fiat money» valutu i washingtonsku tiskaru koja štampa zelembaće kada i koliko kome s vrha zatreba. Naime, dolar je 1971. godine prestao biti vezan uz zlato i najveće zaleđe koje ga definira i održava na globalnoj financijskoj sceni je POTRAŽNJA I SKLADIŠTENJE U CENTRALNIM BANKAMA SVIH DRŽAVA ZA POTREBE KUPNJE SIROVE NAFTE! Što će se dogoditi s dolarom kada izgubi ovaj primat u trgovini naftom i kada splasne potražnja za njim?

+ Amero
U ovom kontekstu, ali samo na prvu loptu, zaista nestvarno zvuči činjenica da su SAD, Kanada i Meksiko još prošle godine započeli razgovore o političkom i financijskom zbližavanju i implementiranju zajedničke valute po uzoru na Euro koja bi se, 'ajd pogađajte, trebala zvati amero. Početak stvaranja ove zajedničke naddržave koja bi imala jače ovlasti i od američkog kongresa i vrhovnog suda seže do datuma 23. 03. 2005. kada su se u gradu Waco, Texas, sastali američki Bush, kanadski Martin i meksički Fox, dogovarajući uspostavljanje zajedničke države do 2010. Kako to u seriji članaka ističe Jerome R. Corsi na HUMAN EVENTS Online, predsjednik Bush u tišini i bez posebnih najava radi na uspostavi Sjevernoameričke političke (sigurnosne) unije i zamjeni dolara amerom.

+ ACU
Svoju valutu (ACU) najavljuju i zemlje članice ASEAN-a.

= money wars.
Očito se na globalnom planu osim stvaranja novih blokova, rata za naftu i resurse, vodi i rat za prevlast valuta. Čini mi se da stara blokovska podjela i hladni rat nisu ništa spram onoga što se događa (i događati će se) u sjeni histerije zvane 9/11, rat protiv terorizma, ptičje gripe, cijene barela i najave jake sezone uragana…

Post je objavljen 25.05.2006. u 14:55 sati.