Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/tvblog

Marketing

Točka do točke, točkica

Kontroverza u Milijunašu

U večerašnjoj epizodi TŽBM-a, jedna takmičarka, gospođa Milica, otišla je kući s 32.000 kuna zbog toga što je na (mislim) 12. pitanju poslušala mišljenje publike. Naravno, ovo ne bi bio prvi put da je publika pogrešila, ali se čini da to večeras nije bio slučaj.

O čemu se radi?

Pitanje je glasilo otprilike: „Koji je najveći broj tačaka koji se nalazi na pločici za domine?“, a bili su ponuđeni sledeći odgovori: 12, 14, 16 i 18. Publika je velikom (otprilike dvotrećinskom) većinom odgovorila da je tačan odgovor 12 (na pločici sa duplom šesticom), međutim, voditelj Tarik Filipović je gospođi Milici saopštio da je tačan odgovor zapravo 16 (dupla osmica). Prisećao sam se da sam nekada video domino pločice sa sedmicama i osmicama (a možda i sa devetkama), ali sam bio i svestan da sam igrajući domine na računaru (koristeći ovaj argentinski program), uvek započinjao duplom šesticom, tako da mi ništa nije bilo jasno. Stoga sam odgovor potražio na Internetu.

Na sajtu Međunarodne domino federacije (Federation Internationale de Domino – FIDO) stoji da su uobičajeni setovi za domine oni koji kao najveću dominu imaju duplu šesticu (ovakav je Marko Polo doneo iz Kine, pa se može smatrati klasičnim), a da se kao takmičarski koriste oni s duplom dvanaesticom, duplom petnaesticom ili duplom osamnaesticom. Setovi se i inače zovu po najvećoj domini, pa se tako set s 28 pločica zove double six (dupla šestica), 91 – double twelve, a s 136 – double fifteen. Na engleskoj Wikipediji postoji dobar članak o raznim verzijama same igre i setovima pločica, pa se spominje i set sa duplom devetkom (s 55 pločica) – videti sliku.

Setovi (sve vrste, s duplim šesticama, devetkama, dvanaesticama, petnaesticama i osamnaesticama) mogu se kupiti na ovoj stranici, pa tako ispada da odgovor na postavljeno pitanje uopšte nije jednoznačan. Ako kao referencu uzmemo originalne kineske domine koje su svima dobro poznate (i ubedljivo najrasprostranjenije među običnom populacijom), kod kojih je najveća pločica dupla šestica, ispada da bi trebalo uvažiti odgovor koji je gospođa Mirjana, poslušavši publiku, dala. Uzmemo li neki drugi set, odgovor koji je autor pitanja ponudio kao tačan opet nije ispravan, pa stižemo do zaključka da bi redakcija kviza trebalo da se izjasni o ovoj kontroverzi i objasni zašto odgovor 12 nije tačan.

Uzgred, kao što se i može pretpostaviti, postoji gomila igara s dominama, uključujući i „Austrijske domine“ kod kojih se igra s double eight setom od 45 pločica, onim kod kojeg je dupla osmica najveća, ali je problem u tome što se u toj varijanti ne koriste pločice kod kojih su leva i desna strana iste (što znači da je kod takvog igranja maksimalan broj tačaka na pločici 15 tj. 8+7, jer se iz igre izbacuju dupla osmica, dupla sedmica itd.) i u činjenici da se takvi setovi fabrički ne proizvode, već se uzima podskup double nine seta, kao što i piše ovde.

Post je objavljen 23.03.2006. u 23:28 sati.