Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/beerlover

Marketing

Piva dana! Leffe piva-Blonde i Brune!

Nemam baš praksu zabavljati se istovremeno sa više piva, ali mi se činilo puno prikladnijim i zgodnijim napravit jednu vertikalnu i horizontalnu komparaciju ovih piva. Detaljnije ću se pozabavit sa Leffe Blonde i Brune, a dotaknuti Leffe 9.

Leffe Blonde
Image Hosted by ImageShack.us
Leffe Blonde je jedan od prvih belgijskih alea koji se pojavio na našem tržištu i koji je na neki način ukrčio put nečem sasvim drugačijem. Ne ću dubit sa opisima alea, već sam dosta puta pisao o tome-vidi Duvel i Tripel Karmeliet, nego idem odmah na recenziju.

Kruna: Lijepa, fina i kompaktna. Budući imam originalnu čašu-vidi čuda-da se odlično natočiti i u njoj uživati. Još kad ga točite oprezno i jednoliko dobit ćete mjehuriće gotovo jednake veličine iliti skoro savršenu krunu. Odlično pivo za izvježbavanje tehnike točenja.

Boja: Divota, moram to napisati, zlatno jantarna nijansa. Posebna boja, meni se jako sviđa.

Miris: Naglašen, bogat, kompleksan, voćni. Svašta mi pada na pamet kad ga osjetim, al ništa čime bih ga preciznije mogao opisati, osjetite ga sami pa mi ga pokušajte opisati!

Aroma: Odlično naglašena voćna aroma. Ima dosta CO2 zbog čega malecko pecka i nešto je kiselkastija. Blago se osjeti alkohol, kojeg ima 6,6%. Ne ćete ga osjetiti previše, al' opet je primjetan. Kod alea se baš ne ističe hmeljna komponenta arome, no ovdje ga možete primjetiti. Finiš postaje još izraženiji i dobiva na jačini.

Ukratko: Aroma je definirana hmeljom, nešto izraženijom karbonacijom i alkoholom te voćnom komponentom, očekivanom za ale. Jako upečatljivo pivo.

Leffe Brune

Image Hosted by ImageShack.us
Kruna: Slaba do postojana, već ovisno od točenja. Lošija nego kod Blonda.

Boja: U originalnoj čaši, budući je ona nešto većeg promjera, tamno smeđa sa primjetnim crvenkastim prosijavanjem na svjetlu.

Miris:
Zrelo voće, slatko i kompotno.

Aroma: Voćna i slatkasta, no za razliku od blonda nema naznačene alkoholne, a gotovo ni traga hmeljnoj komponenti. Zbog slatkoće podsjeća na prezrelo voće, ono koje nitko ne želi pojest, al' kod ovog piva to nije loša komponenta. Finiš mu ostaje dosta stabilan uz blago naglašavanje slatkoće.

Ukratko: Brune sa svojih 6,5% alkohola nije ništa slabiji od blonda, al' to se ne primjeti i s te strane je prikladniji za pivoljupce koji vole nešto blaža, suptilnija piva.

U segmentu arome Blonde odnosi najviše bodova jer je puno znamenitiji i aromatičniji i dulje ostaje u ustima pa će ga zavoljeti zahtjevniji pivoljupci, dok će Brune biti prihvatljiviji pivoljupcima prikrito naznačenih piva.

Leffe 9

Posljenje je u nizu Leffe piva istovremeno i najjače. Posljednji koji sam pio, al' ne u dovoljnoj količini za kvalitetnu recenziju. Zgodno je kod ovog Leffea što ima 9% alkohola i to je dosta važna komponenta arome. Poput nešto jačeg Blondea. Od navedenih triju Leffea ovaj ima daleko najugodniji miris. Zbog nešto večeg udjela alkohola ne preporuča ga se piti u većim količinama.

Ostala Leffe piva jesu: Leffe Radieuse (8,2%alc), Vieille Cuvée (7,8%alc) i Leffe Triple (8,4%alc). Ta još nisam imao prilike kušati, poglavito zato jer ih nema kod nas, a neka od njih je navodno čak i u Belgiji teško kupiti.

ps: Slike nisu moje i nemojte se dati zavesti nesrazmjernim krunama kod tih piva.

Jesmo li opet nešto novo naučili? Budite mi lijepi i zdravi i pijte i volite pivo!
Cheers
smokin

Post je objavljen 09.05.2006. u 09:37 sati.