Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Iran registrirao burzu nafte u eurima!

Dok američki potpredsjednik Dick Cheney slijeće u Dubrovnik, njegove kolege iz Bushitlanda zasigurno glavama razbijaju zid zbog vijesti koja je stigla iz Irana. Tamo je iranski ministar nafte potvrdio da je Iran, četvrta zemlja u svijetu po znanim zalihama "crnog zlata", registrirao burzu nafte u eurima.

To je prva i za sada jedina burza na svijetu koja će naftom trgovati u eurima, a ne u dolarima, kako je za sada na londonskoj i newjorškoj burzi. Već se spekulira da će ovaj iranski potez značiti daljnju devalvaciju dolara, jer će se osim smanjene potražnje za ovom valutom na svjetskoj razini, neke centralne banke odlučiti i za konvertiranje dolarskih zaliha u euro.

Kako god bilo, svibanj 2006. ostati će zabilježen kao mjesec u kojemu je stvoren novi blok nesvrstanih (Cuba, Venezuele i Bolivija), te registrirana prva burza na svijetu koja će naftu prodavati u europskoj valuti. Kako god bilo, Iranci, za razliku od Amera, imaju naftu, a nafta je, kako priznaju i sami Amerikanci - oružje. Za razliku od američkih bombi s osiromašenim uranom, Iranska bomba - nafta - ne ubija nikoga osim američke valute i američkih imperijalnih težnji.

Hoće li ovo biti dodatan povod za napad na Iran? Po nekima, to je i jedini razlog zaoštravanja krize oko iranskog nuklearnog programa, jer Iran do sada nije obogatio uran više od 5%, a za oružje treba bar 80%.

Respect to: k. And big bow also!

Očekujte daljnje izvještaje vezane uz ovu temu, o kojoj sam već pisao. Idem sad nazad u voćnjak :)

p.s. nikle mi bundeve.

Source: http://www.latimes.com/

Post je objavljen 05.05.2006. u 16:10 sati.