Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/djakovo2

Marketing

AUTO PLIN


Do kraja godine 60.000 Hrvata vozit će na plin

Novi “naftni šok” i rast cijena sirove nafte iznad 70 dolara po barelu prelio se i na hrvatske crpke.

Vlada i Ina umjetno brane cijenu Eurosupera 95, dizelsko gorivo stoga će uskoro stajati kao i benzin, a svi se sudionici medijskih rasprava ponovno prihvaćaju teme alternativnih goriva. No, za Hrvatsku su razgovori o korištenju biodizela, etanola i drugih alternativnih goriva u prometu tek lamentiranja bez realne osnove jer tih energenata nemamo, a upitno je i isplati li ih se proizvoditi.

S druge strane, Hrvatska troši tek jednu trećinu domaće proizvodnje autoplina (UNP, ukapljeni naftni plin ili međunarodna kratica LPG), dok dvije trećine - jeftino izvozi, i to na dnevnoj bazi jer nema skladišnih kapaciteta.

10 DOBRIH RAZLOGA ZA AUTOPLIN

- Planiranom modernizacijom rafinerija u Sisku i Rijeci do kraja 2010. (LPG, mješavina propana i butana, nusprodukt je rafiniranja nafte) ta će se količina sa sadašnjih oko 400 tisuća tona godišnje povećati za trećinu - a trenutačno se u Hrvatskoj potroši tek oko 140.000 tona, od čega u automobilima, prema podacima iz 2005., sagori tek 20.000 tona godišnje. No već će ove sagorjeti više od 30.000 tona! - kaže ing. Zlatan Vavro, direktor Proplina.

Uz to, mediji su puni najava o gradnji luke i skladišta za uvoz UNP-a tankerima za potrebe cijele EU na Kvarneru, u tolikim količinama da se HEP čak “gura” na toj lokaciji graditi elektranu na plin - odnosno, autoplina će u Hrvatskoj i dugoročno biti u izobilju.

Drugim riječima, kao što su Brazilci postali energetski neovisni i otporni na naftne šokove zbog šećerne trske i etanola - Hrvati bi mogli zbog plina!

Od flota vozila u gospodarstvu, s vožnjom na plin već su krenuli mali poduzetnici i obrtnici, jer ih je na to prisilila visoka cijena goriva. U Hrvatskoj je i za “obične” vozače i tvrtke problem to što veći broj leasing kuća i autouvoznika još ne priznaje jamstvo za novokupljena vozila ako se u njih naknadno ugrađuje autoplin - no to se ubrzano mijenja.

Prije godinu dana u Hrvatskoj je bilo 28 ovlaštenih plinoservisera i 28 punionica, a danas je više od 100 punionica autoplina i više od 100 ovlaštenih servisera za ugradnju!

- U 2005. eksponencijalni rast punionica (potaknut rastom cijena benzina) pokrio je plinskim crpkama cijelu prometnu mrežu, a predviđanja Proplina, temeljena na narudžbama i razgovorima s distributerima goriva u Hrvatskoj, su - više od 200 crpki do kraja 2006.! - kaže Vavro.

Hrvatskom već vozi 40-ak tisuća automobila na plin (gruba procjena na osnovi potrošnje - većina se, naime, vozi “na crno”), na ugradnju se čeka više od mjesec dana, a svi kapaciteti plinoservisera popunjeni su do kraja godine - odnosno do kraja 2006. na plin će voziti još najmanje 20.000 novih vozača, ne računajući sve one koji će ga jeftino (i ilegalno) ugraditi u Srbiji i BiH.

Ništa čudno, jer već danas je moguće po cijeloj Hrvatskoj voziti isključivo na jeftini plin, a krajem ove godine to će biti podjednako jednostavno i komotno kao i točenje benzina - plin će imati svaka “bolja” benzinska crpka, kao što ga već imaju svi magistralni pravci i autoceste.

Infrastruktura potrebna za naglu ekspanziju korištenja autoplina u Hrvatskoj je stvorena u tišini, a niska cijena autoplina (samo 3,05 kuna po litri) i visoka cijena naftnih derivata (nuklearna kriza u Iranu prijeti cijenom većom od deset kuna po litri Eurosupera 95), u kombinaciji s niskim standardom vozača, dovest će, pokazuju pripreme unutar cijeloj sustava, do prave eksplozije prelaska na novi energent!

Infrastruktura za plin

Cijena plina je ista već pet godina, a “cijenu autoplina Ina neće mijenjati ni iduće godine, a možda ni 2007.”, kaže Vavro.

Trgovci automobilima naveliko se spremaju vozačima ponuditi ugradnju plina pri kupnji novog auta uz priznavanje garancija. Lanci trgovaca gorivom, od Ine preko OMV-a, Petrola i Tifona sve do privatnika, ubrzano grade infrastrukturu za punjenje autoplina.

MUP se sprema obučiti policajce za efikasnu kontrolu vozila na plin. Zakoni donose nove, strože kazne. Ugrađivači i Udruga za ukapljeni plin forsiraju licenciranje radionica, a konkurencija ruši cijenu ugradnje.

Proplin kupuje novi vozni park za distribuciju diljem Hrvatske, veliki državni sustavi razmatraju mogućnosti prelaska voznih parkova i javnog prometa na autoplin i tako dalje. Cijela ta halabuka sili državu da uspostavi efikasnu zakonsku regulativu i počne davati poticaje, a nakon toga - Hrvatska će voziti na plin! I ako je suditi po posljednjih 12 mjeseci - to će se dogoditi vrlo brzo!


Posljednji veliki problem je visoka cijena ugradnje, zbog čega “cvate” ilegalni uvoz opreme i uređaja za autoplin iz Srbije i Crne Gore i BiH. U pravilu je riječ o uređajima loše kvalitete i jeftinim kopijama svjetskih marki.

- Poljska, koja se s Italijom neprestano nadmeće u liderskoj poziciji u korištenju autoplina u Europi, za više je od 50 posto jeftinija i poljski ugrađivači, promatrajući situaciju u Hrvatskoj i velike potencijale za ekspanziju, najozbiljnije razmatraju kako se uključiti na naše tržište, na kojem mogu ostvariti velike ekstraprofite. Naše banke još nisu prepoznale novi biznis, koje banke u drugim zemljama Europe uvelike prakticiraju - no prepoznao ga je hrvatski Diners Club, koji ima posebnu ponudu kreditiranja ugradnje autoplina. Mi aktivno radimo na dovođenju konkurencije na naše tržište kako bi srušili cijenu ugradnje i do 40 posto, kao i na licenciranju, certificiranju, uvođenju reda - kaže Vavro.

Vozila za hrvatsko tržište

Na nedavnom Zagreb Auto Showu Proplin i HAK predstavili su vozila za hrvatsko tržište kojima je pogon na ukapljeni naftni plin ugrađen još u tvornici. Potencijalni kupci novih vozila u Hrvatskoj više neće morati čekati istjek jamstvenog roka kako bi u njih ugradili autoplin, nego će UNP modele moći kupiti u prodajnim salonima autokuća.

Kako je istaknuo Zlatan Vavro, direktor Proplina, isprva će hrvatskim kupcima tvornička UNP vozila nuditi Mitsubishi, Hyundai, Subaru, Volkswagen i Lada.

Za ugradnju sustava autoplina u vozilo, ovisno o kategoriji, hrvatski vozači trebaju izdvojiti od četiri do 14.000 kuna. Ispada da ugrađivači imaju čistu zaradu od minimalnih 2000 kuna - koliko košta materijal, toliko dođu i ruke, a moguće je ugraditi i dva-tri sustava dnevno. S obzirom na potražnju (svi su servisi puni do kraja godine!), ovo je jedinstvena prilika za zgrtanje novca na brzinu, pa ne čudi eksponencijalni rast broja servisa. No, do kraja godine na snagu će stupiti pravilnik novog zakona, pa ilegalni “plinaši” mogu računati na brojne dodatne troškove.


Ugradnja je isplativa i kod dizelaša

Za vozila s dizelskim motorima do sada se smatralo da nije isplativo ugrađivati plinske instalacije, jer osim manje potrošnje, i cijena dizela je bila osjetno manja. No, već prije dva tjedna dizel se, pri posljednjoj promjeni cijena kod Ine, opasno približio “branjenoj” cijeni benzina - 7,47 kuna za litru, s time da njegovu cijenu Vlada neće braniti, nego će se formirati tržišno.

Drugim riječima, ako imate malo “snažniji” dizelski motor, možete komotno uzeti papir i olovku i početi računati - jer računica koja je pokazivala da se u benzince ugradnja plina isplati za godinu dana počinje vrijediti i za dizelaše!
Besplatna edukacija za policajce


Plin kroz sustav posebice snažno gura Udruga za autoplin. Udruga je u pregovorima s MUP-om i za besplatnu edukaciju policajaca za nadzor vozila na autoplin. Naime, iako u Hrvatskoj trenutačno postoji zakonska obveza testiranja i upisivanja u prometnu dozvolu sa zelenom LNG oznakom na zadnjem vjetrobranskom staklu auta, hrvatski vozači to ne čine, a hrvatski policajci još ne znaju prepoznati razliku između benzinskog i “plinskog” vozila. Bez edukacije policajaca neće biti moguće suzbiti ugradnju na crno. Uz to, kazne su smiješne.

Post je objavljen 22.04.2006. u 12:16 sati.