Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chimaera

Marketing

Sad me vidiš - sad me ne vidiš

duh greencastle-aGreencastle, Indiana. Guy Winters i Terry Lambert dugo su slušali priče o napuštenoj kući van grada. Svakodnevno su ljudi pričali o ženskoj figuri, više nalik utvari nego živom biću u okolici kuće.

Odabrali su kišnu, olujnu noć za svoju istragu. Kamera je bila uključena, bili su spremni. Približili su se kući, i ne znajući što ih čeka ušli su u unutra. U početku osim nekog čudnog osjećaja, koji je uostalom mogao bit proizvod njihovog straha, ništa neobično nisu vidjeli. Slikali su prostorije kuće, Terry je izašao da slika prozore izvanka. Guy, koji je ostao u kući, otprilike je u tom trenutku počeo osjećati nekakvu prisutnost, osjećaj da nije sam, iako mu se prijatelj nalazio van kuće. Osjećaj je bio popraćen snažnom navalom mirisa, ugodnog cvjetnog mirisa, poput ruža opisuje on. U tom trenutku obuzela ga je panika te je pobjegao iz kuće, i zajedno s prijateljem vratio se u sigurnost svog vozila.

Ali ova priča je daleko od kraja.

Iako na kameri, koja je snimala sve što je slikano fotoaparatom dok je slikano, nije zabilježena nikakva neobičnost koja bi upućivala na išta paranormalno, fotoaparat je ispričao drugačiju priču.

Slike prozora slikane izvan kuće prikazivale su jasno lik žene u bijeloj spavaćici koji je bio dosta transparentan, čak i na fotografiji vrata vidi se roskasti obris ženskog lika. Naravno pošto se sumnjalo na neku grešku ili anomaliju na fotografiji, slika je dana na proučavanje – stručnjaku za fotografije. On je utvrdio da lik sa slike nije nikakva manipulacija slike, taj lik se doista nalazi na negativu. Još jedna jeziva stvar je otkrivena prilikom kompjuterske obrade slike – tehnikom «Mass Relief» stvarajući 3D prikaz, lice duha sa slike kada je dobilo dubinu izgledalo je poput ljudske lubanje. Stručnjak je izjavio ili se uistinu radi o slici duha ili je rađeno tehnikom koja njemu, stručnjaku za računalnu grafiku, još nije poznata.

Ovi ghost-hunteri su se vratili u napuštenu kuću još nekoliko puta, no duh se više nije javljao. Bar ne taj isti. Na novoj slici prozora se pojavio lik koji izgleda kao da lebdi. A za razliku od prvih slika roskasto ružičastih tonova, ovaj duh se pojavio u žuto zlatnim tonovima – nazvali su ga zlatni duh. Još jedan događaj se dogodio pritom koji je ovog puta ostavio trag na video kameri. Dok je jedan od istraživača slikao kuću pored njega su proletjela tri mala oblačića. Prema snimci - ukoliko se radi o magli ili dimu potreban bi bio snažan vjetar da na taj način prolete, no prema kosi i odjeći istraživača na snimci jasno se vidi da ništa nije puhalo. Guy i Terry vjeruju kako su uhvatili duh Irene O'Haire koja je tu živjela na početku 20. stoljeća. Njeno ime je čak bilo urezano na zidu jedne prostorije kuće. No na ovoj kuće nažalost neće se moći provesti daljnja istraživanja jer je srušena za potrebe kukuruznog polja :))))

Kao u većini slika s «duhovima» upitno je da li se tu radi o dvostrukoj ekspoziciji, no koliko je moje znanje o tome, da dođe do takve pojave slika «duha» bi treba biti jedna od prethodno snimljenih fotografija koja se spojila s trenutačnom. Kako se ovdje radi o tri uzastopne fotografije koje sve pokazuju tu utvaru u malo različitim položajima teško da se nešto takvo slučajno poklopilo. Ovaj način prevare stoga može biti isključen. A ovo je samo jedan od mnogih slučajeva u kojem se ne može nać traga nikakvoj prevari.

Sumnjate li još uvijek u postojanje duhova?

Post je objavljen 28.04.2006. u 22:22 sati.