Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/kedi

Marketing

Black Eyed Peas

Priča o bendu počela je još krajem osamdesetih, kada su srednjoškolci i breakdance zaljubljenici Will.I.Am i Apl de Ap počeli raditi pod imenom Atban Klann, što je akronim od A Tribe Beyond a Nation. Bend je 1992. potpisao ugovor s etiketom Ruthless Records glazbenika Eazy-E-a. Iako je Atban Klann snimio album, etiketa Ruthless ga je stavila na led jer nije znala kako promovirati bend čiji se stil ne temelji na nasilju. Smrt Eazy-E-a 1995. označila je i kraj njihove suradnje s tom etiketom. Will i Apl su nakon toga angažirali još jednog plesača i MC-a imenom Taboo i promijenili ime benda u Black Eyed Peas.

BEP su uskoro počeli nastupati na području Los Angelesa osvajajući nove fanove. Njihov debi album "Behind the Front" iz 1998. dobio je odlične kritike, kao i njihov live bend i prateći vokal Kim Hill. Na drugom albumu "Bridging the Gap", objavljenom 2000. gostovali su članovi Jurrasic 5, De La Soul i Macy Gray. Album je bio uspješniji od prethodnika, ali još uvijek nije naišao na širi odjek kod publike.

Sve se promijenilo s "Elephunkom" 2003. Niska hitova krenula je suradnjom s Justinom Timberlakeom "Where Is The Love", album je iznjedrio niz uspješnih singlova i postao najveće komercijalno iznenađenje godine. Bend je krenuo na turneju koja nije prestajala čitavih 18 mjeseci, što je "Elephunk" dovelo do ukupne brojke od 7, 5 milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta. Black Eyed Peas za njega su zaradili 4 Grammy nominacije, a jedan prestižni kipić su odnijeli sa sobom. Na "Elephunku" je Kim Hill zamijenila nova pjevačica Fergie, postavši punopravni član BEP.

U kasno proljeće 2005. pojavio se "Monkey Bussines", nasljednik mega-uspješnog "Elephunka", konačna definicija hip-pop zvuka. Black Eyed Peas najavili su raspad benda nakon ovog albuma. Treba li im vjerovati?

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Post je objavljen 13.05.2006. u 13:24 sati.