Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing


Kopači zlata

(priče i slike iz Australije - final)

Pred sami termin projekcije u Booksi - da se malo podsjetimo o čemu će tamo biti riječi - moj posljedni post o Australiji.
p.s. Nadam se da činjenica da je istu večer finale Lige Šampiona neće utjecati na vaš dolazak! :)


Australija je prepuna ruda: željeza, bakra, opala, srebra i naročito, zlata.


Uz tu plemenitu kovinu vezan je važan dio njene povijesti i rođenje australskog duha. Prvo nalazište zlata otkriveno je sredinom 19. stoljeća, u Sovereign Hillu, kraj Ballarata u jugoistočnoj Australiji ubrzo nakon pada ekspanzije zlatne groznice u Americi.



U kratkom su vremenu rudnici zlata bili posvuda.

Rudari su bili prva organizirana skupina doseljenika u Australiji, ali i to se dogodilo silom prilika: predstavnici britanske krune su kao i svi imperijalisti maltretirali naseljenike i nametali takve poreze i daće da su rudari usprkos bogatstvu zlata jedva preživljavali, ne računajući još i na iznimno teške uvjete rada u rudnicima.



Bilo je pitanje trenutka kada će izbiti pobuna. I jest, 1854. g. nakon što su britanski vojnici izazvali krvoproliće rudara na Bakery Hillu nedaleko od Ballarata, rudari su se ujedinili uz zastavu Južnog Križa i zakleli se jedan drugome na odanost u borbi za slobodu i pravdu. Toga je dana rođen australski duh, a zastava Southern Cross bi lako mogla zamijeniti postojeću državnu zastavu ako se na slijedećem referendumu u Australiji izglasa republika.

Staro rudarsko mjesto Sovereign Hill i danas izgleda jednako kao 1850.-tih godina: kao izrezana slika western filmova koje smo gledali kao klinci.





Sve ulice, trgovine i radnje imaju prave proizvode i prave zaposlene u jednakom obliku kao i tada: prodavače, konjušare, sedlare, švelje...




I sve to možete kupiti, ne samo kao suvernir nego pravi proizvod. Proizvodi za njegu tijela nisu ništa drukčiji nego danas samo u manje sjajnim pakiranjima i s manje reklama.

Naravno da su ostali proizvodi, poput odjeće i obuće, napravljeni po modi iz toga vremena, pa ako vas zanima daleki retro stil doći ćete na svoje.


Čak se možete fotografirati u toj odjeći i kasnije pokušati obitelji i prijateljima „prodati“ sebe kao nekog svog davno izgubljenog pretka.


A možete pokušati i pronaći zlato. Na riječici koja teče Sovereign Hillom može se slobodno ispirati pijesak i tko nađe zrnce zlata - njegovo je.


Što naravno se sve rjeđe događa, jer su zalihe zlata ovdje već posve isrcpljene, a turista je svakim danom sve više. Ipak, osjećaj je neponovljiv. Mjesto je naprosto time machine. Pa sve samo da i zamišljate da glumite u filmu i da vas negdje iza ugla saloona čeka australski revolveraš i bandit, Ned Kelly.



Post je objavljen 13.05.2006. u 15:08 sati.