Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/kedi

Marketing

Let 3

Let 3 stvoren je sredinom osamdesetih, a prve nastupe pod tim imenom (1986. su na YURM-u nastupili kao Let 2) bilježi 1987. Te godine bend se pojavljuje na glasovitoj kompilaciji riječke scene "Rijeka-Paris-Texas", a sudjeluje i na festivalu u Subotici.

Prvi album "Two Dogs Fuckin'" snimaju 1988., a objavljuju 1989. za ljubljanski Helidon. Singl "Izgubljeni" postao je generacijska himna i neizbježni koncertni favorit, a scenski nastup Leta od prvih je dana nudio puno više od tipične rock koreografije. Tijekom 1990., grupa čiju okosnicu sve ove godine čine Damir Martinović-Mrle kao basist i glavni autor, te Zoran Prodanović-Prlja kao pjevač i autor, bilježi impozantan niz koncerata po bivšoj Jugoslaviji i Europi.

"El desperado", drugi album Leta, izlazi krajem 1991., kao jedini pravi alter-rock proizvod u ratom iscrpljenoj Hrvatskoj. Album je obilježila puna autorska zrelost benda, a obradom klasika Termita "Vjeran pas" ostvarena je veza s riječkim punk pionirima čiji je Mrle bio član. Tijekom rata bend je odsvirao turneju "Legalise Croatia" u Austriji, a posebno su zanimlji koncerti na ličkom frontu održani tijekom 1992.

Na samom kraju 1994. izlazi "Peace", do tada najzrelije djelo benda, s kojeg je skinuto mnoštvo hit singlova ("Kontinentio", "Nafta", "Droga"...). Iznimno uspješna turneja dokumentirana je dvostrukim live albumom "Živi kurac", objavljenim 1996.

U jesen 1997. Let 3 izvodi do tada nečuvenu konceptualnu diverziju: objavljuje CD "Nečuveno" na kojem nije bilo nikakvog tonskog niti bilo kakvog drugog zapisa. Ironično ili ne, "Nečuveno" 1998. osvaja Crnog mačka za najinovativniji album.

Tijekom 1998. Let 3 članstvo osvježava mladim riječkim glazbenicima i počinje pripreme za snimanje albuma "Jedina". Ni ovaj projekt nije protekao bez specifične medijske provokacije: "Jedina" je najprije objavljena u jednom jedinom primjerku, te promovirana procesijama "Sisatog me nose na Glavanovo" u Zagrebu i Rijeci, da bi, dva mjeseca kasnije, 15. srpnja 2000. objavljena odluka o umnožavanju. Let 3, revoltirani takvim potezom izvođača, upriličiju oproštajni koncert na festivalu Zagreb gori tog rujna i izvode javno ritualno samoubojstvo 13. rujna na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Javno samoubojstvo strijeljanjem ponavljaju mjesec dana kasnije i u Ljubljani, gdje se dogodilo i čudotvorno uskrsnuće benda. Za "Jedinu" je Let 3 osvojio dva Crna mačka i Porina za najbolji alternativni album.

Nakon "Jedine" Let najavljuje novi album "Bombardiranje Srbije i Čačka", koji se pojavljuje krajem studenog 2005. i odmah biva proglašen albumom godine. Ovoga je puta bend odlučio pokupiti ostatke pop-mitologije bivše Jugoslavije i složiti novi, suludi mozaik. Čine to u narodnim nošnjama "naroda i narodnosti", s velikim brčinama, opancima, k..cem od anakonde i p..kom kao čista duša.

U 2006. uzburkali su javnost sudjelovanjem na snimanju Severininog spota za eurovizijsku "Štiklu", a potom na Zlatnoj Koogli pobrali čak 6 nagrada.

Post je objavljen 13.05.2006. u 10:00 sati.