Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/kedi

Marketing

Shakira

Shakira Isabel Mebarak Ripoll rođena je u Kolumbiji i odrasla u vrlo skromnim uvjetima, slušajući Beatlese, Led Zeppelin i Nirvanu, što je i utjecalo na nju u počecima glazbene karijere. Vrlo se rano naučila izražavati kroz tekstove, a s deset je godina već pobjeđivala na dječjim glazbenim natjecanjima. Naučila je svirati gitaru kako bi mogla uglazbiti svoje tekstove.

Sony Columbia već 1990. objavljuje njezin debitantski album "Magia" koji je ostvario neočekivani uspjeh. Dvije godine kasnije snimila je pop album "Peligro" s kojim nije bila zadovoljna, pa je čak potpuno zamrznula karijeru na dvije godine. Vrativši se malo zrelija, 1995. izlazi s "Pies Descalzos", koji je postao velik hit u latinskoj Americi. Kako je zanimanje za nju raslo, počela je surađivati s jakim glazbenim imenima; Emilio Estefan (suprug Glorie Estefan) postao je njen menadžer.

Veliki uspjeh počeo se nazirati 1998., kada je objavljen album "Dónde Están Los Ladrones?". "MTV Unplugged" snima 2000. i njime osvaja Grammyja u konkurenciji za najboji latin pop album. Osvojivši sve što se može na španjolskom govornom području, prelazak na engleski jezik bio je logičan korak.

Planetarno popularna zvijezda "rođena" je 2001. nakon kompletne transformacije imagea; obojavši kosu u plavo i pokazavši svoje umijeće trbušnog plesa Shakira je krenula u pohod. Prvi singl s albuma "Laundry Service" (gotovo u potpunosti na engleskom jeziku) "Whenever, Wherever" postao je svjetski hit, a uspjeh je ponovio i sljedeći, nešto manji hit "Underneath Your Clothes". Shakira je postala svjetska pop zvijezda prve klase, ali nije zaboravila svoje korijene.

U 2005. je ušla s albumom "Fijacion Oral", snimljenim potpuno na španjolskom, da bi se krajm iste godine pojavio "engleski" album "Oral Fixation", s potpuno drugačijim pjesmama. Zanimljivo je da je na oba albuma izvršni producent bio Rick Rubin, poznat po radu s Red Hot Chili Peppers i Rage Against The Machine.

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Post je objavljen 13.05.2006. u 09:53 sati.