Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvs

Marketing

92-ISUS IDE USUSRET SMRTI


(Lk 23,26-53; Mt 27,46; Iv 19,26,28,30,34)



26 - Isusu su natovarili križ, simbol svih patnji svijeta. Na sebe je uzeo moje grijehe i kao posljedicu grijeha terete, križeve, patnje.

Šimuna Cirenca su prisilili da mu pomogne nositi križ. On je slika mene koji nosim križ najčešće samo kada sam prisiljen. Ta prisila Šimunu je bila blagoslov, kao što su i svi moji križevi meni. Trebam pristati na njih i nositi ih kao Isusov učenik.

28. "Kćeri jeruzalemske, ne plačite nada mnom..." Isus razumije suosjećanje žena. Ne odbija ga. Ali ih upozorava da je najplodnije suosjećanje ono koje uklanja uzroke patnji: grijehe, sebičnost, nepravde. Osjećaji su dobri, ako su djelotvorni. Razmišljanje o Isusovoj patnji korisno je, ako me potiče da uklonim iz svog života i iz društva uzroke patnji. Je li moja pobožnost djelotvorna? Činim li sve što mogu da bude u meni i oko mene manje nepravdi, manje grijeha, manje zla?

32. Isusa su raspeli između dva razbojnika. To je bila sudbina Boga među ljudima, Istine u raljama laži, Ljubavi okružene mržnjom. Veliki Bog, Apsolutna Pravda htio je postati žrtva najgore nepravde. Isus je htio biti "proklet" da nas proklete spasi prokletstva. Htio je umrijeti raspet između dva zločinca - kao najveći zločinac - da ne bude ni jednog zločinca na zemlji koji ne bi smio računati na Isusovo oproštenje.

35. Napasti: Đavao koji je Isusa kušao u pustinji sada ima povoljniju priliku: Isus je u mukama, ostavljen od Oca, odbačen od ljudi. Na usta svećenika progovara: "Ako si Mesija, Sin Božji, Izabranik Božji, spasi sam sebe!" Pokaži svoje Božanstvo! Siđi s križa?... Ali ljubav i poslušnost prema Ocu Isusa prisiljava da ostane na križu. Tako će čovječanstvo vratiti Ocu. Nisam li i ja često kušan da raspet na svoje svakidašnje križeve tražim svoju potvrdu i ostvarenje na ovom svijetu?

Đavao govori i na usta vojnika: "Ako si zaista kralj židovski, spasi sam sebe!" Pokaži da si Kralj i mi ćemo ti služiti. Ali on je "Sluga Jahvin". On nije došao kraljevati, nego služiti Božjim planovima i tako spasiti ljude koji su htjeli vladati kao Bog i tako se upropastili.

Đavao govori na usta lijevog razbojnika: "Zar nisi ti Mesija? Spasi sebe i nas!" Misli na sebe! Ti imaš pravo i dužnost spašavati život koji ti je Bog dao. Tvoj život ti je jedino što ti je ostalo!... Ali Isus želi svoj život dati za svoje prijatelje. U časovima krize đavao i meni svraća pogled na mene samog, na "nepravedne" žrtve koje ljudi od mene traže i uvjerava me da je dosta takvih nepravdi i da već jednom i ja imam pravo misliti na sebe.

38. Natpis na grčkom, latinskom i židovskom jeziku: "Ovo je kralj židovski." potvrđuje da je Isusa osudila i poganska misao i rimska ovozemaljska vlast i židovska vjera koja je postala sredstvo sebičnih interesa.

41. Dobri razbojnik priznaje svoju krivnju, kaje se i moli Isusa da ga se sjeti u svome kraljevstvu. Takvo raspoloženje omogućuje mu spasenje bez obzira na težinu grijeha i zločina. Pred Bogom, posebno u času smrti, najsigurnije raspoloženje jest priznanje svojih grijeha, iskreno kajanje i očekivanje spasenja od Božjeg milosrđa. Uvježbavam li svakodnevno takvo raspoloženje?

46. - Isus je izdahnuo s riječima: "Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj." Od Oca je došao, za Oca je živio, u Oca se pouzdavao, u Ocu umire. U najtežim trenucima, kad se osjetio ostavljenim i napuštenim, nije izgubio povjerenje u Oca. da je njegov Ljubljeni Sin, Miljenik, Izabranik. Posljednjim izdisajem Isus se našao u vječnom zagrljaju s Ocem. Ali ne sam. Na Očinsko Srce stavio je cijelo čovječanstvo, cijeli svijet. Božje djelo stvaranja i otkupljenja je dovršeno. Božja Ljubav je pobijedila sve zlo. Zaklani Jaganjac je sjeo s desna Ocu, postao je Kralj kraljeva i Gospodar gospodara, postao je Gospodar Svemira.

45. - Popratni događaji: tama, raskidanje hramskog zastora, potres, pucanje pećina, otvaranje grobova, uskrisenje mrtvih (Mt 27,52) pokazuju da je Kristova smrt djelo tame, djelo Zla koje Isus pobjeđuje. Isusova smrt je razderala zastor između Boga i čovjeka, premostila ponor između neba i zemlje. Po njoj Bog će biti svugdje prisutan i pravi klanjaoci će Mu se klanjati u Duhu i Istini. Pokazala je Isusovu snagu veću od prirodnih zakona, sposobnu uskrisivati mrtve.

Iv 19,34. - "Jedan od vojnika kopljem mu probode bok..." otvori Srce da ja vidim kako više u njemu nema ništa što mi nije dao. Otvoreno Srce govori: «Zakon ljubavi traži da dadnem život za život. Želim li živjeti po tom zakonu?

Isus je bio pokopan kao jedina nada čovječanstva: Ušao je u beznađe groba i istjerao ga iz svog korijena. Gdje su pokopane moje nade – uskrsavam na Vječni život.

  • allergic reaction keflex - I would love to get up to 165 or 170lb lifting weights, but I'm not interested in needles and I definitely do not want bitch tits or in having my balls shrink.
  • liver drug - But there are always some myths around supplements regarding the side effects and hence i reccomend you to have these supplements from some reliable source only.
  • vicodin chronic pain - Why do I get the feeling that some lawyering has been at work behing the scenes here?
  • tetracycline mg - Anabolic steroids on the other hand, are in an entirely different class of drugs.
  • percodan online pharmacy - The New Jersey Herald -Local News .
  • premarin without prescription - I feel NOW having done more courses than most (But not as many as a few of our customers) I would have to take a double dose stacked with perhaps 1-AD, which would certainly not be cost effective.
  • lorazepam no prescription - However, nandrolone does have the false-positive stigma.
  • discount adipex - He's not going to get better next year.
  • metrogel vaginal cream - Howard Beales, III, Ph.
  • codeine - I just would've imagined that, had he actually said he lied, it would've been a much bigger story, both back then and now.
  • xanax addiction - Course they'd be even better if prepared for injection.
  • differin reviews - Looks like demon are fucking up again.
  • online pharmacies - But that's only the beginning, police have dozens more charges prepared for Targets American principals Jared Wheat, and Peter Rouss along with well known local mover, Gerald Macdermott.
  • plavix - Now think about how much more you'll have to overeat to surpass it since your maintenance caloric level is now higher.
  • snorting xanax - According to recent headlines, NVE Pharmaceuticals and its president, Robert Occhifinto (the makers of Stacker2), have been sued by the New Jersey's Office .
  • zofran mg - National Institute for Clinical Weight Loss, Inc.
  • cheap ativan - I am not self diagnosing myself or seeking testosteorne.
  • estrogen estradiol - It's not that I have a problem with it in theory, just that I don't see that it adds anything to the mix that wasn't already there.
  • 800 bactrim ds tablet - Prednisone is not an anabolic steroid.
  • buy imitrex - There was an error processing your request.
  • premarin without prescription - So I dont really think it makes much difference.
  • butalbital recipe - But I don't want to pay for the archive to post it.


Post je objavljen 14.05.2006. u 00:41 sati.