Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/analitichar

Marketing

Day after...

Naravno, naslov se odnosi na dan nakon referenduma u Crnoj Gori. Sad kada su se strasrti malo smirile i rezultat referenduma je de facto poznat i jasan, vrijeme je za sažetak i malo promišljanja što nas očekuje u budućnosti.

Dakle, od jučer na karti Europe imamo dvije nove države - Crnu Goru i Srbiju. Naš je predsjedik Mesić najavio kako će Hrvatska priznati Crnu Goru - Srbiju neće posebno priznavati jer je Srbija sukcesor (sljednica) ranije Državne zajednice Srbije i Crne Gore pa kao takva ima već međunarodnu priznatost.

Što ovo znači za Crnu Goru - konkretno, čini se da će ovime Srbiji pripasti sve medalje osvojene na raznim sportskim natjecanjima i slično. Ono, međutim, što zanima neke od mojih kolega je vezano uz Svjetsko provenstvo u Njemačkoj - čija će se himna svirati? Znači li to da će Srbi i Crnogorci zajedno slušati himnu zemlje koja više ne postoji? Naime, malo je vjerojatno da će se slušati "Bože, pravde"... Dodatno, već su izabrani i odlučeni parovi za Euro 2008 - i tamo je isto Srbija i Crna Gora - nešto što od danas više de facto ne postoji, ali de iure će postojati još neko vrijeme... No ovo je Balkan, područje poznato po povijesnoj ironiji i kakav god ishod bio, neće biti posebno iznenađujući.

Dakle, Srbija je od danas neovisna. Crna Gora također. Jučer sam pisao (hehe i to prvi u Hrvatskoj) kako je Vuk Drašković najavio povratak Srbije rojalizmu - žele biti kraljevina. Tko će biti kralj - ne zna se, budući da Karadžorđevići ne znaju Srpski jezik... Iskreno - smatram da od rojalizma u Srbiji neće biti ništa. To je eventualno mogi proći 1991. no od tada je Vuk Drašković izgubio reputaciju u narodu.

Kako su Hrvati dočekali neovisnost?

Pa osim što sada imamo još jednu zemlju s kojom graničimo (Slovenija, Madžarska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Italija), i osim što neki tvrde da ćemo zbog toga imati bolje šanse na Eurosongu zujo nekih većih promjena neće biti.

Rado bih ostao još malo analizirati ovu situaciju, ali upravo gibam na poslovnu večeru (uh kako to opasno zvuči). Naime, pitali me moji prijatelji zašto nikad na blogu ne pišem o poslu koji radim, gdje radim jer kao "radiš u za super firmu, ljude bi zanimalo". No eto... uz studij i puno radim. Da, radim za odličnu tvrtku u kojoj se osjećam odlično i sve je za pet. Možda jednom i kažem o kojoj tvrtki riječ.

Čitamo se!

Post je objavljen 22.05.2006. u 20:12 sati.