Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antiglobalist

Marketing

Trenutak optimizma

Konačno je došlo proljeće i toplije vrijeme. Valjda se time i moj osobni optimizam malo povećao, pa nisam mogao ne primijetit nekoliko dobrih vijesti zadnjih par dana. Kao prvo me iznenadio izvještaj svjetske banke u kojem se iznosi ocjena da liberalizacija trgovine nije pridonijela smanjenju siromaštva u svijetu kao što su planirali, dapače, razlike između bogatih i siromašnih su se u zadnjih nekoliko godina povećale, i sada su veće nego ikad prije. Nadajmo se da sada, kada su to shvatili, neće stati samo na tom izvještaju, nego da će poduzeti i konkretne protumjere.

A protumjere europska unija već uvodi - carine na kineske tekstilne proizvode, pod izlikom da se radi o "protudampinškim mjerama". Za neupućene, damping je kada prodajete svoju robu ispod tvorničke cijene, a zabranjen je čak i unutar WTO-a, unutar kojeg je inače svašta dozvoljeno. Osobno sumnjam da Kinezi dilaju svoju robu ispod cijene, ali EU je to uzela kao izliku da uvede carine. Nadajmo se da neće stati samo na carinama za tekstil, već da će ići i dalje, možda i ka konačnom odbacivanju WTO-a?. A ni studenti prosvjednici u Francuskoj ne jenjavaju svoje akcije. Zamislite da se stvarno ostvari taj Francuski zakona, po kojem prvo zaposlenje do 26 godine ne podliježe uobičajenim radničkim pravima. Tada bi francuski poslodavci dobili nepresušan izvor drugorazredne radne snage, jer sa svakom generacijom mladih dolaziti će nova količina drugorazrednih radnika, dok oni koji navrše 26-u dobivaju otkaz. Čak i ako demonstracije ne uspiju ovaj put, dobro je da su studenti shvatili apsurdnost takvih neoliberalističkih mjera vladajuće elite.

A trulom neoliberalizmu usprotivili su se i birači Bjelorusije i Ukrajine gdje se narod otrijeznio od obećanja sa zapada, i kao što je u Ukrajini nazvano, "na poštenim i demokratskim" izborima pokazao da im je dosta hvalospjeva zapadu, umjesto kojeg zahtijevaju natrag svoje dostojanstvo. Priklonili su se svojem starom savezniku Rusiji, doduše koji se na žalost već punom parom sprema za ulazak u WTO, što je razočaravajuće i još jednom pokazuje koliko su lobiji trgovaca jači od lobija proizvođača, a o tome namjeravam slijedeći puta malo više pisati. Ali u Rusiji barem odbijaju ulazak stranim bankama, na čemu se nadam da će i uspijeti, isto kao što se nadam da su sve ove pobune koje sam nabrojio tek početak obuhvatnijih promjena koje nam trebaju...


Post je objavljen 28.03.2006. u 15:00 sati.