Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kedi

Marketing

Pearl Jam

Pearl Jam iznikao je iz pepela grupe Mother Love Bone, naime nakon što se pjevač Andrew Wood predozirao heroinom 1990., basist Jeff Ament i gitarist Stone Gossard osnovali su novi bend uvodeći Mikea McCreadya kao glavnog gitaristu i Mattom Cameronom, bubnjara. Zahvaljujući budućem bubnjaru grupe Pearl Jam, Jacku Ironsu, demo snimka je dospjela do dvadesetpetogodišnjeg surfera iz San Diega , Eddia Veddera koji je usavršio glasove i orginalne riječi pjesama. Ubrzo se priključio bendu koji je tada nosio naziv Mookie Blaylock prema NBA igraču. Kratko nakon toga u bend je ušao i bubnjar Dave Krusen i time je bend bio u punom sastavu.

Nakon što su promijenili ime grupe u Pearl Jam, snimili su i svoj prvi album "Ten", 1991. U međuvremenu su gotovo svi članovi grupe učestvovali na projektu u čast Andrewa Wooda, nazvanom Temple of the Dog.
"Ten" nije ostvario značajnu prodaju sve do 1992., nakon što je Nirvana otvorila vrata toj vrsti glazbe. Ubrzo su prodajom uspjeli nadmašiti i samu Nirvanu, jer su se pjesme "Jeremy", "Alive" i "Evenflow" savršeno se u uklopile u okružje rock radio stanica koje su tražile nove izvođače. Krusen je napustio bend već nekoliko mjeseci nakon izdavanja orvog albuma, a na njegovo mjesto dolazi Dave Abbruzzese, dok popularnost benda iz dana u dan raste, čemu je pridonjelo i gostovanje na drugoj Lollapalooza turneji i sudjelovanje na soundtracku "Singles".

Unatoč statusu superzvijezda grupa nije podlegla konvencijama glazbene industrije pa su tako odbili objaviti bilo koji singl ili video spot sa svog drugog albuma "Vs". Bez ozira na to, album je bio još jedan od višestruko-platinastih ostvarenja s gotovo milijun prodanih primjeraka već u prvom tjednu i uvjerljivim prvim mjestom na svim top-listama. Na turneju u proljeće 1994. odlučili su ne nastupati na stadionima već u manjim gledalištima, pa čak i na nekoliko sveučilišta. Ljetna je turneja bila otkazana u znak protesta jer su ih prisiljavali da postave, po njihovu mišljenju, previsoku cijenu ulaznica (inače, radi se o 20$).

Uslijedila je sudska tužba protiv distributera karata, a za to vrijeme Pearl Jamovci su snimili novi album, otpustili Davea Abbruzzesea i zamijenili ga bivšim bubnjarem Red Hot Chili Papersa i Elevena, Jackom Ironsom.

Taj je treći album nosio naziv "Vitalogy" prva je dva tjedna bio dostupan samo u ograničenoj nakladi, ali se unatoč tome probio među Top 60. Nakon objavljivanja na CD-u i kazeti skočio je do prvog mjesta svih top lista i postao višestruko platinast. Spor s distributerom karata se nastavio, no nažalost presuđeno je u korist okrivljenih.

Početkom 1995. snimljen je novi album, ovaj put s Neil Youngom. Tek je u jesen 1995. izašao ep "Merking Ball" s pjesmama "I Got Id" i "Long Road", a godinu nakon i četvrti album "No Code". Iako je taj album pokupio dobre kritike i visoko kotirao na top-listama, spoj rocka, world beata i brojni eksperimenti sa različitim stilovima razočarali su vjerne obožavatelje, pa je album ubrzo pao na ljestvicama.
Dodatan problem bila je i nemogućnost da naprave veliku turneju (zbog sukoba s distributerima). Čitavu 1997. bend je proveo snimajući novi album, a Gossard je izdao i drugi album vezan za rad izvan grupe, nazvan "Interiors".

Novi je album grupe nosio naziv "Yield" i iako ga je kritika veličala, komercijalno je bio dosta neuspješan. Pokušali su to popraviti velikom turnejom i snimkom koncerta "Live On Two Legs" na kojem, zbog zdravstvenih problema, nije sudjelovao Jack Irons, a zamjenjivao ga je Matt Cameron. 1999. vratili su se hitom "Last Kiss" koji je postigao drugo mjesto na top-listama i zlatnu nakladu, a nakon albuma "Binaural" (2000.) krenuli su na europsku i američku turneju na kojoj su opet revolucionalizirali scenu objavivši sa svkaog koncerta službeni live album, tako da su postali svjestski rekorderi kao visokokomercijalni bend s toliko službenih albuma.

Novi album "Riot Act" (2002.) ostavio je sličan dojam kao i "Binaural".
Sljedila je kompilacija "Lost Dogs" puna obrada i rijetkih materijala, te album snimljen u dobrotvorne svrhe "Live At Benaroya Hall".

Pred kraj 2004. diskografska kuća Pearl Jama po prvi puta objavljuje ultimativnu dvostruku kompilaciju prepunu najvećih hitova i pregled karijere od 1991. do današnjih dana kada je bend u studiju i snima nove materijale.

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Post je objavljen 13.05.2006. u 13:29 sati.