Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thepath

Marketing

anti-bog




Čovjek je stvoren na sliku Božju?
Čovjek je anti-Bog…

Ni u kojem pogledu slabiji ili inferiorniji od svojeg stvoritelja. Ali upravljen u sasvim drugom smjeru.
Savršeno dijete plemenita roda kojem je skinuto breme bivanja božanskim.

U kamenim i hladnim dverima Svemira čovjek je pronašao ljubav u svim plamenim bojama njezina ruha; čovjek je pronašao i inje izdaje, hladnu oštricu načinjenu samo Božjoj djeci za uporabu.
Pronašao je sve, naučio se koristiti svakim oružjem i oruđem, a nekih poput rata i vođenja ljubavi se sam dovinuo.

Slomljenog anđela Bog poput plahog leptira polagano uzdiže u svjetlost i krijepi ga dok ovaj ponovno ne zadobije snagu.

Čovjek s druge strane… čovjek je sasvim druga priča. A glasi ovako:

Sasvim na rubu horizonta, spajajući se krilima čas s površinom vode, čas s izlazećim suncem, promatrao je svoju posljednju zoru ranjeni anđeo.
Oslabljele kapke odmarao je povremeno, gubeći ravnotežu i izmičući se vremenu i prostoru poput odbljeska sunčeve zrake na obodu kapi vode.

I tako se spustio na mekano jesenje tlo ne bi li povratio snagu i zalječio rane. Sklopiv oči, usnu daleke zalaske tuđih zvijezda u nekim drugim svemirima, u nekim drugim vatrenim bojama.

Hladni okovi, struganje karika lanca, snažni prodor sile u prsni koš i anđeo po posljednji put otvarta oči, zaprepašten. Oči u oči sa svojim sucem i krvnikom. Oči u oči sa čovjekom.

Pjevajući posljednju pjesmu slaveći njome sve ljepote svijeta, anđeo umire u boli i slab, okovima razapet između hrastovih debla, udova onemoćalih i slomljenih.

A čovjek polagano privodi kraju priču koju je započeo eonima ranije…


''Oče, zašto JA nemam svojeg anđela čuvara? Nije li nepravda da ga svatko ima osim mene? Zašto je mene Otac prokleo?!'' jecalo je dijete od kojih desetak godina na krvavoj postelji. Mali bogalj kojeg je kao maloga izgrizao čopor vukova. Kao nešto starijeg, svali se na njega guruća greda, ujede ga guja i na kraju ga vjetar povede s ruba klanca u duboku jamu. Da nije bilo njegova oca, maleni ne bi doživio niti svoju treću godinu.

''Ako je Otac prestao mariti za tebe, ja nisam. Ako Svemoćni ima previše posla da ti pribavi anđela čuvara, ja ću. Bome hoću…'' jecao je otac zajedno sa svojim djetetom, grlivši ga suzama i nesvetim obećanjima.

Tisućama suhih ljeta i trnovitih zima kasnije, samo s jednim preostalim neispunjenim obećanjem, čovjek se vraća svojemu domu. Svojem sinu…

Ležeći još uvijek u boli i strahu, sin konačno ima svojeg anđela čuvara. Prvo što će vidjeti kada otvori oči iz sna bit će anđeo koji ga štiti svojim raširenim krilima iznad kreveta. Preparirani anđeo koji ga više nikada neće napuštati.

''Snivaj sine. Snivaj mirno. Otac ti je pribavio anđela čuvara. Više nikada nećeš lijegati u boli. A znajući da si ti dobro, mogu i ja konačno otpočinuti. Zbogom sine…''

Mokri tragovi usana na čelu i od vremena izbljedjela ljudska silueta koja polagano odmiče kako bi se stopila sa sjenama…

Čovjek je anti-Bog.
Ali prekrasan na Bogu sasvim nerazumljiv način.


***


Post je objavljen 15.05.2006. u 23:30 sati.