Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tigysvijet

Marketing

Kultiviranje embrija do stadija blastociste


Image Hosted by ImageShack.us
Embrij u stadiju blastocita 4 - 5 dan.

Image Hosted by ImageShack.us
Embrij u stadiju razvijene blastociste.

Image Hosted by ImageShack.us
Blastocista u fazi kad se gnijezdi 6. dan.


Prednosti:

Zahvaljujući novim spoznajama o embrionalnoj fiziologiji razvili su se novi mediji koji omogućuju razvoj embrija in vitro do stupnja blastociste. Time se na minimum svodi rizik da razvoj embrija propadne što se prije često događalo pri kultiviranju embrija.

- medij 1: za kultiviranje do trećeg dana (stadij 8 stanica): svaka blastomera ponaša se kao jednostanični organizam.

- medij 2: za kultiviranje embrija nakon formiranja prve grupe, stanice se razvijaju u embrij i izgrađuje se komunikacija unutar blastomera.

Ova dva pristupa traže različite kulture. Ako se uspije dobiti embrionalna kultura do petoga dana (blastocistni stadij) imamo sljedeće prednosti:

- bolju sinkronizaciju između maternične sluznice i razvoja embrija

- prirodnu selekciju embrija koja omogućuje razvoj do blastocistnog stadija samo onih embrija koji su cjeloviti i imaju najbolje izglede za razvoj.

U mnogih embrija zapravo se ne razvije embrionalni genom i oni ostaju u stadiju 4–8 stanica, što se pri nekadašnjim embrionalnim kulturama nije moglo prepoznati kao patološko.

Čak i pacijenti s kromosomskom translokacijom mogu imati koristi od prijenosa blastociste budući da se oni embriji koji imaju posebne oblike translokacije prestaju razvijati nakon prvog stupnja razvoja (razvojni arest) pa iz blastocistne kulture možemo odabrati aktivne embrije sa značajnim izgledom za rođenje zdrava djeteta.

Uzgoj embrija do stadija blastociste donosi prednosti i za žene u poodmakloj dobi (iznad 38 godina), budući da se aneuploidne stanice (s kromosomskim anomalijama) čiji se broj povećava s dobi majke, prestaju razvijati već u prvim danima embrionalnog razvoja.

Transferom dvaju embrija u stadiju blastocista veći je postotak trudnoća zbog povećane kakvoće i snage blastocista, znatno se smanjuje rizik od multiplih trudnoća, a time i izvanmaternične trudnoće jer se pokazalo da je 5 dana nakon pucanja folikula uterotubarni mehanizam zatvaranja aktivniji.


Nedostatci:

Budući da se u prirodi samo oko 40% embrija razvija do stupnja blastocista (što ovisi o različitim čimbenicima, a često nepoznatima), mogućnosti embrionalnog razvoja ne mogu se znati unaprijed, i ako se ima manje od 5 oplođenih jajašaca postoji rizik da se unatoč oplodnji in vitro ne mogu dobiti blastociste koje bi se mogle usaditi. U slučaju da se raspolaže s malo jajašaca, tehnikom blastocistne kulture ne može se doći do praktične prednosti.

Zaključak: Ova se tehnika može predložiti pacijenticama koje imaju 5 ili više izvađenih jajašaca a osobito pacijenticama koje su već imale terapeutske poteškoće.

Prema iskustvu koje smo prikupili može se, pri usađivanju u prosjeku 1,7 embrija u stadiju blastociste, govoriti o pokazateljima trudnoće (pozitivan test trudnoće) u 52,6% slučajeva i o uspješnom nastavku trudnoće (pozitivna kardijalna aktivnost fetusa) od 47,4% slučajeva.

Pojednostavnjeno rečeno svaki preneseni embrij u stadiju blastociste može biti uspješno implantiran u 26,4% slučaja.
To znači ako se, kako je uobičajeno usađuju dva embrija vjerojatnost za trudnoću je oko 50% što je gotovo dvostruko od prirodne učestalosti trudnoće.


izvor: http://www.ivf.at/HR/blas_kultivierung.htm

Post je objavljen 26.03.2006. u 09:39 sati.