Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Korejski jezik

Korejski jezik, nedavno sam čuo od jednog profesora, je najizražajniji jezik na svijetu. Predavanje o jezicima je vodio neki njemački profesor i ne znam jesam li dobro razumio po čemu je najbolji, no po nečemu je svakako najbolji. Iza njega, isti je profesor smjestio hebrejski pa grčki, a dok ga je netko pitao gdje je tu latinski, profesor se nasmijao i rekao da je do dječji jezik, nastao iz grčkog.

(na slici piše hangul što zapravo znači korejsko pismo, a o hangulu ću jednom drugom prigodom, sad pričam o hanguo-u, odnosno ćosono)

Korejski jezik je službeni jezik Južne i Sjeverne Koreje. Korejski se priča i u susjednim zemljama (npr. Kina), a u svijetu postoji oko 78 milijuna ljudi koji pričaju Korejski uključujući Rusiju, Australiju, SAD, Kanadu, Brazil, Japan, Filipine.

U koju skupinu jezika spada Korejski? Nemam pojma, neki ga spajaju s Finskom i Altičkim jezicima, drugi pripisuju kineskom jer je veći dio riječnika preuzeo iz Kineskog, a ja pak vidim nekoliko sličnosti između korejskog i mađarskog. Možda je pak istina da je korejski jezik za sebe.

Korejski je jezik u kojem se ne trabaju govoriti pune rečenice, štoviše, subjekt uopće nije potreban ako se zna o čemu se radi. Isto tako, red riječi u rečenici malo im je izokrenut. Kad bi, naprimjer, željeli reći: Idem u trgovinu kupiti nešto hrane, morali bi to reći ovako: Ja-hranu-kupio kako bih-u trgovinu-ići-idem. Čudno, zar ne, ali jednom kad se shvati da je na početku rečenice subjekt, u sredini objekt, a na kraju glagol i kad se takve dvije rečenice pokušaju spojiti u jednu zavisnu, vidi se da je sve potpuno logično.

U korejskom jeziku postoji najmanje 7 razina govora i na svakom glagoli imaju drugačiji oblik, a koji ćete koristiti, ovisi o situaciji u kojoj se nalazite. Drugačije se govori kad si u žurbi, kad govoriš mlađem od sebe, kad govoriš s prijateljem, kad govoriš s odraslima koje poznaješ, s odraslima koje ne poznaješ. Za više informacija, pogledajte odličan tekst u wikipediji
Post je objavljen 18.04.2006. u 21:53 sati.