Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chimaera

Marketing

Behind red eyes

Mothman1492. godine otkrivena je Amerika. Ne vatajte me za riječ – povijest mi nikad nije bia drag predmet. U tih jadnih 500tinjak godina svjetske svjesnosti o postojanju kopna s druge strane bare, misterije su nicale kao gljive poslije kiše upravo na tom divnom i krasnom američkom tlu.

Point Pleasant, Virginia – malo mjestašce na istočnoj strani SAD-a danas broji niti 5000 stanovnika. Ne izgleda kao primamljiva destinacija ili turistička atrakcija. No prije kojih 40ak godina u tom "dosadnom" mjestašcu događale su se poprilično bizarne stvari. Masovna histerija uzrokovana psihološkim eksperimentima njihove vlade, odnosno CIA (za koju se zna da je provodila ispitivanja nadziranja uma na vlastitim sugrađanima) ili je to bio susret s bićem za koje bi se u najmanju ruku moglo reći da nije s ovog planeta?

Skraćena verzija priče ide otprilike ovako:
Iako je prvo viđenje ovog stvorenja bilo još u ranim 60ima prvo prijavljeno viđenje dogodilo se 15.11. 1966. godine malo izvan samog Point Pleasant-a. Ispred dva bračna para (što čini ukupno 4 osobe – naglašavan ovo zbog eliminacije psihosomatskih bolesti) pojavio se, kako su ga oni opisali: humanoidni oblik, s crvenim očima, koji kao da nije imao glavu, a oči su mu se nalazile u predjelu prsa, te je imao velika krila. Kako im se približavao, preplašena ekipa je odjurila autom prema gradiću Point Pleasant-u, a to stvorenje je pratilo njihov auto iako su vozili preko 100 milja na sat (američki sustav jedinica – ali ako se kome računa 1milja = 1,852km), sve do ulaska u gradić. Događaj su prijavili lokalnom šerifu, koji svojom istragom nije pronašao ništa. No u sljedećih 13 mjeseci prijavljeno je 200 pojava nekog bizarnog fenomena, od kojih je oko 100 bilo viđenje istog krilatog, crvenookog stvorenja.

Izdvojit ću još samo jedno:
Na tom podruju periferije gradića živjela je obitelj Thomas. Kada su gospodin i gospođa Wamsley skupa sa gospođom Benett i njezinom kćerkom išli u posjet Thomasovih prilikom parkiranja ispred njihove kuće uznemirili su "nešto". "Polako se podizalo s tla. Velika siva stvar, veća od čovjeka s odvratnim svjetlećim crvenim očima." Brzo su otrčali u kuću Thomasovih. Ta "stvar" ih je pratila, došla ispred kuće, i nasrtala na prozore dok je ispuštala piskovite zvukove. Pozvana je policija no dok su oni došli na mjesto događaja stvorenje je nestalo. Stvorenje je na kraju dobilo i svoje ime – Mothman – nitko nije posve siguran zašto, no uvaženo mišljenje je da se inspiracija našla u tada popularnoj televizijskoj seriji Batman :)))

Jezivi događaji u Point Pleasant-u kroz tih 13 mjeseci nije ograničen samo na viđenje Mothmana - sakaćenje pasa, viđenje NLO-a, MIB i slični nesvakidašnji događaji su odjednom nahrlili na taj gradić. Kako su svi ti događaji poprimili veliku dozu mističnosti i dobar temelj za istragu, u Point Pleasant došao je i John Keel – koji se tada bavio fenomenom NLO-a. O ovim događajima napisao je i knjigu – Mothmanova proročanstva – knjiga prema kojoj je ne tako davno snimljen istoimeni film. Za vrijeme svog istraživanja u Point Pleasant-u Keel je primao mnoge telefonske pozive o različitim fenomenima koji su tada harali. No uz ta svjedočanstva, nekoliko pozivatelja mu je predviđalo budućnost, točnije njegove buduće poteze. Osim njegove budućnosti – te osobe su mu davale i predviđanja koja su se na kraju ispostavila skoro točnima. Interesantno predviđanje nestanka struje u cijeloj državi – razvilo se u nešto katastrofalnije. U popodnevnim satima 15. prosinca. 1967. godine srušio se gradski most Silver bridge, dug 910 metara pri čemu je poginulo 46 osoba. To je bio događaj kojim su kulminirali svi ti bizarni, paranormalni događaji u tom malenom gradiću. Nakon toga, viđenja Mothmana, kao i ostalih neobjašnjivih događaja, znatno su opala.

Neki ljudi su vjerovali da je to biće – Mothman - došlo da ih upozori na tu katastrofu, dok neki vjeruju da se radi o nekom opakom genetskom manipuliranju. John Keel je tvrdio da se Point Pleasant nalazi na mjestu koje ima «tanke zidove» koji ograđuju svjetove – kao portal druge dimenzije – a to je razlog svim ti bizarnim događajima.

Moje mišljenje? Toliko sam čitala o Mothmanu i svaku put se naježin na priču koju san čula stotine puta. Moguće je da se radi o istraživanju masovne histerije, ljudima je dovoljno uvaliti bubu poput pojave MIB-ovaca, i svjetala koji bi predstavljali NLO-e, da sami kolektivnom sviješću reproduciraju svoje strahove. Moguće ali postoje mnogo jednostavnije i "tiše" metode za takva proučavanja pa se upitan what's the point? Moguće je da je Mothman propali ili odbjegli eksperiment – šta opet zgodno upliće vladu i MIB-ovce. Rekoh da Point Pleasant broji oko 5000 stanovnika – pa vjerojatno je da postoji i toliko teorija o ovom fenomenu. Bio Mothman anđeo čuvar njihovog gradića ili proizvod genetske manipulacije, jedno je sigurno – masovne prijave viđenja tog stvorenja na uskoj lokaciji upućuju da je Mothman uistinu postojao. Na kraju ko tvrdi da «mali zeleni» moraju ustinu bit mali i zeleni ;)



Post je objavljen 03.05.2006. u 22:15 sati.