Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Kimchi

Sjećate se stare engleske poslovice: "An apple a day keeps the doctor away." Ali ne, malo kimchija (kimćija) svakog dana drži doktora od kuće. Kimchi je jedna od najpoznatijih korejskih hrana. I najzdravijih. Podjednako poznat je i bulgogi, svinjsko meso te, u svakom korejskom dućanu prisutna, korejska pašta, odnosno tjestenina.

Dakle kimchi. To je povrće s puno vitamina. u 100 grama najuobičajenog kimchija nalazi se 492 jedinice vitamina A, 0.03 mg vitamina B1, 0.06 mg vitamina B2, 12 mg Niacina dok se u srednje velikoj jabuci od 130 grama nalazi 50 jedinica vitamina A, tek trag vitamina B1i B2, 3 mg vitamina C i tek neznatno malo Niacina (što god da to je). Babylon mi je Niacin preveo kao vrstu B vitamina koja je neophodna za zdravlje živčanog sustava i probavnog trakta. Kimchi također sadrži veliku količinu proteina, kalcija i željeza što dolazi uglavnom od morske hrane.

Image Hosted by ImageShack.us

Ja sam kimchi jeo samo jednom u životu u Njemačkoj. U Koreji pak, pričaju mi prijatelji, skoro da nema dana bez riže i kimchija (kao krumpir i zelena salata kod nas). Kakav okus ima kimchi. Onaj kojeg sam ja jeo bio je vruč i papren. Zapravo, juha, riža i meso koje sam jeo uz to bili su vruči. Kimchi je jednostavno bio ljut. I to je jedna od svojstva kimchija zbog kojih je danas toliko populara, pogotovo u Japanu, Koreji i Kini. Većini Korejanaca, jelo bez kimchija ne postoji, a ako ne znate, kimchi je bio službena hrana Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 1998. godine.

Postoje uglavnom dvije vrste kimchija, sezonski i zimski koji se međusobno uvelike razlikuju, a za razne vrste kimchija, budući da to ne znam prevesti, dajem vam sliku i tekst na engleskom:
Image Hosted by ImageShack.us

1. Tongbaechu Kimchi
(whole cabbage kimchi)
The classic Korean kimchi made with Chinese cabbage, served at almost every Korean meal.

2. Oisobaegi
(stuffed cucumber kimchi)
Suitable for the summer months when people lose their appetite. Slit-cut cucumbers are stuffed with a mixture of vegetables and seasonings, and fermented a day or two.

3. Yeolmu Kimchi
(young radish water kimchi)
A popular kimchi in summer. Not spicy.

4. Kkakdugi
(diced radish kimchi)
Made with big white radishes.

5. Dongchimi
(radish water kimchi)
Without using red pepper powder, radishes are marinated in brine seasoned with garlic and ginger until fermented.

6. Chonggak Kimchi
(bachelor radish kimchi)
Nice and crunchy. Unmarried Koreans traditionally wore their long hair in a braid. Radish with tops resembles the head and ponytail of a traditional bachelor.

7. Nabak Kimchi
(sliced radish & cabbage kimchi)
The tangy juice is refreshing and fragrant.

Post je objavljen 01.03.2006. u 20:21 sati.