Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Glavaševim stopama kreću Merčep i Brodarac


Merčep s pokojnim Stipom Manđarelom(brko s crnom kapom, photo by Večernji list)


Potvrđena je vijest da se DORH bavi ratnim zločinima nad zarobljenicima i civilima u Vukovaru i Pakračkoj Poljani, što bi značilo da se istražuje odgovornost Tomislava Merčepa.

Iako se tvrdi da su ovi slučajevi domaćem pravosuđu proslijeđeni iz Haaga, riječ je tek o polovici istine. Prema informacijama 45 lines na predmetu Merčep hrvatsko pravosuđe usko surađuje i s kolegama iz Beograda. Kao i u slučaju Glavaš, srbijansko pravosuđe ustupiti će hrvatskom sva raspoloživa saznanja o Merčepovoj odgovornosti.

U razgovorima s više osoba koje su za vrijeme rata sa srbijanske strane nastojale optužiti Merčepa doznao sam da je bilo jako malo dokaza o Napoleonovoj izravnoj odgovornosti za zločine.

Osobito će biti zanimljivo otvaranje slučaja Pakračka Poljana koji je hrvatsko pravosuđe do sada minoriziralo presudom Munibu Suljiću, Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Branku Šariću i Miri Bajramoviću. Tomislav Merčep je više puta javno ustvrdio da on sa zločinima u Pakračkoj Poljani i Marinom Selu nema veze jer da je u to vrijeme ležao ranjen u bolnici.

Ironično je da Merčepa izravno tereti Nenad Bojić, bivši KOS-ovac, koji je nakon puštanja iz pritvora dao izjavu koja je još početkom devedesetih korištena u "Trećem izveštaju Vlade SRJ o počinjenim zločinima na području bivše SFRJ":

IV-050

KVALIFIKACIJA DELA: Nehumano postupanje sa uhapšenicima - ratnim zarobljenicima

MESTO I VREME: Pakrac, 6.-30. decembar 1991. godine.

KRATAK OPIS: Ratni zarobljenik Bojić je bio prebačen iz Lipika u Pakrac i smešten u improvizovani zatvor u svlačionicama Fudbalskog kluba "Jedinstvo" u Pakračkoj poljani. Tu je bio podvrgnut stalnim ispitivanjima da bi pružio podatke o položaju Jugoslovenske narodne armije i svakodnevno tučen na razne načine.

Tu su ga obukli i pripremili za snimanje, stavljajući mu "četnička obeležja" šubaru, kokardu i dr. Ovo snimanje i ispitivanje pred kamerama trajalo je oko pet sati. Kada bi usled tuče pao u nesvest polivali su ga hladnom vodom, a hladnoća je bila minus 18 stnjpeni C. Posle toga skinuli su ga golog i tako vezali i ostavili.

Donosili su i transformator, pa su priključivali kablove na prste od noge, a Merčep Tomislav je uključivao i regulisao jačinu struje. Doneli su i neki sprej kojim su ga polili po stomaku, pa zapalili i od toga izgubio je svest i probudio se tek posle osam dana u bolnici u Pakračkoj poljani. Od tih opekotina ostali su ožiljci po stomaku.

INDICIJE O IZVRŠIOCU:

Merčep Tomislav, koji je u to vreme bio komandant neke svedoku nepoznate jedinice, a sada je visoki funkcioner u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske,
Trusić Zvonimir, zamenik Merčepa,
Manđarelo Stipo, zamenik Merčepa,
Jurgec Antun zvani "Tonči" iz Prekopakre, telohranitelj Merčepa,
"Šok", Albanac po nacionalnosti, telohranitelj Merčepa,
Zlatko iz sela Podrogač kod Našica, telohranitelj Merčepa,
Ivanović Stjepan, bivši službenik MUP-a u Pakracu,
Šimunek (Šimeka) Anton,
Zrnić Zdravko, trgovac iz Pakraca,
Nadečdin Ivo, iz sela Omanovac, točilac kisele vode u banji Lipik.
DOKAZ: Iskaz svedoka Bojić Nenada.

Iz "Izveštaja"


Naglašavam "ironično" jer je taj svjedok bio stvarno bio pripadnik neprijateljskih formacija i u to vrijeme radio protiv RH, a Merčep ga je nakon mučenja pustio, pa isti sada protiv njega može svjedočiti za razliku od nekih nedužnih civila stradalih od merčepovaca čija se sudbina ni dan danas nezna.

Da me ne bi preduhitrile dnevne novine moram najaviti da je srbijansko pravosuđe uspostavilo dobru suradnju s hrvatskim kolegama i po pitanju zločina u Sisku, pa je uskoro za očekivati da se i Đuro Brodarac, savjetnik premijera Ive Sanadera za razminiravanje nađe na na istom popisu s Branimirom Glavašem i Tomislavom Merčepom.

Zanimljivo je za dodati da su kao prethodnica istragama protiv Merčepa i Brodarca ove godine prikazani dokumentarni filmovi: Vukovar - Poslednji rez i Nemam ti šta lijepo za reći.



Post je objavljen 25.05.2006. u 03:00 sati.