Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filozofi

Marketing

Filozofija moje bake

Moj deda je bolji filozof od bake, ali sam odabrao upravo nju jer je njezina filozofija nešto lakša. Background moje bake je sljedeći: ima oko 75 godina, 60 je godina u braku, cijeli život živi na selu, svaki dan hrani pajceke s napojem, ide u crkvu kad god ima netko da ju vozi, ima 10 unuka, nema nikakvu mirovinu i s dedom živi s njegovih 500 kuna (evo ti poljoprivrednika!), itd...

Za nju je tramvaj trajvan, a sva gazirana pića su kokakola. Tako ako vas pita želite li kokakolu pa vam natoči fantu, nije se zabunila nego je baš na to mislila. Naučila me je jedan molitveni zaziv kojeg, po njezinom savjetu, često ponavljam: Bože, tvoja pomoć nek ostane uvijek s nama, amen. Posebno, prije nekog posla i ujutro. Njezina glavna filozofija je dobro jesti, dobro spavati i dobro raditi. i baš na to se želim danas skoncentrirati. Treba dobro jesti, do te mjere da je loše i nezdravo biti mršav. Hrana daje potrebnu snagu za rad i zdravlje, ali i za dobro raspoloženje. Jako, jako puno pozornosti posvećuje hrani, ali, istini na volju, njezina kuhinja je stvarno dobra. malo se pokvarila kad je željela raditi ove moderne stvari kao komfrti (znate na što misli), ali kad ispeče pericu, ili orehnjaču, mogao bih dati sve za jedan griz. Treba dobro raditi. Na selu se jedino rad računa. Nije bitna količina niti brzina, bitno je raditi s voljom. Sigurno ne biste vjerovali koliko djed i baka vole raditi. "Ma dajte prodajte barem jednu kravu?". kažemo im mi. "A je" i na tom ostaje. I spavanje. Dopušteno je pogledati dnevnik, a iznimno čak i sapunicu koja je nakon njega, ali u krevetu se mora biti najkasnije u devet. Najidealnije je poslušati vijesti na radiju u sedam i ići spat, tak da se već u pet (zimi šest) može početi raditi u štali.

Je, filozofija moje bake je seljačka, ali ima čvrste noge i ne pokazuje nikakve slabosti. Možda to nije univerzalna filozofija: jesti, raditi, spavati (+ moliti), ali morate priznati da nije ni tako loša. Ja bih jako želio da sam i ja tako siguran u svoj svjetonazor.

Post je objavljen 25.04.2006. u 22:36 sati.