Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Priopćenje MZOPUG-a: Uredba se primjenjuje i na zatečenu bespravnu gradnju!

Iskon.hr:
"U otvorenom pismu Vladi Udruge građana vlasnika kuća na Viru je, naime, postupak građevne inspekcije ocijenila "državnim terorom i sijanjem straha među građanima", a od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zatražila da zaustavi taj postupak te predložila rješenje u šest točaka.
..
Ministarstvo podsjeća da je 2004. za općinu Vir donešen prostorni plan uređenja koji, međutim, ne utječe na mogućnost legaliziranja do tada izgrađenih objekata, jer je tim planom utvrđeno da je za pretežitu izgradnju slobodnostojećih objekata na otoku Viru najmanja građevinska čestica od 500 metara četvornih s 30 posto njezine izgrađenosti

To pak, stoji u priopćenju, isključuje prvu točku prijedloga Udruge da se primijeni prostorni plan iz 2004. prema zatečenoj izgradnji, osobito zato što je gotovo 80 posto izgrađenih čestica veličine do 300 četvornih metara.

A u vezi ostalih točaka prijedloga Udruge Ministarstvo smatra kako je prijedlog da se svaka moguća daljnja gradnja bez građevinske dozvole goni po zakonu osnovana, ali da se ne može primijeniti na zatečeno stanje jer su svi bespravni graditelji kuće, koje su izgradili do 1992., mogli legalizirati po Zakonu koji je vrijedio do 1995., ali to nisu učinili pa nema razloga da se utvrdi neki novi datum.

Ministarstvo smatra i da se 30 posto smanjenja građevinskoga područja provodi bez uvjeta da svaka postojeća kuća mora biti legalizirana, jer se takav način primjenjuje i u svim drugim općinama i gradovima,

Kad je pak riječ o Uredbi o zaštiti i uređenju zaštićenoga obalnog područja, donešenoj prije 18 mjeseci, ističe se kako njezin sastavni dio nije prijedlog o ukidanju pojasa od 70 metara za zatečenu bespravnu gradnju.
Iz toga se pak zaključuje da predložena rješenja Udruge nisu provediva po valjanim hrvatskim propisima, zaključuje se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva."

Sa 2 i pol dana kašnjenja priopćenje je objavljeno i na stranici ministarstva: "Odredbe Uredbe se primjenjuje u izradi prostornih planova na način da se oni moraju uskladiti s odredbama Uredbe a prijedlog o ukidanju pojasa od 70m za zatečenu bespravnu gradnju nije sastavni dio tih odredbi"

Da li to znači da ministarstvo smatra kako uredbu smije primjenjivati retroaktivno?!
Pojas od 70m od mora planiraju primijeniti i na objekte izgrađene prije donošenja uredbe, bez obzira da li je područje bilo građevinsko ili ne?! Možda se opet radi o nepreciznim izjavama i priopćenjima.

Naime, Vip portal je 1.12.2005. objavio slijedeće: "Na prekjučerašnjem sastanku vodstva općine Vir i ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović-Dropulić dogovoreno je koje objekte Ministarstvo može legalizirati. Među njima su, kako nam je rekao načelnik općine Vir Kristijan Kapović, i objekti vodećih hrvatskih političara.
..
Najpoznatiji virski bespravni graditelji nisu prekršili ni zadiranje u pomorsko dobro i infrastrukturne putove te zadanu visinu, a svoje bi objekte najvjerojatnije mogli legalizirati početkom sljedeće godine ako Ministarstvo prihvati predloženi prostorni plan Vira.";

I još jednom podsjećam na ministričin intervju za Večernjak 17.2.2006.:
"-U Viru će se morati srušiti oko 300 kuća u zaštićenom obalnom pojasu, ali zato će se ostalih 8500 moći legalizirati. Rogoznici smo predlagali da se građevna područja koncentriraju oko objekata sagrađenih prije 1968. i onih legaliziranih po Zakonu o legalizaciji od 1992. do 1995., ali ondje žele legalizirati svih 1185 objekata izvan građevnih područja. To ne dolazi u obzir jer se ne može odstupiti od pravila koja vrijede za cijelu obalu.
¤Što će biti s kućama Zdravka Tomca, Ante Đapića, Darka Milinovića i Pavla Miljavca na Viru?
-Svi su unutar građevne zone i moći će se legalizirati.
¤Ali kuća Pavla Miljavca 30-ak je metara od mora.
-Da, ali u starom sagrađenom dijelu.
¤Dakle, rušenja se nastavljaju?!
-Da, svih objekata koji se ne mogu legalizirati."


Dakle, glasnogovornica ministarstva je sastavila vrlo neprecizno priopćenje kojim navodi na pogrešne zaključke, a dijelom iznosi i svoje osobne stavove koji nisu zakonski utemeljeni.
Iz pisma udruge vlasnika kuća: "Po Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o prostornom uređenju NN 100/04, članku 39 lokalna samouprava ima pravo na autonomno donošenje prostornih planova, te ako na njih Ministarstvo ne izda suglasnost u roku 60 dana smatra se da je ono dano. Međutim, Ministarstvo odriče to pravo lokalne samouprave (kršeći time navedene zakonske odredbe), zabranjuje izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, te kreće u iscrpljujući pritisak nametanja svoje volje lokalnoj samoupravi." (forum otoka Vira)

Post je objavljen 13.03.2006. u 18:54 sati.