Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Pukanić otkrio: Mandić od Ivankovića preuzeo Vjesnik za plaću od 25.000 kuna


logo by Vjesnik


Kako i zašto je Igor Mandić preuzeo uređivanje Vjesnika od Nenada Ivankovića, raspravljalo se uveliko po kuloarima nakon trećesijećanjske promjene vlasti 2000-e. Nikome nije bio jasan nematerijalni motiv koji bi nagnao Mandića da od Ivankovića preuzme tuđmanizmom devastirani Vjesnik, i svojim osobnim brandom prekrije svu prljavštinu koju je današnji glasnogovornik Bandićevog Holdinga za sobom ostavio. Ali, nitko takva pitanja javno nije postavljao.

Po meni, i taj je slučaj ugrađen u dogovoreno mirno prepuštanje vlasti od strane HDZ-a koaliciji Račan-Budiša.

Značajniji slučaj iste nagodbe dogodio koncem 99-e još za Tuđmanova života kada su birani suci Ustavnog suda, pa je HDZ progurao Smiljka Sokola i Vicu Vukojevića, a tadašnja oporba, uz suglasnost i pokojnog Vlade Gotovca, ubacila svoje igrače Ivana Matiju i Jasnu Omejec.

Nenad Ivanković je u knjizi s ključem "Sova" nabacio neke okolnosti pod kojima je Mandiću predao štafetnu palicu u Vjesniku, ali taj je opis toliko hermetičan da mi je bilo što suvislo nemoguće dešifrirati.

Ivo Pukanić, vlasnik "Nacionala" koji je posredstvom svog prijatelja Predsjednika RH Stjepana Mesića htio 2000-e za sitne novce kupiti Vjesnik, zapravo Vjesnikovu tiskaru, u intervjuu business.hr otkriva da se njegovom ulasku u Vjesnik suprotstavio Igor Mandić.

Novinarima sam priznao svoje planove, nakon čega je tadašnji Vjesnikov glavni urednik Igor Mandić, kojeg jako poštujem, ali ne kao urednika, počeo kampanju protiv mene i te kupnje. Shvaćam ga. Živio je lagodno s plaćom od 25.000 kuna, otkrio je Pukanić za business.hr.

Ako je Pukanićev podatak o Mandićevoj plaći točan, i uzme li se u obzir da tranzicijski Vjesnikov urednik nije dočekao kraj mandata, odnosno da je otišao s masnom otpremninom, eto odgovora na pitanje koliko je stajalo iznajmljivanje novinarskog ugleda.

Pukanića je u preuzimanju Vjesnika omeo i tadašnji šef Mesićevog ureda Tomislav Karamarko koji je aranžirao susret Predsjednika s čelnikom tadašnjeg Vjesnikovog sindikata Mladenom Jambrovićem. Karamarko i Jambrović su se poznavali preko HAK-a, a Vjesnikov sindikalac uvjerio je Mesića da će Pukanić ulaskom u Vjesnik osramotiti samog Predsjednika.

Bilo je to na početku prvog Mesićevog mandata kada je koliko-toliko na image pravednog i poštenog Predsjednika.


Post je objavljen 14.04.2006. u 11:15 sati.