Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/georg

Marketing

Pepeo i radost

Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: "Podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi. Tad će sinut' poput zore tvoja svjetlost, i zdravlje će tvoje brzo procvasti. …

Ukloniš li iz svoje sredine jaram, ispružen prst i besjedu bezbožnu, dadeš li kruha gladnome, nasitiš li potlačenog, tvoja će svjetlost zasjati u tmini i tama će tvoja kao podne postati."

(Iz 58, 7-10)

"A čega ćeš se ti odreći u korizmi?" - često je pitanje, koje ovih dana čujemo. Vjerojatno smo ga i sami sebi postavili i na njega odgovorili.

Novinari će rado čuti i kao poslasticu novina srijede pepelnice iznijeti bezlične i neoriginalne izjave "poznatih" i "slavnih" o tome čega se oni odriču.
Bitno je reći nešto drugačije.
A opet lakše je kazati "čega se nikada ne bi mogli odreći…" S tim pitanjem je krenula Slobodna Dalmacija od današnjeg dana
- Netko se ne bi mogao odreći prava da se nikada ne odriče ničega (?!).
- Poznati naš znanstvenik će ustvrditi da je "samocenzura izvor destrukcije živčanog sustava i dostojanstva, a bez dostojanstva nema mirnog sna, bez sna nema zdravlja, a bez zdravlja nema života…" Jedino je "zaboravio" definirati dostojanstvo!

Ma, ostaviti ću ovakva nebulozna razmišljanja po strani. Susrećem ih svakodnevno napretek i ne čudim se, niti ljutim koliko prije. Valjda sazrijevam.

Radije ću, držeći u ruci mrvice pepela, tog jasnog znaka prolaznosti i skrušenosti započeti ovo sveto vrijeme na ozbiljniji način.

Posuti se pepelom znači otvoriti teška, dugo zabravljena vrata prema drugima. Pepeo poziva na iskrenost i razgovor te dotiče dušu čisteći je od nakupljenog taloga zla, prkosa i oholosti. Malo pepela na glavi potiče i skidanje maski, završetak maskenbala i pošteniji život. Vrijeme karnevala je iza nas.
Dosjetljivo i tiho ćemo izabrati svoju pokoru, u njoj ćemo biti ustrajni, nadajući se da će naše odricanje učiniti nas i svijet boljim i vedrijim.

Sretna nam korizma!

  • slažem se!SRETNA TI KORIZMA! (škorpion12 01.03.2006. 12:13)

  • Ja zapravo ne znam zašto se ljudi odriču nečega, a zašto se kroz Korizmu ne odluče raditi nešto što inače ne rade? Npr. svaki dan dati kunu prosjaku na cesti ili razmišljati barem pola sata o sebi.... :)) (jibica 01.03.2006. 12:20)

  • Korizma-promišljanje-pepeo-rad ost! (izvornade 01.03.2006. 14:38)

  • Bože ... zar mediji pitaju "slavne" čega se odriču??? Pa koga je to briga i kome to može biti mjerilo za išta? Dobro kažeš, ne treba se oko toga nervirati, samo živjeti - dostojanstveno. :) (pegy 01.03.2006. 16:16)

  • Radujem se početku korizme. Već sam danas bolja osoba, volim korizmu jer me potiče na sve ono za što često nemam volje, dovoljno poleta... Tebi želim plodonosnu korizmu. (Poli 01.03.2006. 22:12)


  • Hvala Ti Georg.. (::OceanStar:: 02.03.2006. 23:41)


  • čitajte bez obrva! (koka 3 04.03.2006. 18:28)    Post je objavljen 01.03.2006. u 00:36 sati.