Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladyofblackness

Marketing

4 dana Uskrsa

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Stiže Uskrs, a najbolji dio tih dana su praznici. Zapravo, svi mislimo da ćemo se moći odmoriti, ali na kraju ispadne suprotno. Koliko su god blagdani lijepi toliko su i zamorni.
Evo mali i skraćeni plan Uskrsa u mojoj obitelji.
Veliki Petak: Post. Nema mesa. Meni to osobno ne smeta, ali moj tata i brat hodaju po kući kao da imaju apstinencijsku krizu. Slijedi uskrsno čišćenje. Ja sam ove godine izbjegla mali dio jer sam tragala za materijalom za maturalni rad.
Velika subota: Nastavak uskrsnog čišćenja. Sve mora blistati. Zatim slijedi bojanje jaja. To je najljepši dio dana. Tata stavi kuhati jaja zajedno sa onim "korama" luka pa jaja ispadnu bakrene boje. Onda slijedi ukrašavanje voskom. I na kraju dobijemo savršena jaja. U subotu se obično peče pravi domaći kruh. Obožavam miris vrućeg svježeg kruha.
Nedjelja (Uskrs): Odlazak u Crkvu. U 7:00 počinje jutranja misa i mama me redovito odvuće sa sobom. Tad je i blagoslov hrane, pa se svakakvi mirisi šire, a moj želudac uvijek nastrada. Poslije slijedi svećani obiteljski ručak. Ponekad odemo do bake, ali ove godine ostajemo kod kuće. Šunka, francuska salata, domaći kruh, juha, kolači... Poslije svi redom otkopčavamo hlače:-))
Eh da, zaboravih na jedan krasan običaj kojeg se pridržava moja baka. U zdjelu stavi vode, kamilice, proljetnog cvijeća i jednu pisanicu. Zatim se time ujutro umije. Kaže da je to za zdravlje i ljepotu tijekom cijele godine.
Uskrsni ponedjeljak: Prvo slijedi oporavljanje od nedjeljnog ručka i onda odlazimo baki i djedu na obiteljsko okupljanje. Pojave se rođaci koje vidim jednom na godinu. Svaki od njih kaže: "O, kako si se promijenila od prošle godine. Jel imaš dečka?" Ja odgovaram ne, oni me optužuju da lažem itd. itd. I tako svake godine.

Jedino što me stvrano smeta je činjenica da se na taj dan (kao i na Božić) svi prave velikim kršćanima, a ostala 362 dana rade i ponašaju se kako žele.
No, sve u svemu, ipak je to lijepo vrijeme.
Želim svima lijep Uskrs, nemojte pretjerati s kolačima i odmorite se koliko možete:-)

Post je objavljen 14.04.2006. u 22:23 sati.