Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvs

Marketing

82-"NOVI SAVEZ U MOJOJ KRVI"

"Ovo je kalež moje krvi novoga i vječnoga saveza!"

Isus je "žarko želio s učenicima blagovati Pashu prije svoje muke!"(Lk 22,14). jer ih je do kraja ljubio" (Iv 13,1). Poziva nas da se u ljubavi s njim sjedinimo: "Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda" (Iv,15,4-5). Isus očekuje da se odazovemo na njegovu ljubav i obećava: "Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni."(Iv 6,56,57) "Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova?" (1 Kor,10,16). Duh Sveti nam osigurava zajedništvo s Isusom. «Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek"(Iv 14,15-16).

Isus moli da njegovi učenici budu sjedinjeni s Ocem? - "Molim da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu jedno kao što smo mi jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio" (Iv 17,20-23).

" Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem (Rim 8,31-39). Po Euharistiji sjedinjujemo se s Bogom, ali i međusobno: "Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi (1 Kor 10.17).
a) Stari Savez: Poslije Adamova grijeha svi su bili odijeljeni od Boga. No Bog obećava spasenje. Nakon potopa Bog sklapa s Noom Savez. Poslije sklapa savez s Abrahamom, (Post 12,1-3; 22,16-18).). Izakom (Post 26,3-6). i Jakovom (Izl 3,6).

Od Izraela traži vjernost savezu: "Stoga, budete li držali moj Savez, vi ćete mi biti predraga svojina, vi ćete mi biti kraljevstvo svećenika, narod svet" (Izl 19,5-6).

Sklapanje saveza: Dođe Mojsije i kaza narodu riječi Jahvine. A puk odgovori: "Sve riječi što ih Jahve reče, vršit ćemo." Tada Mojsije podigne žrtvenik. Naloži mladim Izraelcima da prinesu žrtve paljenice i da žrtvuju Jahvi junce kao žrtve pričesnice. Mojsije uhvati krv; polovinu krvi ulije u posude, a polovinu izlije po žrtveniku. Prihvati zatim Knjigu Saveza pa je narodu glasno pročita, a narod uzvrati: "Sve što je Jahve rekao, izvršit ćemo." Mojsije potom krvlju poškropi narod govoreći: "Ovo je krv Saveza koji je Jahve s vama uspostavio" (Izl 24,3-8).

Mojsije govori: "Ta ti si narod posvećen Jahvi; tebe je Jahve, Bog tvoj, izabrao da među svim narodima budeš njegov predragi vlastiti narod. Stoga drži zapovijedi, zakone i uredbe. Budeš li ove naloge i izvršavao  Jahve, Bog tvoj, ljubit će te, blagoslivljati i razmnažati. (Pnz 7,6-15). Izrael je kršio saveze. Zato Bog po prorocima najavljuje Novi, trajni, vječni savez. (Jer 31,31).
b) Novi Savez: Proroci Jeremija i Izaija naviještaju Novi Savez: "Evo s domom Izraelovim i s domom Judinim sklopit ću Novi savez. Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj. I oprostit ću bezakonje njihovo i grijeha se njihovih neću više spominjati" (Jer 31,31-34). "Sabrat ću vas. Očistit ću vas od svih nečistoća i kumira. Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa. Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe" (Ez 36,24-27). Novi Savez bit će, dakle, obilježen s dva bitna elementa: Božjim oproštenjem grijeha i interiorizacijom vjere.

Obećani Novi Savez sklopio je Isus u svojoj krvi: "Ovo je moja krv, krv Saveza koja se prolijeva za sve za oproštenje grijeha"(Mt 26,28).

Vjerujmo "vjerom ljubavlju djelotvornom" (Gal 5,6). Isus je u Novom usavršio Stari Savez: "Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge" (Iv 13,34-35). "Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek" (Iv 14,15-16). I dodaje: "Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti" (Iv 14,23). Iz Božje ljubavi prema nama proizlazi naša ljubav jednih prema drugima: "Ljubljeni, ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. Ako je Bog tako ljubio nas, i mi smo dužni ljubiti jedni druge. Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama" (1 Iv 4,7-8.12). "I tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu" (1 Iv 4,16).

Čovjek može ljubiti samo snagom Duha Svetoga: "Bolje je za vas da ja odem: jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama; ako pak odem, poslat ću ga k vama" (Iv 16,7). Duh Sveti daje da je čovjekova "ljubav velikodušna, dobrostiva, ne zavidi, ne hvasta se, ne nadima se; ne traži svoje, ne pamti zlo; raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi" (Kor 13,4-7). Pavao tvrdi: "Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!" (Rim 5,5). Živjeti po Duhu znači ljubiti Boga i čovjeka, sve, ući u Božji svijet i biti stalno povezan s Bogom.

Post je objavljen 30.04.2006. u 15:36 sati.