Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antiglobalist

Marketing

Naravno, postigli su dogovor,

tj. vlada i seljaci. Nitko nije ništa drugo niti očekivao. Seljaci su dobili obećanja da će im biti
isplaćene subvencije onakve kakve su već prije godinu dana bile dogovorene. I sada, poslije što su se izborili za namirenje svojih osnovnih životnih potreba, povlače se nazad svojem poslu, a više ciljeve, borba protiv globalizacije, ostavljaju sa strane za neke druge dane. I tako, vrijeme će proći, opet će dolaziti do nemira, ali svaki put sa sve manje seljaka i sve manje intenziteta. Jer mladi će poći sa sela u grad, a stari će otići u penziju.

Umjesto njih, dolazit će velike gazde, kupovati i ukrupnjavati svoje zemljišta, povećavati svoja stada. Imati će veze u vladi, za svaki slučaj. Zapošljavat će radnike, efikasnije proizvodit hranu, točno će proračunat koliko je vremena jednoj kravi muzari dovoljno da se prozrači vani na svježem zraku (ma što će joj svježi zrak), točno će biti izračunato koliko po jednom hektaru oranice, mora niknuti pšenice, točno će svaki zaposleni znati svoje dnevne zadatke. Zvati će se masovnim poljoprivrednicima, i oni će konačno proizvodit konkurentno jeftinu hranu.

I idili nebi bilo kraja da ne postoji jedna mala caka, jedan mali "ali". Naime, pitanje je tko će kupit vrhnja od takvog načina proizvodnje? Dali će to biti oni radnici na polju, koji će dobivat mjesečnu plaću-minimalac dovoljnu za golo preživljavanje? Naravno da ne, vrhnje ide vlasniku masovnog poljoprivrednog gospodarstva (kao što to i treba da bude u tvrdom kapitalizmu). Dali vlasnik uopće mora biti nastanjen u Hrvatskoj, dali on uopće mora išta znati o poljoprivredi? Naravno da ne mora. On može biti najobičniji dioničar, npr., sa londonske burze. I naravno, njegovo je pravo da plati radnike najniže što može. Radnicima dakle ide figa.

A dali će potrošači imati neku korist od masovne poljoprivrede? Pa gledajući strogo u novčanim jedinicama mogli biste imati koristi od toga ako ćete biti u staležu bogatih, ali dok god budete bili kao većina, kao običan radnik, tada se bojim, da će visina vaše plaće biti formirana upravo tako da zahvaljujući jeftinoj hrani možete taman preživjeti.

Eto, dragi čitatelju, sada vidite kako jedna idilična priča naglo preraste u noćnu moru, ako se pogled baci samo malo dalje od floskule "cijena hrane će pasti", "automobili će nam biti jeftiniji", "odjeća će biti povoljnija"

Post je objavljen 20.03.2006. u 19:05 sati.