Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/kukuricek2006

Marketing

Razgovor s Petrom Štefanićem o festivalu Kukuriček

Prošle je godine Đurđevac posjetio najpoznatiji šetač po Hrvatskoj Kemal Mujičić Kemo, iskusni novinar i publicist.
Pritom se zadržao u dugom razgovoru s Petrom Štefanićom, glavnim organizatorom đurđevačkog dječjeg glazbenog festivala Kukuriček kojem je obećao pomoć da se glas o ovome festivalu pronese internetskim prostranstvima kako bi Kukuriček doista postao svehrvatski festival dječjeg glazbenog ali i drugog kreativnog stvaralaštva.
Donosimo u cijelosti objavljeni intervju:

DJECA SU PROLJEĆE LJUDI

- Ima li u ovoj ljekarni lijeka za dječje stvaralaštvo na svim razinama, upitao sam u đurđevačkoj ljekarni.
- Baš sam se pitao s kojim ćete pitanjem doći u ljekarnu i potražiti me.
No, fino, umjesto da je iznenadim Petra Štefanića, on je iznenadio mene, izašavši iza vrata gdje prestaje ljekarna i počinje, valjda, privatan posjed.
Na slici vidite da je riječ o šarmantnom i vrlo pristalom muškarcu, a ono što se na fotosu ne vidi je to da je riječ u đurđevačkom ugledniku, između ostaloga, alfi i omegi najboljeg dječjeg glazbenog festivala u nas.
- Najprije hvala na lijekovima i vitaminima. Zaista su mi pomogli, pokušah preuzeti inicijativu. Ako ste me namjeravali iznenaditi, uspjeli ste, ali ipak niste odgovorili na pitanje.
- Uvijek postaje lijek da se izliječi ili zaliječi ono što ne valja, a poneki vitaminski nadomjestak da se popravi i ono što je dobro da bude bolje, a ono što je bolje da bude najbolje. Mi u Đurđevcu smo u fazi da od dobroga pravimo bolje.
- Što bi značilo?
- Što bi značilo da će idući festival dječjeg glazbenog stvaralaštva, Kukuriček 2006. biti bolji od Kukuričeka 2005., kao što je taj bio bolji od prethodnoga.
- Kakav je to festival, Kukuriček? Djeca izađu na scenu i kukuriču? Što bi bilo u duhu tradicije i legende o picokima.
- Pijevac svojim glasanjem u ranu zoru najavljuje novi dan, a naša djeca svojim izvrsnim pjevanjem najavljuju novi dan dječjeg glazbenog stvralaštva, ako baš hoćete. A, inače baš je riječ o glazbenoj, plesnoj, glumstvenoj, literarnoj i svakoj drugoj tradiciji. Ali ne samo tradiciji lokalnoga značaja, nego tradiciji na razini državnog dječjeg stvaralaštva.
- Što Đurđevac i Kukuriček, primjerice, nude hrvatskoj djeci, recimo – glazbeno vudrenoj.
- Prije svega nudi vrlo kvalitetnu glazbu, izvrsne tekstove primjerene djeci..., vrhunske glazbene aranžmane... uostalom, slušali ste sve ovogodišnje skladbe i upravo ste na ovome mjestu napisali da je riječ o vrlo kvalitetnim glazbenim uradcima.
- Kao funkcionira Festival?
- Vrlo jednostavno. Mi smo prije imali glazbenu priredbu na razini ovoga kraja. Od 2003. godine odlučili smo se za festivalska pravila. A to znači: natječaj i izbor najkvalitetnijih radova...
- Tko nam jamči da je riječ o najkvalitetnijim glazbenim uradcima?
- Žiri. U žiriju sjede vrlo stručni ljudi koji svojim ugledom jamče kvalitetu u svakom segmentu glazbenog stvaralaštva. Dakle, glazba, tekst, aranžman, izvođač, orkestar, scena, rasvjeta, voditelj i sve ostalo.
- Imena?
- Kad je riječ o glazbenom dijelu, onda imamo puno povjerenje u rad prosudbene komisije koju čine Arsen Dedić, Hrvoje Hegedušić, Ksenija Erker, Tihomir Preradović i Ivica Mihajlović, sve vrhunski glazbeni stručnjaci.
- A izvođači?
- Budući da smo autorima prepustili da sami predlažu izvođače, tu nema problema.
- Kako nema? To znači da se na festivalima uvijek vrte ista djeca. Ono: rodbina i rodbinina rodbina.
- Ma kakvi! To je ozbiljan posao i tu nema protekcije.
- A da iduće godine učinimo izuzetak, pa da pozovemo blogere, one do 14 godina, da se prijave? A prosudbena komisija, Arsen & društvo odaberu dvoje najboljih i onda našim izabranicima omogućimo da nastupe na festivalu?
- Odlična ideja. Kad mi je Uvodić telefonirao za vas, ja sam se na svome kompjutoru informirao što je Blog i vidio tamo masu sjajnih mladih ljudi. Ako među blogerima ima glazbeno obrazovane djece do 14 godine, jer je to dobna granica, bit će nam čast da u akciju uključim i Blog.hr.
- Mogu li to napisati?
- Ja vas molim.
- I što savjetujete našim blogerima?
- Da vode računa o tome da festival njeguje slobodni glazbeni oblik, primjerene stihovi i teme primjerene dječjem uzrastu.
- Vaše želje glede Kukuričeka?
- Prošle godine Kukuriček je obuhvatio područje do Knina i Broda. Iduće godine htjeli bismo u Đurđevcu vidjeti djecu od Iloka do Savudrije i od Svetog Martina na Muri do Konavala.
- Nekad se Kukuriček održavao koncem godine, a sad u travnju. Zašto?
- Zbog vremena. Travanj je u Đurđevcu najljepši mjesec: zelen, sunčan, rascvjetan, mirisan. Mislimo da je proljeće najprimjereniji termin za ovakvu manifestaciju. Za mene su djeca proljeće ljudi.
- To ste lijepo rekli, svaka vam čast. Jesmo li što zaboravili?
- Htio bih još jednom naglasiti da ovo činimo kao volonteri, ali sam festival realiziraju najpoznatiji stručnjaci, profesionalci. Vežemo entuzijazam, struku i iskustvo. U tome nam pomažu Mladen, Krivec, kad je riječ o rasvjeti, Rajko Stilinović uređuje scenu, Željko Anđel scensku rasvjetu, a Branko Uvodić je voditelj.
- Samo voditelj?
- Ne, Uvodić je naš prijatelj koji nam svojim iskustvom pomaže da od ovoga festivala napravimo pravu svečanost dječjeg stvaralaštva. Ako ćemo pravo on je naš suradnik, prijatelj i savjetnik.
- Kažete da ćete od Kukuričeka napraviti općehrvatski festival sveukupnog gradskog stvaralaštva. A lova, infrastruktura...
- Iza nas stoji naš grad, cijela Koprivničko-križevačka županija i skupina entuzijasta. Kad je riječ o infrastrukturi, onda imamo sve:hotel, dom kulture, školsku sportsku dvoranu, školske prostore, dječji vrtić... Osim toga, naš kraj je toliko lijep da djeci organiziramo izlete po okolici. A stvarno imamo što pokazati.
- Bili ste vrlo precizni i informativni. Hvala, gospodine Štefaniću. Hvala i doviđenja na Kukuričeku?
- Hvala vama, Blogomobile. Hvala i zblogom.
Opet me je iznenadio.


Post je objavljen 15.04.2006. u 20:26 sati.