Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dhatri

Marketing

PRIBIĆ I KRAŠIĆ

PRIBIC ILI STRMEC PRIBICKI

Kada obilazite Hrvatsku morate biti svijesni da ono sto govore sluzbene stranice turistickih zajednica odredenih zupanija nema veze sa stvarnoscu. Nazalost morate se osloniti koliko toliko na njih, jer su jedan od rijetkih izvora informacija. Imam ja i Lonely Planet za Hrvatsku na engleskom doduse, ali on nije od velike pomoci, jer se bas i nisu koncentrirali na sjeverni dio Hrvatske.
Isto tako uopce ne shvacam kako Hrvatska misli zivjeti od turizma kad Hrvatska nije za turizam, barem ne njen sjeverni dio. Kada recimo obilazite Zagrebacku zupaniju prepusteni ste sami sebi. Niti ima putokaza niti su povijesni spomenici uredeni.

I tako se mi mlade i nadobudne kako bi moja mama rekla zaputimo prema Strmecu Pribickom (jako bitno selo) sa isprintanim stranicama sa interneta. Trazimo Strmec Pribicki gdje se nalazi barokni dvorac grkokatolickih biskupa i neobizantska crkvica Sv. Marije, ali nademo samo Pribic. Malo zbunjene zaustavimo jednog gospodina i priupitamo gdje je Strmec Pribicki na sto on odgovori da smo u njemu. Kako smo u njemu kada tabla dva metra dalje kaze da smo u Pribicu?!? Onda je on krenuo nabrajati koliko sve Pribica nesto ima, od cega mi se zavrtilo u glavi, ali to je sve Pribic. Zbog cega me onda ovi sa turistickih stranica Zagrebacke zupanije salju u Strmec Pribicki, a ne u Pribic???? Uglavnom uzasno bitan dvorac i crkva su zatvoreni, u raspadajucem stanju prepusteni sami sebi. Pise da je crkvica podignuta na otocicu usred ribnjaka, haha, to nas je tek zbunilo. Nismo bile sigurne da li smo uopce na dobrom mjestu. Ne moram Vam niti reci da nema otoka, a kamoli ribnjaka. Nigdje nema niti jedne table koja recimo oznacava taj povijesni spomenik. Zapravo ima jedna na dvorcu kojoj smo se mi jako razveselile jer smo mislile kako ce nam reci nesto pametno o tom mjestu i da li smo uopce na pravom mjestu. Na tabli koja je na dvorcu starom nekoliko stoljeca pise:"Tu je osnovan prvi sabor HDZ-a bla, bla, bla...". Da puknes od smijeha.
E da, onda jos imate zupnu crkvu Sv. Siksta "staru vise od 1000 godina, najstariju i najvrijedniju u kraju" koja je zakljucana.

Kada sam se nakon tog dana tj. nakon Pribica, Jastrebarskog itd. totalno izivcirana hrvatskim turizmom vratila doma mama me je gledala ko da sam pala s marsa. Pa dobro sta je tebi kaze ona, zar ti ne znas gdje zivis, sta si ocekivala, kakav turizam, kakvo razgledavanje Hrvatske. Ma znam da ima pravo, ali uvijek se nadas da i nije bas tako. Inace moram reci iako sam rodena zagrebcanka da od svega sto sam vidjela najvise sam razocarana upravo "najbogatijom i najrazvijenijom" Zagrebackom zupanijom.

Strmec Pribicki ili Pribic, neobizantska crkvica Sv. Marije



Barokni dvorac grkokatolickih biskupa sa plocom HDZ



Pribic je i rodno mjesto kardinala Franje Kuharica.

KRASIC



Nalazi se tri kilometra od Pribica na padinama Zumberacke gore u kako ju zovu Dolini mira ili Dolini kardinala. Kao sredisnje mjesto opcine prvi se puta spominje vec 1249 godine.
Danas prva asocijacija na Krasic je blazeni kardinal Alojzije Stepinac (1898. -1960.), zagrebacki nadbiskup i mucenik komunistickog rezima. U njemu je kardinal, koji je roden u susjednom Brezaricu, proveo djetinjstvo i sluzio prvu svecanu misu poslije povratka sa studija u Rimu. U Krasicu je proveo i posljednje godine zivota poslije sudskog procesa i utamnicenja u lepoglavskom zatvoru. U starom zupnom dvoru crkve Svetoga trojstva kardinal je zivio od 1951. do 1960. godine.
Svakoga je dana setao do kapelice sv. Ivana, a na brezuljku iznad crkve podignut je veliki kriz, kao ishodiste hodocasnickog Kriznog puta.

Crkva Sv. Trojstva









Zupna kasnogoticka crkva sv. Trojstva potjece iz 1334. godine, barokizirana je u XVIII. stoljecu.
Uz njezin zapadni ulaz 1771. godine podignut je zvonik. Od 1911. do 1913. godine crkva je prosirena.
U starom se svetistu nalazi barokni oltar sa slikom sv. Triju kraljeva, a u novom mramorni oltar po nacrtu S. Podhorskoga.







Post je objavljen 16.05.2006. u 18:20 sati.