Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/beerlover

Marketing

Pivo dana! Pilsner Urquel!


1842. godine u češkom gradu Plzenu prvi put je proizveden jedan pilsner. Prvi, odnosno izvorni, kako mu i samo ime govori (urquel znači izvorni), pilsner na svijetu.

U kratko ću pokušati pojasniti pojam pilsnera. Pilsner je vrsta piva, podgrupa lagera, znači pivo donje fermentacije. Kad sam bio na prvom sastanku Društva Prijatelja Piva zanimalo me njihovo razmišljanje o razlici između lagera i pilsnera. Neka se piva i na etiketama i limenkama klasificiraju kao lageri, neka kao pilsneri. Nije krivi odgovor da su svi pilsneri zapravo lageri, al' neke razlike moraju postojati. Ribafish mi je odgovorio da su pilsneri oni do 5% volumnog alkohola, dok su lageri sa više od 5% alc. Stopiva pak mi je odgovorio da je razlika u suhoći i hmeljnosti piva. Pilner je tako pivo koje se servira i pije hladno, svjetlozlatne je boje. Naglašenog hmeljnog mirisa. Izrazito osebujne arome kojom dominira hmeljnost i suhoća. I možda najtipičniji suhi finiš u kojem čak i neiskusni pivopija bez imalo poteškoća zamjećuje bogatstvo hmeljnog okusa.

Nakon svega gore navedenoga ispucao sam sav materijal kojim sam morao opisati Pilsner Urquel. Razlog je jednostavan, Pilsner Urquel je prvi i izvorni pilsner. Svi nakon njega nastali su kao imitacija i više-manje uspješno il' neuspješno imitiraju njegovu osebujnost, već ovisno od pilsnera koji pijete. Svi drugi pilneri zapravo su produkt mainstream kulture koja se zaljubila u ovaj osebujni lager. Mnoge su pivovare diljem svijeta primjetile zaljubljenost pivopija u taj pivski brand i nude svoje inačice poznatog izvornika. Pilsner Urquel sa 4,4% alkohola lagano je pivo koje vas ne će ostaviti ravnodušnim. Definitivno spada u skupinu klasičnih piva, jedno je od onih koja obavezno morate kušati, čak i da ga više nikad ne popijete, barem jednom. Ne dozvolite si da nekom na pitanje jeste li ga pili morate odgovoriti sa ne. Ostavit ćete loš dojam kao pivopija.

Na žalost, umjesto da ovaj post završi jednom besprijekornom misli o Pilsner Urquelu i sa idejom vrsnosti i idealom kvalitete, moram se raspisati o nečem što me strahovito razljuti. Koliko ste puta kupili neko pivo i razočarali se u onom što ste popili? Nije mi se desilo prvi put, a bojim se ni zadnji put, da sam popio pivo koje me strahovito razočaralo. Ovdje je riječ o limenci Pilsner Urquela, prije dva tjedna bio je to Tuborg Clasic. Primjerak koji sam popio neposredno prije recenzije kupio sam u jednom malom Konzumovom dućanu kod Gupčeve zvjezde. Ipak zbog jedne loše limenke nisam htio napisati ni jednu negativnu kritiku o ovom pivu, razlog je poznavanje tog piva. Više puta sam ga pio i uvijek sam bio očaran, no nešto mora biti razlog lošoj kvaliteti piva u limenci koju sam popio. Pretpostavljam da je problem u odstajanju piva.

Piva se moraju, a pogotovo pilsneri, čuvati na niskim temperaturama. Gotovo svaki dućan pa čak i veći trgovački centri pive drže na sobnoj temperaturi, koja nerjetko prelazi 20 stupnjeva celzijusevih. Na tako visokim temperaturama pivo koje stoji dulje vrijeme mora se na neki način promijeniti. Kad kupujete neko pivo koje se rjeđe konzumira, rjeđe se prodaje il' dulje stoji, posljedice su još i gore. Kad bi se mene pitalo zabranio bih držanje piva na otvorenom. Zašto se svo mljeko i mlječni proizvodi pa i salame i mesne prerađevine mogu držati u frižiderima, a pivo ne? Puno puta se i sokovi drže u frižiderima, a pivo na otvorenom. Rijetki su slučajevi dućana koji pivo drže u frižideru, čak i tada većina piva ipak je na otvorenom, a samo ona koja se više i češće prodaju drže se na hladnom. Mene to sve više ljuti, a zanimalo bi me i vaše mišljenje. Što više reći, Pilsner Urquel, ako do sad niste, morate što ranije probati, al' u slučaju da vam prva limenka il boca ne bude po volji, ne odustajte i kušajte ga još jednom iz nekog drugog dućana.

Cheers


- 18:55 - Još čekaš??? (2) - treba ti nešto za pod čašu - #
• aaah *neuspješno susprežem emocije*...ovo sam čekala...kad ga probaš u češkoj pivnici, (a ne iz limenke koja je stajala u bogzna kakvim uvjetima) onda mu je okus božanstven, da, da. I HEART PILSNER URQUELL. (China Girl 04.03.2006. 19:56)
• U dućanu gdje ja kupujem uvijek je u frižideru. Ovo je moje redovito pivo, uz Budwaiser i Tuborg Red Label. Naravno, doma je Karlovačko. Pilsner Urquel je jedinstveno, jedino! Piti ga, znači uživati u pravom pivskom slavlju! (Darko 05.03.2006. 07:26)


Post je objavljen 04.03.2006. u 12:00 sati.