Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bloodmoon

Marketing

SAMURAI

u poćetku su bili najbolje SVIJETSKE ratne postrojbe, bili su elita rata.
njihova vještina brzina i samodisciplina je zapanjujuća iako ih nažalost nikad nisam vidio na djelu (osim u filmovima),mislim da povjest nelaže.
uglavnom...
dok su još oružja bila lukovi i strijele,mačevi itd samurai su bili najbolje organizirani i najaći vojni red svijeta.
da svijeta...zvući čudno i sama rijeć je velika al to je istina..zamislite nekog viteza sa onim teškim metalnim oklopom i onim ogromnim maćem a nasuprot njemu samuraja sa svojim oklopom i katanom oštrom poput britve... ne da su samuraji bili po mom vještiji nego su bili i brzi jer nisu imali svu tu težinu metalnih oklopa itd..al zanemarimo sad malo to...

Samurai su i još dan danas žive po BUSHIDO smjernicama. (kodeksu) (bushido ili kod ratnika)

Bushido kodeks je naćin života koji velića osobine kao što su : hrabrost,poštovanje,iskrenost,vjernost,salva (al ne u današnjem smislu),mudrost.


Samurai su kao što sam rekao bili vrsni ratnisi...osim svojim vještina imali su i svoja oružja- najpoznatija - katana, luk i strijela.
Prave katene su...savršeno oružje. Ako se nevaram katanom se barata tako da ..znaći zamahnemo prema dolje i lagano povućemo rukama prema sebi...hm..ko da radimo neki kvazi polukružni pokret.. hm..mislim da sam dobro napisao.
uglavnom...navodne katane u kineskim šopovima su sranje..doslovno..jeftine slitine još jeftinijih metala...plastićne rućke itd. prava katana je vjerojatno puno skuplja. kolko sam oko bacimo papirić na oštricu katane taj papirić bi se trebaoraspoloviti i samo nastaviti padajućom putanjom. pa sad vi mislite kolko je to oštro...

da nastavim...

seppuku ili samoubojsvo samuraja da bi se vratila njegova ćast.... svi ste ćuli za to... po mom jedan od najćudnijih i najnepotrebnijih obićaja al..ajd..njihov život....valjda su oni kužili to što ja još nekužim vezano za čast... ili možda oni nisu kužili to što mi sad kužimo...hm..uglavnom...
bezveze..što nije bolje probat opet?




Samurai su poćeli nestajati dolaskom Meji dinastije. Meji dinastija je Japan otvorila zapadu i zaboravili pravi duh i tradiciju japana. prihvatili su strana oružja (puške,topove) kojima samuraji i njihovi oklopi naravno nisu dorasli.
Samurai su poćeli padati u zaborav.
ili možda nisu?

Duh tradicija i snaga nekih pojedinaca su ipak možda preživjeli promjene i prilagodili se (iako ne u potpunosti) ..samurai su iako u malom broju vjerojatno još uvjek tu.. npr.

u japanu se jedan ćovjek koji je bio odgovoran za dolazak i odlazak vlakova ubio..zašto? zato jer je izgubio ćast..kako se kasnije saznalo on je bio samurai. a ubio se zato jer je jedan vlak zakasnio oko minutu dvije? zar nije to glupo ubiti se zbog toga?
uglavnom..za tog čovjeka to je bilo nećasno. i zato je napravio to što je napravio.

Mnogi neznaju al Samurai su bili nadahnuti zen budizmom prema tome težili su prosvjetljenju i spajanju sa ...er..sa nečim.
i baš zbog toga su osim ratnih vještiana koje spadaju na desnu (dinamičnu stranu) jako cjenili i prakticirali pisali pjesme i druge pasivnije radnje (lijeve strane) da bi došli u neku ravnotežu i da bi išli srednjim kanalom.
nadahnjujuće zar ne?



Post je objavljen 09.05.2006. u 11:55 sati.