Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dagoberhr

Marketing

MISTERIJ ANASAZIJA - AZTEC

Za Maje su tijela i procesi u prirodi imali različite frekvencije. Manipulacijom tih frekvencija mogli su putovati sa kraja na kraj galaksija ili se kretati kroz vremenske dimenzije.

Na taj način, razmišljam, definiramo što u stvari znači spiritualna dimenzija čovjeka. Često čujemo fraze, u politici ili školskom sistemu, o duhovnom razvoju ili napretku. Tisuće ljudi upotrebljavaju tu riječ najčešće podrazumijevajući prazne religijske rituale. A čovjekova duhovnost je poniranje u korijen njegove svemirske prirode i manipulacija tim znanjem.


Subotnje jutro 1881. godine. Učitelj se sa nekoliko učenika zaputio prema realizaciji školskog projekta: istraživanje obližnjih ruševina zaraslih u gusto šiblje i travu. Grupica je uspjela da napravi rupu u debelom sjeverozapadnom zidu i puzajući uđe u prostoriju. Ispočetka, svijeća nije htjela goriti. Stotine godina su prošle otkad ovdje nije bilo protoka zraka. Napokon, svježi zrak je ušao u prostoriju i razgorio vatru svijeća. U polusvijetlu, grupa je počela da raspoznavati predmete na podu prostorije: keramičke vaze, sandale, pamučnu robu, školjke, kamena oruđa. Na jednom zidu je bio naslonjen kostur. Osušeni ligamenti su pridržavali kosti. Činilo se da ih je kostur gledao. Nekoliko učenika je preplašeno odlučilo da se vrati. Ali, učitelj ih je uvjerio da ostanu. Neko je onda uzviknuo da je našao još jedan kostur sklupčan na podu.



Pogled na ruševine grada Aztec, Novi Meksiko



Kada se školska “istraživačka ekspedicija” vratila kući, čitavo mjesto je brujalo. Otada je svaki vikend prolazio u novim otkrićima; drevni kameni zidovi su padali pred naletima sakupljača predmeta iz starine.

Pet godina prije toga, 1876. su prvi angloamerički doseljenici došli u dolinu El Rio de Las Animas Perdidas (“rijeka izgubljenih duša”). Brzo su joj ime skratili u Animas. Tih dana je najpopularnije štivo bila knjiga William H. Prescotta “The Conquest of Mexico” (“Osvajanje Meksika”) u kome se opisivalo Kortesovo osvajanje civilizacije Azteka u Meksiku. Duh avanturizma su ovi doseljenici izrazili u davanju imena ovim ruševinama “Aztec” misleći da je samo razvijena kultura Azteka mogla izgraditi ovako impresivan gradić.



Maketa naselja Aztec, kojemu su ime dali angloamerički doseljenici misleći da su grad podigli Azteci, Novi Meksiko



Naravno, vrijeme će pokazati da su bili u krivu. Azteci nisu gradili svoja naselja ovdje, već Anasazi. I to stotinama godina prije pojave Azteka u dolinama Meksika. Međutim, ime ruševinama je ostalo. Po njima je onda nazvano i obližnje naselje. Europska neinformiranost evo ostaje i danas simbolizirana imenom nacionalnog parka “Aztec Ruins National Monument”.

Geolog John Newberry je 1859. naišao na dobro očuvane ruševine sa trokatnim zidovima visokim po osam metara i nedirnutim prostorijama. Sa prvim bijelim doseljenicima kamen nestaje iz zidina naselja Anasazija, a vandali odnose sve vrijedno iz prostorija. Pedeset godina kasnije lokalni arheolog Earl Morris započinje arheoloski rad koji će kulminirati 1934. sa rekonstrukcijom velike kive. Riječ je o jedinoj rekonstruiranoj kivi u svijetu Anasazija.



Mapa naselja Aztec, Novi Meksiko



Gradić Aztec ne donosi mnogo uzbuđenja svojim 7000 stanovnika. Međutim, meni je interesantan zbog dvije stvari.

Prvo, krajem ožujka 1948, prema izjavama očevidaca, dvadesetak kilometara od centra gradića, vanzemaljska letjelica je udarila u liticu iznad rijeke Animas. Oštećenih motora letjelica je kasnije završila u Hart kanjonu. Alarmirana je američka avijacija; specijalne jedinice su zatvorile pokrajnu, pronašle letjelicu sa 14 tijela i prevezle je u zračnu bazu Wright Field (današnji Wright Patterson AFB). Američka vlada je otkupila teren na kome se desio udes, a zaštitna ograda i danas spriječava znatiželjnike da istražuju teren. Lokalni knjižničar Leanne Hathcock brižno čuva sve podatke (šire: http://www.aztecufo.com/crash.htm ), a ujedno je i aktivist u UFO klubu.



Zapadne ruševine Azteca – nekadašnje elegantne trokatnice sa 450 prostorija i 24 kive, Novi Meksiko



Tri su “velike kuće” smještene jedna do druge. Samo je jedna od njih, poznata kao “Zapadna ruševina” iskopana i zaštićena. Riječ je o trokatnici sa oko 450 prostorija, 24 kive i jednoj velikoj, cilindričnoj kivi u središtu trga. Oblik naselja je između slova “D” i slova “E”.

Druge dvije ruine (“Istočna ruševina” i “Earl Morris ruševina”) su sličnih dimenzija sa još većim kivama. Na njima nema nikakvih iskopavanja zbog nedostatka novca za realizaciju tako ambicioznog projekta niti za kasnije održavanje. Stoga su ostavljene pod zemljom.



Krovna konstrukcija unutar Zapadnih ruševina, Aztec, Novi Meksiko



Stil gradnje identičan je onom iz druge etape u Čako kanjonu. Izravnane kamene ploče i manji blokovi. Metar od zemlje se nalazi ugrađen red zelenih kamenih pločica. Iz daljine izgledaju kao lako prepoznatljivi zeleni pojas oko zidina.

Originalna prostorija je bila potpuno srušena; danas je ponovno sagrađena, ali više nema onaj originalni kompaktni stil gradnje.

Što ovaj gradić čini posebnim?

Njegovi drevni stanovnici.

Post je objavljen 11.03.2006. u 10:29 sati.