Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antiturbofolk

Marketing

TFolk.... Stil života ili samo 'muzika'?!

U naslovu teme namjerno nisam napisao glazba.
Prije par mjeseci, kada sam i počeo pisati ovaj blog, sam na početku prve teme rekao- 80% stvari i činjenica iznijetih u ovim tekstovima nemaju veze sa muzikom, niti glazbom, već stilu života i jazu (ne)kulture društva, poklonika ove primitivne pošasti.

Vidim da se i dalje javljaju neki koji 'misle' kako je ovo blog o muzici. Dobro, ruku na srce, pomenem tu i tamo neke stvari koje me žaloste, a to je da je nestalo dobrog alternativnog rocka na ovim prostorima, zahvaljujući prvenstveno interesima vlasnika raznih prostora, klubova, osnivača raznih festivala i tome slično, te pomenem pri tome da je TFolk kao 'muzika' izazvao upravo to - padanje u ponor balkanskog primitivnog pristupa kulturi i odnosima izmedju jediniki društva.

Naslov teme je, zapravo, jedan tabu, koji ovaj pravac prati od samih početaka. Brene Bacionale i Lepa Lukić, ova druga sa onom njenom famoznom- 'Od izvora dva putića', negdje krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih, ako se ne varam. Teško je bilo i pomisliti da će taj način tekstualizacije i rimovanja gluposti dosegnuti nivoe društvenog standarda, ne samo u matičnoj zemlji, nego i u 'Lijepim Susjednim Državama'. Sjetimo se samo Brene Nacionale i onih njenih pokušaja snimanja velikih filmskih hitova - ' Hajde da se volimo' i sl. Neopisivo me podsjeća na Seve Nacionale i njene pokušaje estradizacije kazališta i urbane kulture. To nije ništa novo ni nepokušano, jednostavno se vraćamo u ta doba, kada su amateri promoviranjem vrhunskog neukusa pokušavali svladati bilo kakvo pomicanje prema razmišljanju zapadnog dijela Europe. Srećom, tada je postojalo više struja, društvo nije bilo homogeno, ako su i postojala područja homogeniziranog društva, u svakom od njih postojao je i pravac - Alternativni rock. Alt rock, rock i neki oblici punk-rocka, koji su se zadržali prvenstveno u dalmtansikim i istarskim dijelovima, gdje je tranzicija i protok razmišljanja mnogo veća nego u sjevernijim dijelovim kako Hrvatske, tako i u ostalim dijelovima bivše Jugoslavije(KUD Idijoti, Atomsko Sklonište, itd...). Izumiranjem ovih pravaca, te drastičnim smanjivanjem istomišljenika, gubi se ravnoteža među raznim načinima razmišljanja, što umnogome pripomaže i loša socijalna situacija stanovništva, što implicira na činjenicu da će se postići vrlo brza homogenizacija društva ponovo i doći će do ekspanzivnog rasta TFolk stila.

Kako je estrada u Hrvatskoj ostala bez ideja, kako su se plagirale sve moguće pjesme, jedina svježa nota je vraćanje na Istok i razvijanje istočnjačkih melosa i 'Turbo upuhivanje' takvih harmonija u naše, ionako glazbeno siromašno društvo. Vidio sam jedan zgodan komentar - Dečko je morao preći na TFolk jer su njegovi prijatelji počeli to slušati. Nažalost, to je samo još jedan od primjera kako se društvo gubi u primitivnim idejama, načinima razmišljanjima i kako se pojedinac ne može oduprijeti toj 'Hobotnici s Istoka'.


Post je objavljen 14.04.2006. u 09:17 sati.