Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/filozofi

Marketing

Filozofija pesimizima i optimizma

Vita Sackville-West: "The most noteworthy thing about gardeners is that they are always optimistic, always enterprising, and never satisfied. They always look forward to doing something better than they have ever done before. "

Helen Keller: "No pessimist ever discovered the secrets of the stars, or sailed to an uncharted land, or opened a new heaven to the human spirit."

Jeste li pesimist ili optimist pita iskon monitor u svojoj anketi. Principom isključenog trećeg rezultati su bili ovakvi: Jeste li pesimist ili optimist? Optimist, 1771 glasova, 71.85 %. Pesimist, 694 glasova, 28.15 %. ukupno 2465 glasova.

Znate kako se kaže: Pesimist je optimist s iskustvom. Ima i onaj vic u kojem budući da govori negativno pesimist govori da ne može biti gore nego što je, a optimist uvijek otvoren tvrdi da može. No kakva je razlika između dvojeg i kakav čovjek treba biti. Optimist ili pesimist, pitanje je sad? Odgovor realist nije mi se nikad sviđao.

Moja sestra mi tvrdi da je najvažnije biti sretan, najvažnije je biti optimist. To je valjda najvažnija stvar na svijetu. A ja se pitam kako kad nemam razloga za sreću i optimizam. Kako ostati optimist kad ne možeš ostati optimist? Ili u sredini. Jedan pametan profesor tvrdi da između dvje krajnosti najčešći dobar odabir nalazi se u sredini...

Gledao sam prognozu vremena na OTV-u. Onaj smiješan voditelj je sutrašnje vrijeme najavio: Do podne će biti mjestimično oblačno, a od podne mjestimično sunčano, pa nek mi vidimo. Vrijeme ovisi o našem temeljnom stavu, optimističnom ili pesimističnom.

Čaša je napola prazna, kaže pesimist. Nije nego je napola puna, odvrati optimist. Prvi vidi ono što manjka, a drugi ono što je prisutno. "Prvi plače nad onim što nema, a drugi se raduje onome što ima. Prvi je nesretan, a drugi sretan. Prvi je nezadovoljan, a drugi zadovoljan. Prvi se smiješi, a drugi plače. U većini stručnih pa i popularnih tekstova preporučuje se da budemo optimisti a ne pesimisti," kaže Pavao Brajša.

Što si ti? Samo nemoj reći da si u sredini, bolje odgovori koliko je puna čaša. Evo, barem sam nešto napisao. Živjeli pesimisti optimistični.

Post je objavljen 25.02.2006. u 11:45 sati.