Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Bože Vukušić - Slon med porcelanom


Mate Bašić, Vukušićev dežurstvujući časnik na 45 lines


Bože Vukušić je 2004. podnijevši određenu dokumentaciju SDS-a njemačkom tužilaštvu inicirao obnavljanje istrage ubojstva Stjepana Đurekovića. Svjedočenje Bože Vukušića na procesu koji upravo traje Krunoslavu Pratesu, Udbinom suradniku koji je pomogao u Đurekovićevu ubojstvu, nije od ključne važnosti za ishod suđenja, kao ni za podizanje savezne optužnice protiv Josipa Perkovića.
Bože Vukušić je tužilaštvu važan isključivo zbog dokumentacije hrvatske Udbe koju je kao djelatnik SZUP-a i tajnik saborske Komisije za istraživanje žrtava rata i poraća prekopirao iz arhive SZUP-a, objavio u knjizi Rat Udbe protiv hrvatskog iseljeništva i predao Nijemcima.
Kako je u zadnjem Globusu objavio Gordan Malić, vodeći glasnogovornik Josipa Perkovića, POA Tomislava Karamarka nije voljna predati Nijemcima svoje dokumente o autentičnosti Vukušićevih papira, iako je prethodno premijer Sanader u kontaktima s njemačkim vlastima dogovorio da će MUP i POA preko Interpola, isto učiniti. Ponadao se Perković da će Karamarkov potez srušiti optužnicu protiv Pratesa, pa shodno tome da će nestati uporišta za tjeralicom koju su Nijemci za njim raspisali. Slaba utjeha jer će tek sada njemačke pravosudne vlasti preko diplomatskih kanala napraviti pritisak na Sanaderovu Vladu da nije kooperativna po pitanjima procesuiranja zločina Udbe, da nam je čitav državni aparat premrežen ljudima iz Udbe, ili povezanima s njom...
Proces protiv Pratesa biti će moguće okončati osuđujućom presudom bez potvrde iz Hrvatske jesu li Vukušićevi dokumenti autentični. Njemačko tužiteljstvo raspolaže potvrdom autentičnosti tih dokumenata iz beogradske centrale Udbe, a već su neki beogradski svjedoci dali svoj iskaz u Münchenu. Prates je sam priznao da je bio suradnik Josipa Perkovića i da mu je dao ključeve tiskare u kojoj je Đureković ubijen.
Međutim, njemačko će pravosuđe snažno upregnuti svoju diplomaciju da nastavi pritisak na hrvatsku Vladu zbog nesuradnje u procesuiranju Josipa Perkovića. Dakle, ni kompromitiranje Bože Vukušića, ni POA-ina opstrukcija oko dokumenata neće zaustaviti njemačku potjeru za Perkovićem.

A da Bože Vukušić, osim što je u Njemačkoj osamdesetih osuđen za pomaganje u ubojstvu, pa početkom devedesetih sudjelovao u otmicama bivših Udbaša iskorištenih za progon Tuđmanovih neistomišljenika u filmu o ubojstvu Brune Vukušića, nije sasvim svoj na svome u baratanju činjenicama, (slično svom dežurstvjućem časniku na 45 lines Mati Bašiću), svjedoči i današnji Večernjak:

Milan Tatalović stoji iza Udbinih operacija

Na Višem zemaljskom sudu u Münchenu, u procesu protiv Krunoslava Pratesa za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983., jučer je počeo svjedočiti Bože Vukušić. Govoreći o ubojstvima i drugih hrvatskih emigranata, Vukušić je sudu predao materijale koji bi trebali dokazati da je prije Đurekovića trebao biti ubijen i poznati hrvatski emigrant dr. Branimir Jelić.
Vukušić je istaknuo da je to planirao Milan Tatalović, djelatnik hrvatske Udbe, koji je na vezi držao udbaše Ivana Simonovića i Vinka Sindičića. Poentirao je da je Tatalovićev sin Siniša danas savjetnik predsjednika Stipe Mesića, na što su suci pomalo ostali u čudu...

Mesićev savjetnik Siniša Tatalović: To nije moj otac

Savjetnik predsjednika Republike Siniša Tatalović u jučerašnjem je razgovoru kazao da Milan Tatalović nije njegov otac i da nikada nije čuo za njega.
Moj se otac zove Mane, cijeli je život radio kao matičar i općinski službenik u Vrbovskom kazao je Siniša Tatalović, dodajući kako je njegov otac na tom mjestu proveo 40 godina. Za Milana Tatalovića nikad u životu nisam čuo zaključio je predsjednikov savjetnik.


Kad god ja ukažem na Vukušićeve gluposti javi se Mate Bašić da me napadne kojekavim poluinformacijama i izmišljotinama, napose da sam bio, ili da sam još uvijek, suradnik Josipa Perkovića.

Ta njihova zajednička projektivna značajka, uistinu zna, ponekad iritirati. Na koncu, još su i zlovoljni, jer iako se takvima predstavljaju, nisu glavni igrači u izručivanju Josipa Perkovića pravdi.



Post je objavljen 23.03.2006. u 12:17 sati.