Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Shadowless sword

Korejanci su napravili film po uzoru na Tigar i zmaj i Heroj. Kad sam vidio foršpan za film, mislio sam da se radi o kineskom filmu, jer u Koreji ovakvih filmova nema previše. Prevario sam se. Iako, Kinezi su napravili konkurentski film (što nije rijetka pojava) s istim nazivom, ali puno lošije kvalitete. U to sam se uvjerio pogledavši jučer i ovu korejsku verziju.

Redatelj filma je Young-Joon Kim koji je već radio na sličnom filmovima (Bichunmoo), a imena glumaca su: Yoon So-Yi, Seo-Jin Lee, Hyun-Joon Shin, Ki-Yong Lee. Vjerujem da će film doći i u hrvatska kina, k meni u Italiju je došao, ali treba računati s još nekoliko mejseci zakašnjenja. Inače, u Koreji je izašao u studenom prošle godine.

Malo o radnji. Glavni grad Palhae, kraljevstva georana pada u ruke zločestih ljudi koji su ubili kralja i sve potomke kraljevske obitelji. Na sastanku preostalih kraljevskih generala, saznaje se da je još jedan princ živ. najbolji ženski ratnik iz Palhe, Yeonsoha dobiva misiju pronaći princa kojeg osobno poznaje iz prošlosti i sigurno ga dovesti natrag kako bi ujedinio vojsku i tako vratio kraljevstvo u prave ruke. Upravo ona cijelo vrijeme nosi shadowless sword (Mooyoungkeom) i pokazuje zavidno umijeće s mačem u mnogobrojnim borbama koje će uslijediti. Izgubljeni kraljević, kojemu je na prvom mjestu briga da preživi, zove se Daejeonghyun i bavi trgovinom. Slijedit će Yeonsohu sve dok mu bude pružala zaštitu, ali će cijelo vrijeme tražiti priliku da pobjegne i sakrije se jer ne želi postati kralj. Za to vrijeme, neprijatelji su mu cijelo vrijeme za petama i kraljević će morati uzeti mač u ruke jer Yeonsoha neće uvijek biti pokraj njega da ga štiti. Hoće li uspjeti postati kralj i vratiti kraljevsto? I je li to uopće bitno za priču?

Image Hosted by ImageShack.us

To je bila priča, a sad još koja riječ da završim tekst. Film sigurno nije najbolji ove godine niti u svom žanru, ali je iznenađujuće dobar s puno dobrih tučnjava, solidnom dramom, vrlo dobrim specijalnim efektima (za razliku od kineskog Shadowless sword), ne prelošim glumcima, prekrasnim pejsažima i scenama (fotografijama) i klasičnom borbom dobra protiv zla smještenom u 10. stoljeće gdje se problemi ne rješavaju niti pištoljima niti rukama nego mačevima, sabljama i drugim vrstama borbenih pomagala. Ako vam nešto slično zvuči zabavno, ovaj film neće razočarati. I moram nadodati da sam baš ponosan na Korejance što su napravili ovaj film.

Post je objavljen 20.04.2006. u 19:48 sati.