Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/komunjarakriticar

MarketingPIANIST (Roman Polanski)

Puno ljudi ovo remek djelo usporedjuju sa Schindlerovom listom, e pa zato ja bas necu :)

Film o pijanistu, poljaku i naravno zidovu koji pokusava prezivjeti okupaciju njemaca. Najrealniji pokazatelj kako je bilo poljacima za to vrijeme, kako su bili odvojeni u poseban dio grada(geto), realno prikazano mucenje, kako pshilosko tako i fizicko, poljaka, razdvajanjae obitelji, strah, ljubav, horor, zivot..... Film nije o herojstvu zidova ili nesto slicno, nego o obicnom covjeku koji zivi za glazbu i ona ga vodi kroz sve te godine gladi, samoce, tuge....

Sama bit filma govori o ljudima, o ljudima koji imaju osjecaje i spremni su pomoci, ljudima koji su iskvareni, i naravno o zelji za zivotom, zelji za slobodom.

Naime, film je drama, nema puno akcije, nema cak ni puno dijaloga, ali gleda se u jednom dahu. Za to su zasluzni scenarist(ne znam njegovo ime), jedan od najboljih rezisera Roman Polanski(koji je i sam prosao kroz "holokaust") i naravno Brody koji glumi ocima i pokretima tijela. Adrien Brody je savrsen, bez njega bi film bio puno manje "jak." Pod "jak" mislim na to da u vama pokrece razne osjecaje.

Zasluzeni oskari ali zasluzio je i za najbolji film. Da Spieldbergov Schindler nije bio snimljen Pijanist bi sigurno dobio oskara.

Vec sam prije rekao da je film jak, pokrece razne emocije u vama, jednostavno, kada ga pogledate biti cete sretni sto ste slobodni, vidjet cete da moze biti i puuno gore nego sto je sad.

Ocjena - 10/10

Post je objavljen 03.04.2006. u 20:37 sati.