Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Papa Ivan Pavao II. i Koreja

Da podsjetim, otvoren je BLOG o papi Ivanu Pavlu II., a ja ću ga samo spomenuti u vezi s Korejom.

Kardinal Seoula Cheong Jin-suk kaže: “Ivan Pavao II je bio veliki Papa, ali i dar svim Krejancima koji ga već sada smatraju svetim,” prisječajući se svega što je pokojni papa učinio Korejancima s dvije apostolske posjete zemlji 1984. i 1989. "Uvijek nas je tretirao kao prijatelje svojom prisutnošću i moleći također za našu braću sa Sjevera."

Posjetivši Koreju 1984. slavio je misu na Korejskom i kanonizirao svetima 103 Korejska mučenika, među kojima i prvog Korejskog svećenika Andreu Kim. U svojim je govorima Korejski narod nazivao "daleki prijatelj" pozivajući se pritom na izreku Konfucija "Nije li velika radost posjetiti dalekog prijatelja?"

Slaveći obljetnicu njegove smrti, nadbiskupija Seoul i Korejski laici, organizirali su brojne ceremonije i susrete. Između ostalog tu je bila misa u katedrali Myeongdong na kojoj je prikazan film s papinih putovanja u Koreju, izložba fotografija koja će trajati mjesec dana, molitveni susreti. Na misi 2. travnja prisustvovali su 30 ambasadora iz 23 zemlje, mnogi predstavnici raznh crkava i ne-katoličkih religija te više od 500 vjernika.

Thomas Han, predsjednik organizatorskog vijeća, prisjetio se Pape kao "velikog misionara i svjedoka nade za Koreju" i pridao mu zasluge za povećanje broja katolika u Koreji rekavši kako se za vrijeme njegovi posjeta broj katolika udvostručio s 1 milijun na dva. U Koreji je trenutno više od 4,5 milijuna katolika što je 9,3% stanovništva.

Govorio je i Poljski ambasador u Koreji, Andrej Derlatka, zatim talijanski Francesco Rausi i drugi koji su imali osobna iskustva s Papom. Susret u katedrali je završio s litanijama pro defunctis otpjevanim u tradicionalnoj korejskoj glazbi.

Post je objavljen 12.04.2006. u 09:26 sati.