Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/kokica36

Marketing

Još jedna prevara vlade

Novo zanimanje: Asistent nemoćnih
Piše: Kristina Turčin

--------------------------------------------------------------------------------


ZAGREB - Ministarstvo obitelji ovih je dana prvi put raspisalo natječaj za posao osobnog asistenta za osobe s posebnim potrebama.

Taj institut, u svijetu dobro poznat kao najbolji način da se invalidima omogući dostojanstven život, konačno je dostupan i kod nas.

- Osobni asistent boravi uz osobu s invaliditetom i služi joj kao njezina produžena ruka. Svakodnevno joj pomaže oko ustajanja, higijene, hranjenja, pri kućanskim poslovima, odlasku liječniku, plaćanju računa, ali i izlascima i druženju. Osobni asistent, dakle, omogućava dostojanstven život i samostalno odlučivanje osobi s invaliditetom - objašnjava ministrica Kosor.

Neistina, asistent boravi samo po 4 sata dnevno, 5 dana u tjednu što najtežim invalidima nije dovoljno

. Asistenta će dobiti samo mentalno zdrave osobe koje mogu biti poslodavac, kaže Marica Mirić
E ovdje je kvaka, baš sam bio u udruzi oboljelih od multipla skleroze, oni su dobili 5 asistenata i kad su dali popis najtežih invalida taj popis je odbijen uz obrazloženje da su to preteški invalidi i da oni nemogu ući u taj program. Da bi se dobio asistent invalid mora biti najmanje polupokretan, svjestan, tako reći samostalan. Prema tome najteži invalidi su opet prepušteni sami sebi


. Osobni asistent ispunjava zahtjeve invalidne osobe i obavlja stvari kako bi ih obavio korisnik
U pilot-projektu zaposlit će se, kaže Kosor, 110 asistenata koji bi tjedno kod osobe s invaliditetom boravili 20 sati za 25 kuna po satu. U proračunu je za njih ove godine osigurano 3,5 milijuna kuna.

I ovdje je kvaka, asistent če imati plaču od 2000 kn mjesečno, neki če reći nije to malo. Za kvalitetne kadrove koji bi se trebali brinuti o invalidima to je puno premalo. Ti kadrovi bi morali biti bar sa minimalnim znanjem o medicini (medicinske sestre, defektolozi, fizijatri..), psihologiji i koječem drugom a ovako bu to polukvalificirana radna snaga kojoj je potreban bilo kakav posao.

- Korisnike koji će dobiti osobnog asistenta odredit će udruge osoba s invaliditetom, jer one imaju najbolji uvid u situaciju. Počet ćemo s najtežim slučajevima koji žive u teškim socijalnim i materijalnim uvjetima - kaže ministrica.
Kao što sam več napisao ovo nije istina jer prijedlog udruge je odbijen jer su u njemu bili stvarno najteži invalidi, morao se raditi drugi spisak sa invalidima koji se praktićki mogu sami brinuti za sebe

Osobnog asistenta, objašnjava Marica Mirić iz Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), mogu dobiti samo punoljetne, mentalno zdrave osobe koje mogu biti poslodavac.

- Asistent nije samo pomagač, to je osoba koja ispunjava zahtjeve invalidne osobe i obavlja stvari na način na koji bi ih obavio korisnik da je u mogućnosti. Znači, korisnik mora biti sposoban kreirati zahtjev i kontrolirati ga - objašnjava Mirić, čija će udruga educirati i asistente i korisnike.

- Odnos korisnika i asistenta vrlo je složen, asistent ulazi u najintimniju sferu života korisnika, mora ispunjavati njegove zahtjeve, i tu nerijetko dolazi do sukoba. Stoga je nužna dobra edukacija - kaže Mirić. Ističe kako je u bogatijim zemljama osobni asistent najtežim invalidima na raspolaganju 24 sata, no, kaže, već i pokretanje ovog projekta kod nas smatraju izvrsnim jer je najvećem broju najtežih invalida alternativa odlazak u dom za osobe s posebnim potrebama gdje gube svaki vid samostalnosti odlučivanja o vlastitom životu. A takav način zbrinjavanja, pokazuju svjetska iskustva, državi je i mnogo skuplji od osiguravanja osobnog asistenta.


Na kraju ovo je samo još jedna samopropaganda naše Suzane jer je eto hvale vrijedan projekt uspjela napraviti upitnim. Niti če biti dovoljno asistenata za sve kojima je ta pomoč najpotrebnija niti če taj kadar biti dovoljno kvalitetan. Nažalost kod nas je uvjek tako da se sve radi tako da na papiru sve ljepo izgleda ali provedba je nikakva.


Post je objavljen 11.03.2006. u 01:04 sati.