Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smartdevil666

Marketing

KO VOLI NEK IZVOLI........

KO VOLI NEK IZVOLI........
Evo za ljude koji su vec probali ili za one koji misle probat:

Što je marihuana?

Marihuana je mješavina sasušenih i smrvljenih dijelova (stabljika, lišće i cvjetovi) nekoliko vrsta indijske konoplje: Cannabis sativa, Cannabis indica, Cannabis ruderalis i njihovih hibrida. Osim marihuane od ovih se biljaka dobije i hašiš smola i hašiš ulje.

Povijest marihuane

Marihuana se koristila kao lijek u narodnoj medicini u Centralnoj Aziji i Kini već 3 000. godine prije Krista, ali se tek oko 1900. na zapadu počela zloupotrebljavati. U SAD-u je proglašena ilegalnom 1937. godine.

Marihuana i zakon

Njezino je uzgajanje, prerada, posjedovanje, prodaja i kupovanje ilegalna u većini zemalja svijeta. Ponegdje, kao npr. u Nizozemskoj, je dekriminalizirana što znači da se posjedovanje male doze, za osobnu uporabu, kažnjava samo novčanom, a ne i zatvorskom kaznom. U našoj su zemlji za sve opojne droge predviđene iste kazne te je posjedovanje i najmanje količine krivično djelo koje se kažnjava uvjetnom zatvorskom kaznom, mjerom obvezatnog psihijatrijskog liječenja te sve ostaje zapisano u kaznenoj evidenciji.

Učinci uzimanja kanabisa

Uzimanje kanabisa uzrokuje euforiju, nekontrolirani smijeh, stanje slično snu, a u većim dozama mogu nastupiti halucinacije. Karakteristično je poremećen osjećaj za vrijeme koje kao da prolazi mnogo sporije. Nastaje poremećaj osjeta ravnoteže, što sve zajedno može dovesti do bitnog smanjenja sposobnosti upravljanja motornim vozilima ili strojevima. Kombinacija marihuane i alkohola je izrazito neugodna jer im se učinci zbrajaju, potiču jedno u drugome najgore učinke, što često uzrokuje obamrlost, mučninu i tupilo.

Znakovi trovanja

Znakovi trovanja marihuanom su: crvenilo očne spojnice, promjene srčano-žilnih funkcija - ubrzanje rada srca i do 50% (zato je marihuana izričito zabranjena srčanim bolesnicima), porast krvnog tlaka u ležećem položaju, a smanjenje u stajaćem.

Zdravstveni problemi uzrokovani uzimanjem kanabisa

Uzimanje većih količina kanabisa izaziva bolesti dišnog sustava (upala grkljana, bronhitis, astma). Dim marihuane sadrži 50% više kancerogenih tvari (tvari koje potiču nastanak raka) nego u duhanskom dimu, a marihuana se pri pušenju također duže zadržava u plućima zbog posebnog načina "duvanja". Dovodi također i do neplodnosti - smanjuje razinu testosterona u krvi i broj spermija. U žena čak i male količine (jedna cigareta kanabisa) smanjuju razinu LH hormona te je uživanje većih količina kanabisa praćeno izostankom menstruacije. Osim ubrzanja rada srca, povećava i potrebu srca za kisikom i može uzrokovati pogoršanje angine pektoris. Umanjuje obrambenu sposobnost organizma; izaziva poteškoće u kratkotrajnoj memoriji; umanjuje koncentraciju i sposobnost učenja. Dugotrajno uzimanje oštećuje mozak, osobito u sljepoočnom režnju (što dovodi do poremećaja pamćenja i nedostatka motivacije). Moguća je pojava amotivacijskog sindroma. Amotivacijski sindrom je ozbiljan nedostatak interesa, energije i motivacije za bilo kakve aktivnosti u životu.

Ovisnost o marihuani

Marihuana ne stvara fizičku, ali stvara psihičku ovisnost. Apstinencijski sindrom (sindrom ustezanja kod uskraćivanja marihuane nakon što je već nastala ovisnost) javlja se nakon uporabe uistinu velikih količina marihuane te je dosad poznat uglavnom iz pokusa na dobrovoljcima. Očituje se: nemirom, nesanicom, gubitkom teka, tresavicom i porastom tjelesne temperature.

Dokazivanje marihuane u tijelu

Aktivni spojevi iz marihuane, kanabinoidi, mogu se dokazati u mokraći standardnim testovima 48-72 sata nakon njihova uživanja. Kod dugotrajne uporabe, mogu se otkriti i do 12 tjedana kasnije jer su ti spojevi topljivi u mastima pa se nagomilavaju u masnom tkivu.



Potencijalna medicinska uporaba marihuane

Rezultati više znanstvenih istraživanja prikazali su različita područja u medicini gdje bi se kanabis i njegovi kemijski sastojci mogli korisno upotrijebiti:

Popravljanje raspoloženja

"Dobro raspoloženje" povezano s marihuanom nije od svih prihvaćeno kao terapijska vrijednost. Ali, dobro raspoloženje, smanjenje unutarnje napetosti i umjerena sedacija mogu biti poželjne osobine za pacijente koji su napeti i trpe velike bolove. Na taj bi način marihuana mogla pospješiti i popuštanje ostalih simptoma.

...Ovo sam skinula s neke medicinske stranice, i ucinilo mi se kao dobra tema za novi post pa evo... ljubitelji marice uzivajte...i jos jedan savjet od mene, BOLJE PUSIT TRAVU NEGO GRIST NOKTE... e da skoro zaboravih... da se nebi sekica naljutila jer sam pobrisala...
Evo na pa se truj.....


Post je objavljen 09.03.2006. u 15:51 sati.