Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dhatri

Marketing

RASAFA

Rasafa je drevni grad, opasan zidinama 25 km juzno od Eufrata. Kazu da je vjerojatno bio naseljen i u vrijeme Asiraca. Dioklecijan je osnovao utvrdu u Rasafi kao dio obrambene linije protiv Perzijanaca krajem 3. st. Negdje oko tog vremena zapoceli su obredi obozavanja lokalnog mucenika Svetog Sergiusa. Sergius je bio rimski vojnik koji se preobratio na krscanstvo. Pogubili su ga zbog odbijanja da prinese zrtvu Jupiteru. Do 5. st. Rasafa je postala vazno krscansko srediste. Stoljece poslije Rasafa je dosegla vrhunac svog prosperiteta. Car Justinijan nastavio je sa izgradnjom zidina oko rastuceg grada da bi se zastitio od napada Perzijanaca. Za vrijeme muslimansko arapske invazije Hisham abd al-Malek (isti koji je izgradio dvorac Sharqi) okupirao je Rasafu. Nakon njega okupirali su je jos mnogi, a zadnji su bili Mongoli krajem 13. st.
Velicina tog grada nije me ostavila ravnodusnom. Uglavnom jedino sto stoji su opet zidine i par rusevina, ali ispod tih tona pijeska sigurno se krije jos puno tajni tog drevnog grada. Nije nam vrag dao mira pa smo se popele na zidine, ali trebalo je i sici sa njih. To je vec predstavljalo poveci problem. Nije se meni problem popesti negdje, radim to kao prava mala divokoza, ali silazak, uvijek nastane problem, uhvati me panika od visine. Nespretna kakva jesam samo cekam kako cu kracim putem doci do zemlje. Vidjeli su i radnici taj nas pokusaj silazka, uhvatila je i njih panika, pa je nastala dernjava i vika. Savjeti kojim putem dolje i kako nisu nam bas pomogli, ali uspjele smo nekako. Kupile smo sok, sjele na pijesak i promatramo Rasafu. Hocemo se malo opustiti nakon cijelodnevne voznje po pustinji i trckaranja po dvorcima i starim gradovima, ali nas vozac bi krenuo. "E neces, sjedit ces tu dok nam se nece kretati."
Pa kud se njemu zuri, to ne mozemo shvatiti danima, placamo ga po danu, a u ostalom nasa je stvar ako zbog dvije cigarete vise necemo stici nesto vidjeti. Nasa volja je prevladala, ipak smo mi dvije tvrdoglave zene.

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Post je objavljen 02.04.2006. u 13:52 sati.