Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Vice Vukojević potvrdio tvrdnje Pavla Gažija: Đureković ubijen jer je smetao klanu Špiljak


Autor 45 lines i Vice Vukojević ispod slike Brune Bušića (photo by Vlatko Pinjuh, 1995.)


Sudac Ustavnog suda RH Vice Vukojević jučer je svjedočio na suđenju Krunoslavu Pratesu kao da je čitao iz printeva 45 lines. Naveo je da je ključe Pratesove garaže u kojoj je ubijen Stjepan Đureković preko Josipa Perkovića završio kod Željka Ražnjatovića Arkana koji je i prema jučer pročitanim izviješćima BND-a, a kako je to 45 lines već pisao (Željko Ražnjatović Arkan ubio je Stjepana Đurekovića?), najvjerojatniji izvršitelj ubojstva menagera INA-e.

...Na temelju onoga što sam čuo i pročitao u dosjeima Udbe i drugim dokumentima, mogu reći da je Krunoslav Prates dao ključ tiskare u kojoj je Đureković kasnije ubijen Josipu Perkoviću, koji ga je proslijedio Stanku Čolaku u Beograd.

Čolak je ključ dao Arkanu, s kojim ga, navodno, veže kumstvo, i onda su arkanovci sjekirom rasporili glavu Đurekoviću - izjavio je danas Vice Vukojević, sudac Ustavnog suda RH, na sudu u Münchenu, na suđenju Krunoslavu Pratesu optuženom da je 1983. godine pomogao jugoslavenskoj tajnoj službi u likvidaciji Đurekovića...

U vezi s Đurekovićevim ubojstvom, BDN 1985. godine iznosi sumnju da je atentator jedan “kriminalac poznat po nadimcima Arko i Kare”, odnosno Željko Ražnatović Arkan.

Željko Petrušić, Jutarnji.hr, 06.04.2006 20:10


A ni pred mjesec dana Mate Bašić, Kuljišev potamnjeli anđeo iz Australije i Sanjin Španović, nadobudni novinarski početnik u Jutarnjem lista napadali su me zbog Arkana:

Ti si, Peratoviću, fasciniran Arkanom...Davno je to bilo, ali, evo, pogledaj ovaj svoj (gornji) post: opet se pozivas na (tajanstvene) beogradske izvore, na neobjavljene izjave, na koješta, Peratoviću, opet petljaš i muljaš...(Mate Bašić) ( 14.03.2006. 13:25)

@ M.B., osobno mi je jedino cudno kako ovaj tzv. novinar može biti opčinjen Arkanom. Koliko znam, tj. koliko se sjećam, do Arkana i intervjua s njim si jedino ti uspio doći, zar ne? I cudno mi je stoga da Peratovic sere o Arkanu, a nije bio blizu opasnosti... (špan 14.03.2006. 21:38)

komentari na post Željko Ražnjatović Arkan ubio je Stjepana Đurekovića?Zvučat će nevjerojatno da je Vice Vukojević, glasoviti HDZ-ov desničar kojeg su svojedobno u Saboru prozvali Gargamel kao razlog atentata na Đurekovića naveo uklanjanje neugodnog svjedoka pljačke INA-e u kojoj je sudjelovao Vanja Špiljak, sin moćnog komunističkog funkcionara Mike Špiljaka:

Vukojević se osvrnuo i na priču o tome kako je Stjepan Đureković pronevjerio milijune u Ini. Ustvrdio je da su pronevjere zapravo djelo sina jednog, tada istaknutog partijskog funkcionera, za koje je Đureković saznao. Iako ga Vukojević nije imenovao, doznajemo da se radi o Vanji Špiljku, sinu Mike Špiljaka.

Jutarnji.hr

Stjepan Đureković je ubijen zbog Mike i Vanje Špiljka! Ustvrdio je to jučer na Višem zemaljskom sudu u Münchenu Vice Vukojević, ustavni sudac i prvi predsjednik Komisije za istraživanje ratnih i poratnih žrtava.
Vukojević nije spomenuo ime, već je naveo da ga je Udba likvidirala po nalogu Partije zato što je u inozemstvo odnio informacije da je sin visokog partijskog dužnosnika napravio veliku pronevjeru u Ini preko koje se pak financirala Udba. Dakako, riječ je o Vanji Špiljku. Vukojević je ustvrdio da je Đurekovićevo umorstvo organizirao Josip Perković nakon što je dobio nalog iz Zagreba i Beograda.

Zvonimir Despot, Večernji list, 06. 04. 2006. 22:08


Naime, isto to mi je rekao u razgovoru za Feral Tribune prošle godine Pavle Gaži, u vrijeme Đurekovićeva ubojstva sekretar za unutarnje poslove Socijalističke republike Hrvatske:

* Dakle vi se u to vrijeme niste bavili Đurekovićem, već Santrićem i Vanjom Špiljakom?

- Točno. Za nas je Đureković bio potpuno marginalna politička figura, bez karizme, koju su neki emigrantski krugovi pokušali iskoristiti kako bi što više ocrnili jugoslavenski sistem. Meni je bila zanimljiva jedino Đurekovićeva knjiga u kojoj se govori o privrednom kriminalu, ali o tome ću nešto kasnije.

* Kako je dalje napredovala istraga vezano uz Santrića i Vanju Špiljka?

- Planirali smo uhapsiti neke naše državljane koji su u Italiji radili za Santrića. Njih trojica su trebali doletjeti u Zagreb, gdje ih je na aerodromu čekala policija s lisičinama. Međutim, stigao je samo jedan, kojeg smo uhapsili i koji je bio pritvoren i trebao poslužiti kao svjedok na suđenju kad do njega dođe. Zdravko Mustač je bio strahovito iznenađen i ljut jer je od nekud procurilo da smo pripremali to hapšenje i da su nam dvije krupnije ribe izmakle. Bilo je to već u jesen 1982. Zbog ovog i još nekih slučajeva, mislim da je i kod Đurekovićevog ubojstva postojala neka paralelna, neformalna struktura moći koja se često puta pokazivala efikasnijom od naše službene.

Pavle Gaži za Feral Tribune 22. srpnja 2005./45 lines (info) 06. 04. 2006.


Nakon Vukojevićevog svjedočenja valja očekivati paljbu iz svih oružja po sucu Ustavnog suda iz kruga Predsjednika Stjepana Mesića. Da bi se pokušalo zaštiti Josipa Perkovića, valjat će aktualizirati priču o silovanju bošnjačke zatočenice mostarskog ratnog logora koje je navodno počinio Vice Vukojević. Priču je krajem 1999. lansirao Stjepan Mesić, nudeći kao izvor knjigu koju je dobio od bošnjačkog političara Irfana Ajanovića.

Sve da je istinita, ona ne umanjuje zločin Udbe i ne može abolirati sudionike u njemu.


Post je objavljen 07.04.2006. u 12:21 sati.