Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/attitude031

Marketing

neshvatljive ali zanimljive stvari...

Neznam odakle da počnem... Danas smo imali matematiku 2 sata pa se profesor malo zanio i počeo nam pričat o pravcima, prostoru, gravitaciji, crnim rupama, dimenzijama i sl. Na početku nas je pitao koliko se pravaca može povući kroz 2 točke, kažemo mi pa samo jedan. Neću vam sad to tak pisat šta je sve bilo na satu, ispričat ću ukratko bit. Znači, ako uzmemo da je površina kugle jedna ravnina, i ako imamo dvije točke na njoj, kroz njih možemo povući više od jednog pravca. Ali ako na tu kuglu gledamo izvana, dakle da nismo na njoj (kao što smo mi na Zemlji), taj nam se pravac neće činiti ravnim, bit će iskrivljen, tj., pratit će kuglu. Ako smo na kugli, taj će nam se isti pravac činiti savršeno ravnim. Ovdje upada Einsteinova teorija relativnosti, odnosno dio teorije, jeli taj pravac ravan ili nije?
Postoje 4 dimenzije: 3 prostorne i vrijeme. Prostorne je lako shvatiti, ali je vrijeme puno složenije od toga. Crne rupe su nastale tako da je jedna ogromna zvijezda progutala samu sebe, tj., urušila se u samu sebe, to je mjesto na kojem nema ničega samo ogromna sila gravitaža. Pretpostavke su da bi se tijelo, kada bi se našlo u crnoj rupi, rastegnulo zbog te sile, ali, naravno, nitnžko nikada nije bio ni blizu, a kamoli u crnoj rupi. U crnoj rupi ne vrijede zakoni fizike. Vrijeme ne teče. I onda što smo bliže crnoj rupi vrijeme sporije teče. U stvari, brzina kojom vrijeme teče ovisi o gravitaciji tijela na kojem se nalazimo. Na Zemlji i npr., na Mjesecu je to neprimjetno jer je razlika premala da bi se primjetila, ali da je moguće otići u blizinu crne rupe navodno bi razlika bila drastična, ne bi ostali vječno mladi, ali bi puno sporije starili. Nije loša fora, ha?
Meni je to sve skupa neshvativo, je zanimljivo, ali kada o tom svemu ovak razmišljam, nikako si ne mogu to sve složit u glavi ... nekako imam feeling da se petljam u stvari koje me se ne tiču. Isto mi je tako neshvativo da je svemir beskonačan, negdje mora biti kraj, kako izgleda, šta je iza njega... osobno mislim da bi, kada bi bilo moguće, išli ravno ravno užasno dugo u svemiru da bi došli na isto mjesto, kao da smo zatočeni u nekoj kugli, vrtimo se u krug. To je vjerojatno neka deseta dimenzija, tko zna, a ti smo ih otkrili samo 4, s tim da četvrta nije raznjašnjena skroz.
Sve u svemu, ovaj mi je sat matematike dao za razmišljati više nego svi prije skupa, na neki način zavidim tom profesoru kako on puno toga zna, a opet, to je vjerojatno ništa naspram svega što se o tome još zna.

Za kraj, nemojte se previše oslanjat na ove činjenice koje sam ja navela, moguće je da sam nešta krivo shvatila, ako netko nešta više zna o tome, bilo bi mi drago da pišete. Portažit će na webu stranice koje se time bave pa ak nađem neke dobre napišem vam linkove.

pozdrav


Post je objavljen 28.03.2006. u 16:43 sati.