Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antiturbofolk

Marketing

Dobro upoznaj neprijatelja, da bi njime ovladao....

U jednom razgovoru koji nije bio nimalo kontemplativnog karaktera, a kakve obično vodim, sa jednim dječačićem bujne mašte i megalomanskog entuzijazma, upućivalo mi se par naznaka o tome da uopće nemam pojma o čemu pišem :) naravno, neću se spuštati na njegovu razinu kako bih dokazao da znam ono o čemu pišem.
Dakle, danas ćemo malo o samom nazivu - Turbo Folka. Za potpuno razumijevanje Turbo Folka, počevši od njegovog naziva, do kulture i samog slušateljstva- potrebno je dosta dobro poznavati osnovne 3 makro regije bivše SFRJ, upravo iz razloga što je nastanak Turbo Folka proizišao kao nusprodukt raznih kultura i narodnih običaja koji su opisani u raznim pjesmama, kako narodnog, tako i kasnije - zabavnog karaktera. Teško je nekome tko je cijeli život proveo u jednom gradu, jednom kvartu i jednom stanu shvatiti ovo o čemu pričam, jer svo znanje koje/ako ima, dolazi iz udžbenika Povijesti/Istorije i slično, a koji su previše subjektivni prema državi u koju ide u školu. Recimo, povijest koja se uči u 3. razredu gimnazije u Zagrebu, nije ista koja se uči u 3. razredu gimnazije u Beogradu ili Sarajevu, iako vrijeme koje je pokriveno u proučavanju Povijesti je jednako. Tako da još u školama diljem bivše SFRJ nigdje nije ista povijest, što dovodi do nerazumijevanja nekih činjenica koje su se definitivno dogodile, a radi pristranosti udžbenika povijesti, u njima uopće nisu ili su opisani na način da uopće ne odgovaraju sa realnim čeinjenicama koje su se dogodile. To je jedan od osnovnih problema zašto većina onih mladje generacije ne razumije o čemu i zašto pišem.

Naziv "Turbo Folk" prvi je izmislio Rambo Amadeus. Originalni glazbenik prostora bivše YU scene, prije petnaestak godina. Oni koji slušaju TF, većinom nisu niti će ikada čuti za Ramba. A kamoli da znaju otkud Turbo Folku taj naziv. Naziv, koji je toliko pogrdan i ismijavačke prirode, a oni su ga preuzeli kao simbol za njihovu kulturu, muziku... To je kao kada vas netko nazove pogrdnim imenom, a vi sretni se kasnije predstavljate u javnosti tako, ponoseći se svojim imenom.
Rambo Amadeus je vrlo intelektualan umjetnik, koji je svojim koncertima, nastupima i performansama jako utjecao na odvijanje "novog vala" na svim prostorima bivše Juge.

Dok je trajalo vrijeme Novog Vala, na estradi su se pojavljivale "novokomponovane" pjesme, sa ritmovima basa i uskladjenih harmonika, idejnog sadržaja narodnih pjesama, što je uvelike pridonijelo otporu prema njima kroz neke druge oblike kulture: kazališni komadi su ismijavali takve načine glazbe itd... pojavile su se novokompovane zvijezde: Lepa Brena i sladki greh, Lepa Lukić, Vesna Zmijanac, Neda Ukraden, Miroslav Ilić i produkcija ozloglašenog imena: Južni Vetar. To je bio početak današnjeg turbo folka i sjeme nekulture koje se počelo usađivati sa sve većim brojem pristalica.

Tada je ta muzika bila sinonim za nekulturu i primitivizam, sinonim za muzičke i kulturalne pravce onih najvećih brđana koji su odlučili sići sa planine i nastaniti se u malo urbanijim sredinama. Svi ti "brđani" da bi se osjećali "domaće" su sa sobom ponijeli takvu kulturu, koja će ih kasnije pratiti kroz pjesme Folka, kasnije - Turbo Folka.

Fraza Turbo Folk je u originalu definirana ovako:"Folk je narod, a turbo je sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom u cilindar motora s unutrašnjim izgaranjem. Turbofolk je gorenje naroda. Svako pospješivanje tog izgaranja je turbofolk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa. Glazba je miljenica svih muza, harmonija svih umjetnosti. Turbofolk nije glazba. Turbofolk je miljenica masa, kakofonija svih ukusa i mirisa. Ja nisam izmislio turbo folk, ja sam mu dao ime!" - Rambo Amadeus.

Dakle, Rambo Amadeus je prvi dao naziv Turbo Folk. Nema druge definicije nego ove, mada bi se sada do beskonačnosti dalo raspravljati oko ovoga.
Definicija ove fraze, nije puko piskaranje jednoga prištavog, buntovnog tinejdžera. U ovoj definiciji leži jedna poruka, toliko duboka, da zalazi u najviše sfere političkog i društvenog nivoa.
Spominjući "gorenje naroda", govori o istoj temi radi koje sam ja stvorio ovaj blog. Definitivno bi se ovaj blog mogao nazvati- http://anti-gorenje-naroda.blog.hr , tako da moram još jednom razočarati sve one koji još uvijek misle kako pišem o muzici.

"gorenje naroda" je homogenizacija i indoktrinacija društva sa primitivnim istočnim dogmama, kojima se davno pokušalo reći "non pasarán!", ali je očito to naše Balkansko u nama utjecalo da se primitivizam još više usadi u kulturu, te probudi separativizam prema zapadnim državama koje itekako znaju cijeniti svoju kulturu, kulturnu baštinu i unaprijeđivati svoje vlastite kvalitete...
A Turbo FOlk je samo ubrzano pospješivanje tog izgaranja naroda.....

Post je objavljen 05.05.2006. u 14:16 sati.