Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/balic

Marketing

Zlatna priča hrvatskog rukometa počela u Atlanti

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
2004. OLIMPIJSKE IGRE U ATENI - ZLATNA MEDALJA
Osam utakmica, osam pobjeda, olimpijsko zlato bez ijedne mrlje! Hrvatski rukometni ‘Dream team’ je olimpijski prvak! Drugi put nakon 1996. i propuštanja OI 2000. u Sydneyju. U dramatičnom finalnom ogledu mi smo pobijedili Njemačku 26-24 (11-12) te naslovu svjetskih prvaka dodali i olimpijsko zlato.
Mi smo redom pobijedili Island (34-30), Sloveniju (27-26), R. Koreju (29-26), Rusiju (26-25), Španjolsku (30-22) u skupini. U četvrtfinalu je pala Grčka 33-27, u polufinalu Mađarska 33-31.
Kaleb poludio u završnici, Hrvatska zlatna!
U finalu, vrlo neizvjesna utakmica do samog kraja s Njemačkom. Ušlo se u tijesnu završnicu. Pri vodstvu naših od +1 raširili smo Nijemce igrom na Kaleba, koji je u 55. minuti s krila zabio svoj prvi gol na utakmici, ali vrlo vrijedan pogodak za plus dva (22-20) pet minuta prije kraja susreta. Zerbe se visoko dignuo za smanjenje hrvatske prednosti, ali Kaleb je poludio i s još dva gola s desnog krila brzo nas doveo do tri gola viška tri minute prije kraja. U zadnjim minutama zadrhtale su Nijemcima ruke, a kad je Lacković uoči posljednje minute zabio za 25-22, utakmica je bila definitivno riješena u hrvatsku korist! Pobjedom od 26-24 ostvarili smo osmu uzastopnu pobjedu na olimpijskom turniru i naslovu svjetskih prvaka dodali još vrednije olimpijsko zlato!
2003. SP U PORTUGALU - ZLATNA MEDALJA
Autsajderi s Balkana, kako su našu reprezentaciju nazvali neki njemački mediji, novi su svjetski prvaci. Nakon šest i pol godina, hrvatski je muški rukomet opet ostvario grandiozan uspjeh. I sada u Portugalu, i tada u Atlanti, malo je tko očekivao zlatno odličje. Na posljednja tri svjetska i europska prvenstva Hrvatska je redovito bila jedno od većih razočaranja natjecanja, a prošle je godine na EP-u u Švedskoj dotaknuto dno. Bili smo posljednji. A onda, samo 365 dana poslije, gotovo ista momčad popela se na svjetski tron.
Sve je počelo tragikomičnim porazom od Argentine, kada su naši igrači prokockali šest golova prednosti u posljednjih 15-ak minuta, usput promašivši šest sedmeraca. Dan poslije Saudijska Arabija na poluvremenu je vodila 10-8 protiv Hrvatske i sve je upućivalo na još jednu blamažu na velikim natjecanjima. Međutim, tada se dogodio nevjerojatan preokret u igri Hrvata, koji je rezultirao rukometnom rapsodijom i zlatom. Uslijedio je fantastični pobjednički niz, i pred hrvatskim strojem kapitulaciju su potpisale S. Arabija, Rusija, Francuska, Mađarska, Egipat, Danska, Španjolska i Njemačka. Posebno treba izdvojiti krvavo zarađenu pobjedu protiv Francuza, zatim možda i najbolju predstavu u Portugalu, kada su budući svjetski prvaci pregazili Dance, pa onda nezaboravni polufinalni horror sa Španjolcima te, naravno, finalno slavlje protiv Nijemaca.
1996. OLIMPIJSKE IGRE U ATLANTI - ZLATNA MEDALJA
Prva zlatna olimpijska medalja za Republiku Hrvatsku od njezine samostalnosti osvojena je 1996. godine u Atlanti. Kako je i red - osvojili su je predstavnici našeg najtrofejnijeg sporta.
Samo 39 dana uoči početka OI za izbornika je postavljen Velimir Kljaić. Na premijernoj utakmici drugorazredna Švicarska nam je početkom drugog dijela vodila sedam razlike. Ipak smo ih pobijedili, kao i Ruse nakon toga, opet s jednim pogotkom razlike, nakon što je Matošević obranio sedmerac Torgovanovu. Uslijedile su uvjerljive pobjede protiv Kuvajta i SAD-a kojima smo osigurali polufinale. U polufinalu je zlatna generacija odigrala vjerojatno najbolju svoju utakmicu i pobijedila moćnu Francusku, koja je godinu dana prije spriječila nas da postanemo svjetski prvaci. Osigurali su barem srebro, no na tome nisu stali, već su pobijedili u finalu pred 45.000 gledatelja švedski neponovljivi naraštaj s Wislanderom, Olsonnom, Svenssonom...
U Georgia Domeu (najveći posjet nekoj rukometnoj utakmici u povijesti) naši su vodili od samog početka i osam minuta prije kraja bilo je plus pet za ‘Kljunove’ dečke, a onda su u pet minuta opasni Skandinavci stigli na samo gol zaostatka. No, do izjednačenja nisu došli... Golovi pivota Jovića i Kljaića odagnali su svaku sumnju o olimpijskom pobjedniku. Veliko slavlje ljudi koji su postali besmrtni olimpionici počelo je tada s prvom, a kasnije puno puta izvedenom 'hrvatskom gusjenicom'.
OKVIR1
2004. OLIMPIJSKE IGRE U ATENI
ZLATNA MEDALJA
Reprezentacija: BALIĆ Ivano, DOMINIKOVIĆ Davor, DŽOMBA Mirza, GOLUŽA Slavko, KALEB Nikša, LACKOVIĆ Blaženko, LOSERT Venio, MATOŠEVIĆ Valter, METLIČIĆ Petar, ŠOLA Vlado, ŠPOLJARIĆ Denis, ŠPREM Goran, VORI Igor, VUKOVIĆ Drago, ZRNIĆ Vedran
IZBORNIK: LINO ČERVAR
2003. SVJETSKO PRVENSTVO U PORTUGALU
ZLATNA MEDALJA
Reprezentacija: MATOŠEVIĆ Valter, ŠOLA Vlado, KELENTRIĆ Mario, KALEB Nikša, SULIĆ Renato, BALIĆ Ivano, JOVIĆ Božidar, LACKOVIĆ Blaženko, ZRNIĆ Vedran, VORI Igor, DOMINIKOVIĆ Davor, DŽOMBA Mirza, VALČIĆ Tonči, GOLUŽA Slavko, ŠPOLJARIĆ Denis, METLIČIĆ Petar, ŠPREM Goran
IZBORNIK: LINO ČERVAR
1996. OLIMPIJSKE IGRE U ATLANTI
ZLATNA MEDALJA
Reprezentacija: LOSERT Venio, MATOŠEVIĆ Valter, PERKOVAC Goran, SMAJLAGIĆ Irfan, JOVIĆ Božidar, KLJAIĆ Nenad, PUC Iztok, MIKULIĆ Zoran, ĆAVAR Patrik, GOLUŽA Slavko, SARAČEVIĆ Zlatko, ŠUJSTER Vladimir, FRANKOVIĆ Valner, GUDELJ Bruno, JELČIĆ Vladimir, NAČINOVIĆ Alvaro
IZBORNIK: VELIMIR KLJAIĆ
OKVIR2
PRESUDA 2004.
Kao nikad do tada, išlo je glatko sa sedam pobjeda do finala. No, u finalu su i Nijemci ‘grizli’ i htjeli osvetu za poraz u finalu SP-a u Portugalu. Borba za svaku loptu. Mi pet minuta prije kraja vodimo pogodak razlike i tada s krila Nikša Kaleb postiže svoj prvi pogodak na utakmici. Nijemci uzvraćaju, no Kaleb furiozno završava još dvije akcije u napadu za nedostižno vodstvo. Pobjeda je osigurana u kolektivnom transu, no Kaleb je obilježio zlato.
PRESUDA 2003.
Krenulo je porazom od najslabijeg - Argentine. Zaredale su pobjede kojima je Hrvatska osigurala mjesto među četiri u borbi za odličja. U polufinalu je na redu bila Španjolska i utakmica s dramatičnim produžecima. Mi smo imali pobjedu, no primili smo pogodak za izjednačenje sa zvukom sirene. Šola je umalo plakao. No, mi smo smogli snage i u produžecima osigurali finale. Nije nas pokolebalo španjolsko izjednačenje, već smo izvukli dodatnu snagu.
PRESUDA 1996.
Najvažniji trenutak zbio se u prvom krugu u utakmici protiv Rusije. Vrlo neizvjesna utakmica koja je bila bitna za plasman među četiri najbolje momčadi. Podvig je izveo vratar Valter Matošević u završnici obranivši sedmerac do tada sigurnom Torgovanovu. Hrvatska nakon toga postiže pogodak i već tada osigurava prolaz. Bila je vrlo bitna i uvodna pobjeda protiv Švicarske od koje smo čak i gubili sa sedam razlike. Psihološka stabilnost donijela je prevagu.

Post je objavljen 09.04.2006. u 16:06 sati.